TÉMA

Miguel Díaz-Canel

Rusko oživuje přátelství s Kubou. Na jednání se probírá hospodářská i bezpečnostní spolupráce

Moskva oživuje polovyhaslé přátelství s komunistickou Havanou, do karibské diktatury během jediného týdne přiletěl už druhý vysoký představitel ruského režimu. Ostrovní zemi navštívil nejprve ministr zahraničí Lavrov a po něm tajemník bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Během jednání se hovořilo o hospodářské pomoci i bezpečnostní spolupráci.
29. 2. 2024|

Kuba odhalila obchodníky s lidmi, kteří verbují vojáky pro Rusko

Kubánská vláda v pondělí oznámila, že rozkryla síť obchodníků s lidmi, která se snažila získat Kubánce jako bojovníky na straně Ruska ve válce na Ukrajině. Kubánské ministerstvo zahraničí v prohlášení odsoudilo žoldnéřství a odmítlo, že by se Kuba jakkoliv účastnila války na Ukrajině. Moskva, která je dlouhodobým spojencem Havany, zatím obvinění nijak nekomentovala.
5. 9. 2023|

Volby do parlamentu na Kubě měly zřejmě nejnižší účast od roku 1976

K volbám do kubánského parlamentu přišlo podle úřadů přes sedmdesát procent voličů. Nevládní sektor přitom tvrdí, že ve skutečnosti doma zůstalo ještě víc lidí. K bojkotu je vyzývali demokratičtí aktivisté, podle kterých jde o jedinou šanci vyjádřit s režimem nesouhlas nebo nespokojenost. Na 470 kandidátů připadá stejný počet mandátů. Opozice je na ostrově zakázaná.
27. 3. 2023|

Kubánci chodí méně k volbám. Může to znamenat odpor k režimu, míní analytici

Kuba zažívá nový fenomén. Zatímco za života Fidela Castra se režim mohl pyšnit masivní účastí při volbách, která přesahovala i 95 procent, od smrti El Comandanta se snižuje počet Kubánců, kteří se rozhodnou jít k urnám. Stále platí, že si mohou vybírat kandidáty jen jediné strany. Dosud rekordní neúčast zažil karibský ostrov v neděli během hlasování do obecních zastupitelstev. Téměř třetina Kubánců raději zůstala doma.
30. 11. 2022|

Před rokem Kubu zachvátily protivládní protesty. Režim v reakci na ně posílil represe

Kuba si připomíná rok od rozsáhlých protestů, kterých se tehdy účastnily desítky tisíc lidí nejen v metropoli. Režim mnoho účastníků pozatýkal a stovky odsoudil k dlouholetým trestům. Napětí na ostrově nyní opět narůstá. Hospodářská situace se nelepší, země nemá dostatek pohonných hmot ani potravin a dochází i k rozsáhlým výpadkům elektřiny.
12. 7. 2022|

Kubánské úřady odebraly akreditace redakci agentury EFE v Havaně

Kubánské úřady v sobotu odebraly akreditace celé redakci španělské agentury EFE v Havaně. Uvedla to samotná agentura. Úřady svůj krok nezdůvodnily a neuvedly, zda je odebrání akreditací dočasné či trvalé. EFE patří mezi nejvýznamnější tiskové agentury ve španělsky mluvícím světě.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 23:11|

Kubánci mohou začít podnikat. Vláda povolila soukromé firmy do sta zaměstnanců

Komunistická vláda Kuby povolila činnost malých a středně velkých soukromých podniků, které budou moci mít až sto zaměstnanců. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Ekonomiku karibského ostrova výrazně zasáhla pandemie koronaviru. Nespokojenost obyvatel vyústila v největší protesty proti režimu v tomto tisíciletí.
8. 8. 2021|

Kubánská vláda zmírnila některá opatření v hospodářství, z protestů dál viní zahraničí

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel poprvé uznal, že za hospodářské problémy mohou i slabiny na straně kubánské vlády. Úřady je dosud přisuzovaly americkému embargu, uvedla agentura AP. Kubánský režim ale i nadále tvrdí, že nedělní protesty, které patřily k největším za posledních třicet let, vyvolaly svými aktivitami na sociální sítí Spojené státy a zahraniční aktivisté.
15. 7. 2021|

