TÉMA

Murcia

Noční klub ve španělské Murcii zachvátily plameny. Zemřelo nejméně 13 lidí

Při požáru v nočním klubu Teatre v Murcii na jihovýchodě Španělska zemřelo nejméně 13 lidí. Záchranáři stále pátrají po dalších obětech, píše agentura Reuters. Požár vypukl v ranních hodinách ve středisku Atalayas na okraji města. Podle místních obyvatel se v té době v klubu konalo několik narozeninových oslav. Příčina požáru zatím není jasná. Podle české diplomacie by Češi mezi oběťmi být neměli.
1. 10. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 16:43|

Viry chřipky a RSV mohou spolupracovat. Když vniknou do jedné buňky, spojí se v něco horšího

Dva běžné respirační viry se mohou spojit, a vytvořit tak dohromady jakýsi hybridní virus, který se dokáže vyhnout lidskému imunitnímu systému. Umí tak mnohem snadněji napadnout plicní buňky. Vědci takovou „spolupráci“ pozorovali poprvé, zatím jen v laboratorních podmínkách.
25. 10. 2022|

Běžná rýma je schopná porazit nový koronavirus. Nachlazení covid nepustí do těla

Virus, který způsobuje obyčejné nachlazení, může z lidského těla vypudit koronavirus, zjistili vědci. Některé viry jsou známé tím, že soutěží, aby to byly právě ony, kdo zavleče do organismu infekci. Vědci z univerzity v Glasgow zjistili, že rhinovirus způsobující nachlazení je v tomto ohledu silnější než koronavirus, píše BBC News. Přínosy mohou sice být krátkodobé, ale rhinovirus je tak rozšířený, že by podle vědců mohl v některých ročních obdobích pomoci při zpomalení covidu.
24. 3. 2021|

Ženy měly v době bronzové politickou moc, ukázal výzkum hrobky z území dnešního Španělska

Ženy v době bronzové měly na jihovýchodě Španělska zřejmě politickou moc. Poukázal na to archeologický průzkum murcijského pohřebiště, na který upozornil odborný časopis Antiquity. Role žen byla tehdy zřejmě mnohem důležitější, než vědci předpokládali.
15. 3. 2021|

Záplavy ve Španělsku mají šest obětí, dvě letiště jsou zavřená

Záplavy vyvolané přívalovými lijáky si na jihu Španělska vyžádaly už šest obětí. Dva lidé se utopili poté, co jejich auta zaplavila voda. Přes sedmdesát silnic, desítky úseků železnice a dvě letiště jsou kvůli nebývalým srážkám zavřené, informovaly místní úřady. Podle ministra vnitra Fernanda Grande-Marlasky potřebovalo 3500 lidí kvůli zaplaveným domům pomoc záchranářů.
13. 9. 2019Aktualizováno14. 9. 2019, 15:19|