TÉMA

Toxikologie

Kratom nezakazovat, raději regulovat, stejně jako energetické nápoje, říká toxikolog

Kratom je z toxikologického pohledu méně nebezpečný než alkohol či nikotin, cestou není zákaz, ale přísná regulace trhu, řekl v Událostech, komentářích Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek VŠCHT. Jiné látky jako CBD či HHC jsou podle něj nebezpečné v tom, že jsou dostupné ve větších množstvích v potravinách. Po přísnější regulaci volá Kuchař také v případě energetických nápojů.
30. 6. 2023|

Padl první trest za otravu syntetickou marihuanou. Bezdomovec si má odsedět osm let

Krajský soud v Ostravě vynesl první rozsudek v případu úmrtí po požití kanabinoidu, kterému se také říkalo „syntetická marihuana“. Sedmatřicetiletý bezdomovec Lukáš Masný si má ve vězení odpykat osm let za to, že v září 2018 nabídl syntetickou drogu svému kamarádovi. Oba po užití látky upadli do bezvědomí, přítele obžalovaného už lékaři nezachránili.
6. 1. 2020|

Podezření na otravu z hub přibývá. Sbírejte jen ty, které znáte, zdůrazňuje mykolog

Kvůli podezření na otravu z hub se na toxikology letos obrátilo už 330 lidí. Oproti loňsku je to za stejné období víc než dvojnásobek. Odborníci navíc čekají, že po dešti budou tento týden podezření na otravy dál přibývat, a mykologové proto zdůrazňují: Neexperimentujte a sbírejte jen ty houby, které s jistotou znáte.
12. 9. 2019|