TÉMA

Rony Plesl

Made by Fire. V Miláně vystaví české sklo, porcelán a keramiku a s nimi otázky, které pálí design i průmysl

Na dubnovém design weeku v italském Miláně budou zastoupeni i čeští designéři a výrobci. Projekt Made by Fire podle Moravské galerie v Brně, která projekt ve spolupráci s festivalem Designblok připravila, ukáže největší výběr českého skla, porcelánu a keramiky na milánské přehlídce v novodobé historii Česka. Vedle prezentace tuzemské produkce a umu slouží výběr rovněž k zamyšlení nad směřováním českého designu a sklářského průmyslu.
31. 3. 2023|

Rony Plesl zasadil na benátském bienále skleněné stromy. „Vyrostly“ díky nové technologii

V Benátkách začala mezinárodní přehlídka výtvarného umění. Prestižního bienále se letos účastní také designér Rony Plesl. Jeho skleněnou instalaci Stromy rostou z nebe zařadil deník Financial Times do výběru nejlepších expozic na benátském bienále. Plesl svým dílem zároveň představí novou technologii umělecké práce se sklem.
25. 4. 2022|

Z českých galerií: Krumbachová píše kočkám, Plesl se inkarnuje a Merkelová je „Mutti“

Fotografie, sochy, obrazy i kostýmy a scénografie se vejdou do záběru nových výstav v tuzemských galeriích. Reportáže Události v kultuře zvou za převážně současným uměním do Prahy, Brna i Opavy. Návštěvníci se na tamních expozicích mohou potkat s tvorbou Patrika Hábla, Ester Krumbachové, Filipa Singera, Ronyho Plesla a Richarda Štipla.
29. 11. 2021|

Rony Plesl: Výjimečné věci se nemůžou líbit všem, jen ty průměrné se líbí každému

Sklářský výtvarník a designér Rony Plesl patří k nejvýznamnějším současným osobnostem ve svém oboru. Důležité je srovnávat se s nejlepšími, poradil v Interview ČT24, jak může člověk dosáhnout k nejvyšším laťkám. Řemeslnická tradice českého sklářství se ale do časů největší slávy už podle něho nevrátí.
2. 11. 2020|

Světlo Boží projde sklem. V Neratovicích postaví nový kostel podle Fránka a Plesla

Nový kostel vyroste na popud místního faráře v Neratovicích. Oslovil architekta Zdeňka Fránka i sklářského výtvarníka Ronyho Plesla, který do moderní stavby chystá křížovou cestu. Kostel má být hotový asi za tři roky.
12. 4. 2020|

Posvátná geometrie z rukou českého skláře dobyla slavné londýnské muzeum

Český sklář Rony Plesl uspěl na ikonickém místě v Londýně. Zahájil výstavu ve slavném Victoria a Albert Muzeu. To má největší sbírku dekorativního umění na světě. Instalaci se věnuje i víkendové vydání prestižního listu Financial Times.
15. 9. 2019|