TÉMA

Vlastivědné muzeum

Po Věstonické venuši doprovodili ozbrojenci do Olomouce další archeologický unikát. Hlavu Kelta

Za přísných bezpečnostních opatření přijel do Olomouce originál opukové keltské hlavy, jeden z nejvýznamnějších archeologických objevů na území České republiky. Vlastivědnému muzeu ji zapůjčilo Národní muzeum ze svého depozitáře v Terezíně na Litoměřicku. Olomouc zažila něco podobného za poslední necelé tři měsíce už podruhé, na konci listopadu tam byla pod dohledem policistů přivezena Věstonická venuše.
10. 2. 2020|

Křesťanské symboly i sportovec v červených trenýrkách. Výstava představí 500 let olomouckého orloje

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevře ve čtvrtek výstavu k 500. výročí první známé písemné zmínky o olomouckém orloji. Expozice je umístěna v největším výstavním sále svaté Kláry. Návštěvníci uvidí umělecké i technické součásti orloje z různých etap jeho vývoje, kromě toho i obrazové, písemné doklady z minulosti této památky. Chybět nebude ani takzvaný Fabriciův astroláb: astronomický číselník, který byl na orloji déle než tři sta let.
2. 10. 2019|

Náměstí Republiky už nemá vypadat jako parkoviště. Olomouc zkouší omezení pro auta

Náměstí Republiky v Olomouci čekají v budoucnu změny. Radnice plánuje zrušit v této lokalitě parkoviště pro osobní auta, nebo alespoň parkování na náměstí výrazně omezit. V tuto chvíli má magistrát připravených několik variant budoucí podoby prostranství. Po celý týden bude místo pro auta z velké části uzavřeno, město tím chce nasimulovat možné využití plochy. Akce probíhá v rámci Evropského týdne mobility.
16. 9. 2019|