TÉMA

Fond boje proti korupci

Rusko vydalo zatykač na spolupracovnici Navalného Sobolovou

Ruské úřady vydaly zatykač na Ljubov Sobolovou, blízkou spolupracovnici vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Sobolová v srpnu opustila Rusko poté, co jí soud omezil svobodu. Kreml také ve čtvrtek prohlásil, že udělení Sacharovovy ceny Navalnému devalvuje význam ocenění.
21. 10. 2021|

Kreml před volbami umlčuje kritiky. Do dumy se mohou dostat dvě nová uskupení

Rusko se připravuje na volby do Státní dumy. Šanci získat poslanecký mandát mají i Noví lidé a Strana penzistů – dvě uskupení ucházející se o hlasy voličů poprvé. Naproti tomu ze hry jsou současní i bývalí spolupracovníci Alexeje Navalného nebo členové desítek organizací, které Kreml označil za extremistické. Rusové půjdou k urnám v polovině září.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 19:14|

Navalného bratr Oleg dostal u soudu roční podmínku

Moskevský soud uložil bratrovi uvězněného opozičníka Alexeje Navalného Olegovi podmíněný trest – rok odnětí svobody s roční podmínkou – za porušení hygienických norem, jelikož se v lednu zúčastnil zakázané demonstrace za Navalného osvobození. „Pokládáme tento verdikt za nespravedlivý a odvoláme se,“ řekl agentuře TASS obhájce Nikas Paraskevov.
6. 8. 2021|

Moskevský soud označil fondy Navalného za extremistické. Končí tak jejich činnost

Moskevský soud ve středu podle očekávání vyhověl žádosti prokuratury a uznal fondy a štáby spojené s vězněným opozičníkem Alexejem Navalným za extremistické organizace. Verdiktem vstoupil zároveň v platnost zákaz jejich činnosti. Oznámila to večer agentura TASS s odvoláním na sdělení tiskové služby soudu. Jednání se konalo s vyloučením veřejnosti. Podle agentury Reuters rozsudek znamená, že žádný z členů Navalného organizací nebude smět kandidovat v zářijových volbách do parlamentu.
9. 6. 2021|

Moskevský soud omezil činnost fondů vězněného opozičního politika Navalného

Moskevský městský soud na žádost prokuratury omezil činnost fondů uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného, oznámila stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Předběžné opatření má platit, než soud rozhodne o žalobě prokuratury, která žádá zakázat Navalného fondy jako extremistické organizace. Představitel jednoho z fondů Ivan Pavlov podle agentury TASS sdělil, že organizace se proti verdiktu odvolá.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 17:10|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|

Navalnyj se zotavuje rychle. Ministr Scholz odmítá kvůli otravě rušit plynovod z Ruska

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, který prostřednictvím populárních videí obviňuje špičky tamního režimu z rozkrádání státních peněz, se z otravy látkou ze skupiny novičoků zotavuje rychleji, než se čekalo. Německé televizní stanici RTL to řekl jeho poradce Leonid Volkov. Je podle něj bedlivě střežen, protože jeho tým z otravy podezřívá ruské vedení. Pacienta léčícího se v Německu navštívila také Angela Merkelová. Ministr financí její vlády Olaf Scholz k případu řekl, že kvůli němu nechce zastavit stavbu plynovodu Nord Stream 2, k čemuž někteří politici vyzvali.
28. 9. 2020Aktualizováno28. 9. 2020, 16:20|

Rusové volí gubernátory, poslance i městské rady. Vybírají z nabídky schválené režimem

Rusové začínají třídenní volbu gubernátorů, regionálních poslanců nebo zastupitelů městských rad. Ve hře je 77 tisíc postů. Komise odmítly řadu opozičních kandidátů, a na většině míst se tak bude rozhodovat pouze mezi stranami parlamentními nebo několika novými, které jsou podle politologů až na výjimky loajální Kremlu. Spokojenost s hlavní kremelskou stranou Jednotné Rusko i režimem Vladimira Putina přitom klesá hlavně kvůli stagnující ekonomice.
11. 9. 2020|

Ruská policie provedla razie ve čtyřicítce měst v kancelářích Navalného fondu

Ruská policie ve čtvrtek podnikla razie v desítkách kanceláří Fondu boje s korupcí (FBK) opozičního předáka Alexeje Navalného. Oznámili to v Moskvě Navalného advokáti. Při domovních prohlídkách ve 43 městech policisté zabavovali dokumenty a techniku. Důvodem mimořádně rozsáhlé akce je podezření z praní špinavých peněz.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 20:00|