TÉMA

Modena

Na kole jezdila jako ďábel. Alfonsina Stradová byla jedinou ženou na legendárním Giru

Už jako dívenka jezdila na kole tak rychle, až si o ní v rodné vesnici povídali, že je posedlá ďáblem. Italka Alfonsina Stradová chtěla jen jezdit a závodit. Byla tak odvážná, že se přihlásila na start legendárního cyklistického závodu Giro d'Italia. Psal se rok 1924 a pro ženy nebylo na takové akci místo. Přelstila ale organizátory, a stala se tak jedinou ženou v historii, která se závodu zúčastnila. Její cyklistická kariéra pokračovala, vytvořila světový ženský rekord, který dlouhá léta žádná sportovkyně nepřekonala. Alfonsina Stradová se narodila 16. března 1891 a zemřela, když jí bylo 68 let.
16. 3. 2021|

V Itálii revoltují vězni kvůli omezení návštěv. Osm jich při nepokojích zahynulo

Vzpoura ve vězení v italské Modeně, která vypukla v neděli odpoledne kvůli opatřením proti šíření koronaviru, má už osm obětí. Podle BBC se nejméně dva vězni předávkovali drogami. Kromě Modeny propukly nepokoje v sedmadvaceti zařízeních v Itálii.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 14:28|

Sever Itálie odřízla vláda od světa. Plošná karanténa dopadla na 16 milionů lidí v Lombardii a dalších 14 provinciích

Oblast s 16 miliony obyvatel v severní Itálii se na čtyři týdny odřízla od světa, opustit ji mohou jen turisté, kteří se vracejí domů. Italský premiér v noci na neděli podepsal dekret, který znamená izolaci Lombardie a některých provincií v sousedních regionech, odkud nesmí nikdo přijíždět ani je opustit. Itálie je v Evropě zemí nejhůře zasaženou nákazou novým koronavirem. Podle údajů italské civilní obrany bylo v zemi k nedělnímu podvečeru 7375 nakažených a 366 obětí nemoci COVID-19, z toho 257 mrtvých je jen v Lombardii.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 22:48|

Archeologické překvapení: Slavní „milenci z Modeny“ byli muži

Romantičtější příběh archeologie nezná: Dva lidé, kteří leží společně v jednom hrobě, se drží něžně za ruce. Pohřbeni byli před šestnácti sty lety v italské Modeně, vědci je našli roku 2009, dvojice se stala okamžitě slavnou a přezdívalo se jí Romeo a Julie z Modeny. Nový průzkum ale prokázal, že Romeo i Julie byli muži.
16. 9. 2019|