TÉMA

Agentura Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj

Obyvatelé Náhorního Karabachu prchají v obavě z čistek, Západ pošle humanitární pomoc

Přes osmadvacet tisíc lidí opustilo Náhorní Karabach, který v minulém týdnu ovládly ázerbájdžánské síly, napsala agentura Reuters. Arménské úřady těm, kteří nemají po příchodu kde zůstat, zajišťují nouzové ubytování. Spojené státy a Evropská unie přislíbily humanitární pomoc.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 22:12|

Počet obětí zemětřesení na Haiti se blíží k dvěma tisícům

Počet mrtvých po sobotním zemětřesení na Haiti stoupl na 1941, oznámily podle agentury Reuters místní úřady. Bilance se od pondělí zvýšila o pět stovek obětí, záchranáři ale dál pokračují v prohledávání trosek budov. Poškozených nebo zničených domů jsou přitom až desítky tisíc. Na Haiti začal třídenní národní smutek za oběti přírodní katastrofy, zároveň ale ostrov zasáhla tropická bouře Grace, což může situaci výrazně zhoršit.
17. 8. 2021Aktualizováno17. 8. 2021, 22:28|

Biden přijal v Bílém domě Cichanouskou. Politička žádá další sankce proti Lukašenkovu režimu

Americký prezident Joe Biden se setkal s exilovou vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou, informoval na Twitteru Bílý dům. Biden vyjádřil podporu lidem v Bělorusku v jejich boji za demokracii a dodržování lidských práv. Cichanouská během svého nynějšího pobytu ve Spojených státech požádala americkou diplomacii o uvalení dalších sankcí vůči režimu Alexandra Lukašenka.
28. 7. 2021|

Hackeři zaútočili na velký potravinářský závod v USA. Vláda kvůli tomu volá do Ruska

Americká vláda podle mluvčí Bílého domu komunikuje s Ruskem v souvislosti s hackerským útokem, který ohlásila americká část brazilského potravinářského giganta JBS. Společnost údajně uvedla, že útok byl pravděpodobně veden z Ruska. Podle informací agentury Bloomberg kvůli němu přerušilo zpracovávání masa pět největších závodů JBS na území Spojených států.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 19:10|

Bidenova administrativa obnovila finanční pomoc pro Palestinu, pošle 15 milionů dolarů

Spojené státy obnoví finanční pomoc Palestincům. Oznámila to americká velvyslankyně v OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Podle ní USA převedou 15 milionů dolarů (332 milionů korun) na ekonomický rozvoj a humanitární projekty. Administrativa prezidenta Joea Bidena program obnovila poté, co ho předchozí vláda Donalda Trumpa zablokovola.
26. 3. 2021|

Bahamy snížily počet nezvěstných na polovinu. Na zdevastované souostroví míří pomoc z EU

Bahamy výrazně snížily počet pohřešovaných po hurikánu Dorian, který v tomto ostrovním státu podle úřadů zabil nejméně padesát lidí. Ve středu ostrovy ohlásily 2500 nezvěstných, později bilanci opravily na 1300 pohřešovaných. Na souostroví, které se potýká s humanitární krizí, posílají země EU půl milionu eur.
12. 9. 2019|

Bahamy po hurikánu pohřešují 2500 lidí. Vláda neví, jestli mezi nimi nejsou evakuovaní

Na Bahamách se po hurikánu Dorian pohřešuje 2500 lidí. S odkazem na místní úřady o tom informovaly světové tiskové agentury. Vláda však upozornila, že seznamy pohřešovaných ještě neporovnala se seznamy lidí, kteří dosud pobývají v provizorních přístřešcích nebo kteří se z ostrovů evakuovali. Počet nezvěstných by se tak podle očekávání úřadů měl zmenšit.
11. 9. 2019Aktualizováno11. 9. 2019, 19:49|