TÉMA

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Češi poslali přes sto milionů na léčbu nemocného Martina

Čechům se podařilo vybrat více než sto milionů na léčbu nemocného Martina. Jde o vůbec nejvyšší částku, na kterou se doposud na platformě Donio lidé skládali. Peníze se navíc vybraly v rekordním čase. Samotná sbírka vznikla už koncem srpna, největší část – devadesát milionů korun – se ale vybrala během posledních pěti dní, kdy se zapojili čeští influenceři a známé osobnosti. Vybrané peníze využije rodina na speciální terapii, která by měla pomoci s léčbou vzácného syndromu. Pojišťovna ji odmítla uhradit.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 19:24|

Na změnu zdravotní pojišťovny mají zájemci poslední týden. Klíčové bývají preventivní programy a příspěvky

Klienti, kteří chtějí změnit zdravotní pojišťovnu, mají čas už jen do příští soboty. I proto se teď pojišťovny prezentují na řadě veřejných akcí a inzerují ve velkém. Změnit mohou lidé pojišťovnu maximálně jednou za rok. Letos možnosti využily tisíce klientů.
24. 9. 2023|

Nejdražší lék na spinální svalovou atrofii dostalo přes třicet dětí

Lék na spinální svalovou atrofii (SMA), který je v současné době nejdražší v Česku schválenou léčbou, zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za dva roky 31 dětem. Informovala o tom v tiskové zprávě. Dalším pacientům léčbu, která pro jednoho vyjde na více než padesát milionů korun, platily i jiné zdravotní pojišťovny, šlo o jednotky případů. Lidé se stejnou nemocí mohou dostávat jiný medikament, který stojí 5,7 milionu. Od začátku roku 2022 lékaři vyšetřují na riziko tohoto onemocnění už novorozené děti.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 15:22|

Zájemci mají poslední den na změnu zdravotní pojišťovny od začátku příštího roku

Ve čtvrtek mají Češi poslední možnost změnit zdravotní pojišťovnu k začátku příštího roku. Žádost totiž musí podat tři měsíce předem. Pojišťovny letos přišly s řadou novinek – zaměřují se i na pacienty po covidu a přispívají jim na pobyty v lázních nebo testy protilátek. K důvodům přechodu patří například doporučení lékaře nebo přechod do ordinace, která má smlouvu s jinou pojišťovnou.
29. 9. 2021|

Sociální izolace se podepisuje na duševním zdraví, pojišťovny proto zahrnuly psychoterapie do prevence

Zdravotní pojišťovny začaly nabízet příspěvky na psychoterapii u soukromých psychologů. Jak minulý týden upozornil Národní ústav pro duševní zdraví, úzkostnými poruchami nyní trpí dvojnásobek lidí než před propuknutím pandemie koronaviru. Díky příspěvkům mohou lidé využít psychologické pomoci i bez žádanek od lékařů nebo psychiatrické diagnózy.
24. 2. 2021|

Pojišťovny vracejí rekordní doplatky za léky. Pacienti letos dostali už čtvrt miliardy

Už přes 380 tisíc lidí letos za první půlrok ušetřilo díky ochrannému ročnímu limitu za léky na předpis. Oproti loňskému roku je to víc než třináctiprocentní nárůst. Ještě rychleji, téměř o čtvrtinu, vzrostla částka, kterou pojišťovny pacientům vrátily – letos  už víc než čtvrt miliardy. Samotná výše ochranného limitu, nad který lidem pojišťovny peníze za část zaplacených doplatků na léky vrací, se přitom oproti loňsku nezměnila. Přilepšit by si ale měli od příštího roku také handicapovaní.
16. 9. 2019|