TÉMA

Evropský úřad pro boj proti podvodům

Belgie vyšetřuje proruskou síť, která má omezit podporu Ukrajiny

Belgické úřady začaly vyšetřovat činnost proruské manipulační sítě, která se před blížícími se eurovolbami údajně snaží docílit omezení podpory Ukrajiny v Evropské unii. Informoval o tom belgický premiér Alexander De Croo, podle něhož potvrdily tajné služby existenci organizovaných skupin pracujících v ruském zájmu v Belgii a dalších unijních zemích. Český premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že k vyšetřování proruských špionážních sítí v EU přispělo nedávné odhalení v Česku a že jde o výsledek mezinárodní spolupráce, kterou Češi koordinují.
12. 4. 2024|

Jan Svatoň bude ústavním soudcem. Senát potvrdil jeho nominaci

Ústavní soud bude na několik měsíců opět kompletní. Senát schválil nominaci Jana Svatoně na místo, které koncem předminulého roku uvolnila Kateřina Šimáčková. Senátoři také volili členy úřadu pro dohled nad politickými stranami. Dopoledne podpořili předlohu o spolupráci ministerstva financí s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF), do sněmovny naopak vrátili s pozměňovacími návrhy novelu, která má změnit fungování Národní sportovní agentury.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 17:18|

Česko chce mít ruskou ropu ještě dva až tři roky, řekl Fiala po jednání vlády. Potřebuje čas na stavbu ropovodů

Mimořádně nikoli ve Strakově akademii, nýbrž v prostorách Poslanecké sněmovny zasedla vláda. Zabývala se novým evropským balíčkem protiruských sankcí. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Česko bude požadovat odklad z unijního ropného embarga, měl by být dvouletý až tříletý. Ministři na jednání schválili také možnost povolat vojáky a celníky na pomoc policistům v době českého předsednictví Evropské unii, prošel i návrh na jmenování profesorů.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 20:11|

Komise žádá Česko o dvě miliardy korun. Země špatně vybírala cla za čínský textil, zdůvodnila

Evropská komise požaduje po Česku zhruba 2,1 miliardy korun (82,5 milionu eur) za špatné vyměření cla při dovozu textilu a obuvi z Číny mezi lety 2012 až 2019. V pátek o tom informovala Celní správa. Komise požaduje peníze i po dalších státech EU kvůli tomu, že podhodnotily hodnotu dovezeného zboží z Číny. To vedlo k nižším příjmům rozpočtu EU.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 17:45|

O dotaci pro Mynářovu firmu se zajímá i evropský úřad OLAF, píší Seznam Zprávy

Případem šestimilionové dotace pro firmu hradního kancléře Vratislava Mynáře se zabývá Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Serveru Seznam Zprávy to řekl tiskový atašé zastoupení Evropské komise v Česku Martin Svášek. Informaci podal jako vysvětlení, proč se jeho úřad nemůže ke kauze vyjadřovat.
8. 6. 2021|

Dlouho vyhlížená unijní prokuratura zahajuje činnost. Vyšetřovat bude zneužívání dotací či přeshraniční podvody

Po letech diskuzí a zhruba půlročním odkladu začíná působit Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Instituce s nadnárodní pravomocí bude vyšetřovat a stíhat trestné činy poškozující nebo ohrožující rozpočet Evropské unie, na které jsou vnitrostátní orgány či stávající úřady EU často krátké. Činnosti prokuratury, která sídlí v Lucemburku a s níž se pojí velká očekávání, se účastní většina členských států Evropské unie včetně Česka. Úřad povede rumunská prokurátorka Laura Codruta Kövesiová.
1. 6. 2021|

Ministerstvo mělo vydat zprávu vyšetřovatelů o Čapím hnízdě, rozhodl soud

Když ministerstvo financí neposkytlo žadatelům zprávu evropského úřadu OLAF o kauze Čapí hnízdo, jednalo nezákonně. Rozhodl tak pražský městský soud, na který se obrátila organizace Kverulant, když ministerstvo odmítlo její žádost. Rozhodnutí úřadu soud zrušil a vrátil žádost k novému projednání. Ministerstvo se proti rozhodnutí nemůže odvolat, může však podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 14:32|

Frontex čelí obviněním z podílu na ilegálních deportacích. Agenturu vyšetřuje Evropský parlament

Evropská agentura Frontex – instituce, která má na starosti ochranu vnějších hranic Evropské unie – čelí obviněním z podílu na nelegálních deportacích migrantů ve Středomoří. Její vedení vinu popírá. Vyšetřování Frontexu v úterý prostřednictvím pracovní skupiny, tvořené zástupci všech frakcí, zahájili poslanci Evropského parlamentu (EP).
23. 2. 2021Aktualizováno23. 2. 2021, 20:11|

Česko má k dispozici oficiální překlad unijního auditu k údajnému střetu zájmů premiéra Babiše

Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo oficiální český překlad k auditu Evropské komise ohledně možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Závěry auditu dostalo Česko už v listopadu, podle zprávy je premiér ve střetu zájmů. Babiš toto dlouhodobě odmítá. Od pátku, kdy byla zpráva předána na stálé zastoupení v Bruselu, běží lhůta pro českou odpověď.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 14:02|

Posudky k Čapímu hnízdu upozorňovaly na rizika a projekt nedoporučily

Posudky, které si v roce 2008 nechal zpracovat středočeský dotační úřad k výstavbě areálu Čapí hnízdo, upozorňovaly na rizika projektu. Zmiňovaly se o nadhodnocených položkách v rozpočtu nebo o nejasném žadateli. Podpořit projekt tak podle expertiz nebylo vhodné, informuje server iRozhlas.cz s odvoláním na posudky, které získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.
12. 2. 2018|

Europarlament řešil Čapí hnízdo. Chce si zachovat objektivitu a věrohodnost

Komisař pro rozpočet Günter Oettinger hovořil v souvislosti s dotací pro farmu Čapí hnízdo před výborem pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu . Případ, v rámci něhož je trestně stíhán český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), byl probírán v rámci debaty o uzavření rozpočtu Evropské unie za rok 2016. Oettinger připomněl právní zásadu „in dubio pro reo“, tedy „v pochybnostech ve prospěch obviněného“ s tím, že ve věci, která se dotýká českého premiéra Andreje Babiše, nebyla vůči nikomu vznesena obžaloba.
23. 1. 2018Aktualizováno23. 1. 2018, 18:11|