TÉMA

Ufa

Sedm a půl roku vězení pro spolupracovnici Navalného Čanyševovou. Podle ruského soudu je extremistka

Soud v Rusku poslal na sedm a půl roku do vězení bývalou spolupracovnici opozičního představitele Alexeje Navalného Liliji Čanyševovou, informuje portál Meduza. Čanyševová čtyři roky vedla regionální Navalného štáb v ruském městě Ufa na Urale. Zadržovaná je od roku 2021, kdy ji ruská justice obvinila z extremistické činnosti. V pondělí začne nový proces také s vězněným Navalným, proti němuž vyšetřovatelé vznesli nová obvinění. Podle kritiků režimu v Moskvě je stíhání Navalného i lidí v jeho okolí politicky motivované.
14. 6. 2023|

„Umírají děti kvůli napoleonským plánům našeho dalšího Caesara.“ Slavného ruského zpěváka stíhá policie

Lídr populární ruské rockové skupiny DDT Jurij Ševčuk se dostal do problémů poté, co prohlásil, že „vlast není prezidentova řiť, kterou je potřeba líbat“. Výrok o Rusku a prezidentovi Vladimiru Putinovi pronesl před několikatisícovým davem na středečním koncertu v Ufě. Hned po vystoupení za zpěvákem přišla do zákulisí policie a sepsala s ním protokol o přestupku, informuje zpravodajský web stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Podle BBC mu hrozí pokuta.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 17:49|

Ruská policie provedla razie ve čtyřicítce měst v kancelářích Navalného fondu

Ruská policie ve čtvrtek podnikla razie v desítkách kanceláří Fondu boje s korupcí (FBK) opozičního předáka Alexeje Navalného. Oznámili to v Moskvě Navalného advokáti. Při domovních prohlídkách ve 43 městech policisté zabavovali dokumenty a techniku. Důvodem mimořádně rozsáhlé akce je podezření z praní špinavých peněz.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 20:00|