Biden podpořil demonstrace na Kubě. Byly nejpočetnější za tři dekády

Tisíce Kubánců vyšly v neděli do ulic v řadě měst tohoto karibského ostrova protestovat proti autoritářské vládě, kterou kromě potlačování lidských práv viní i z ekonomické krize prohloubené pandemií covidu-19. Při protestech, které zahraniční agentury označily za největší za tři dekády, policie zatkla podle deníku El País přes sto lidí a několik demonstrantů utrpělo zranění. Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel v neděli vyzval příznivce vlády, aby vyšli do ulic, a z vyvolání nepokojů obvinil Spojené státy. Americký prezident Joe Biden protestujícím vyjádřil podporu.
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 22:01|

USA vrátily Kubu na seznam zemí podporujících terorismus, oznámil Pompeo

Spojené státy znovu zařadily komunistickou Kubu na seznam států, jež podporují terorismus. Jen několik dní před koncem svého mandátu to oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Kuba nařčení z podpory terorismu odmítá, napsala agentura AP. Pompeo činí před koncem mandátu i další významné kroky, například ohledně Jemenu nebo Číny.
11. 1. 2021|

Konec kubánského konvertibilního pesa. Karibský ostrov zavedl nový měnový systém

Éra kubánské dvojí měny s příchodem nového roku skončila. Symbolicky v den oslav 62. výročí vítězství revoluce přivítala země v srdci Karibiku nový měnový systém. Sjednocení měny ale pravděpodobně vyvolá až trojcifernou míru inflace. S růstem cen počítá i vláda, která slíbila, že výrazně zvýší platy.
9. 1. 2021|

V Itálii zemřelo za den téměř osm set lidí s koronavirem. Kuba se uzavírá cizincům, Kyjev zastaví MHD

V Itálii zemřelo za jediný den 793 pacientů nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Ve Španělsku přibylo přes tři sta obětí, v Německu přesáhl počet nakažených dvacet tisíc. Zatím nejvyšší nárůst nakažených za jeden den hlásí Slovensko. Kuba oznámila, že se kvůli šíření infekce na měsíc uzavře cizincům. Ukrajinská metropole Kyjev zastaví veškerou městskou hromadnou dopravu.
21. 3. 2020Aktualizováno21. 3. 2020, 23:09|

Poprvé v historii. Kubánský prezident ukázal ostrov zahraničním novinářům

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel provedl svou zemí delegaci zahraničních novinářů. Stal se tak první tamější hlavou státu, která tak učinila. I když se Díaz-Canel snaží prezentovat jako lidový vůdce, naději na změnu kubánských poměrů pravěpodobně nepředstavuje.
28. 1. 2020|

Kubu navštívil poprvé od konce 19. století španělský král

Už v sobotu jmenuje kubánský prezident Miguel Díaz-Canel vůbec poprvé v komunistické historii ostrova premiéra. O dějinná prvenství není na Kubě v poslední době nouze. Uplynulo jen pár týdnů od chvíle, kdy do země přicestoval po 121 letech španělský král ku příležitosti pětistého výročí založení Havany.
21. 12. 2019|

Morales neměl ve volbách dost hlasů, soud sčítání zastavil. Nyní bolivijský prezident hlásí vítězství

V některých částech Bolívie propukly nepokoje poté, co prezident Evo Morales sporným způsobem zvítězil už v prvním kole voleb hlavy státu. Sčítání hlasů v neděli na den pozastavil volební soud poté, co z předběžných výsledků vyplývalo, že bude nutné druhé kolo, nyní oznámil vítězství v prvním kole. Morales by tak vládl už čtvrté období za sebou. Opoziční kandidát Carlos Mesa prozatímní výsledek neuznal a hovoří o podvodu.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 19:36|

Twitter zablokoval účty Castrovi, jeho dceři a státním médiím

Americká společnost Twitter provozující stejnojmennou sociální síť zablokovala účty vůdci kubánských komunistů Raúlovi Castrovi, jeho dceři Mariele a také desítkám novinářům ze státních médií. Svaz kubánských žurnalistů tento krok kritizoval jako „masivní cenzuru“, poznamenala agentura Reuters, připomínající, že Kuba patří k deseti zemím, ve kterých podle newyorského Výboru na obranu novinářů panuje nejtužší cenzura na světě.
13. 9. 2019|