TÉMA

Jack Ma

Čínské firmy dle Si Ťin-pchinga propadly kapitalismu. Peking se vrací k Maovi a masivně reguluje

Regulační zásahy do čínské ekonomiky nemají v nedávných dějinách země obdoby. Peking usměrňuje soukromé firmy, které dosud byly výkladní skříní čínského kapitalismu. Opatření sahají od pokut po zrušení vstupu na burzu. Srážejí hodnotu firem o miliardy dolarů a znejišťují investory.
15. 10. 2021|

Kontrola společnosti značně zesílila, komentuje zpravodajka ČT sté výročí čínských komunistů

Čína si ve čtvrtek připomene sto let od založení tamní komunistické strany. Slavnostní program se chystá na náměstí Tchien-an-men, které je proto už několik dní uzavřené. V ulicích Pekingu jsou stovky policistů, čínské vlajky, propagandistické plakáty či květinové dekorace. Disidenty úřady poslaly mimo město a zesílila i cenzura internetu. Režim v souvislosti s výročím vyzdvihuje úspěchy, problematické úspěchy svých dějin včetně milionů mrtvých vynechává.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 22:05|

Čínští komunisté nařídili Alibabě prodat podíly v médiích, píše Wall Street Journal

Čínská vláda nařídila společnosti Alibaba, aby se zbavila svých mediálních aktiv. Informoval o tom v pondělí list The Wall Street Journal s odvoláním na obeznámené zdroje. Komunisté se podle nich obávají, že technologický gigant by mohl ovlivňovat veřejné mínění.
15. 3. 2021|

Zakladatel Alibaby Jack Ma se po třech měsících ukázal na veřejnosti, spekulovalo se o jeho osudu

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma se poprvé od loňského října ukázal na veřejnosti. Prostřednictvím videohovoru se spojil se stovkou vesnických učitelů v Číně. V médiích se spekulovalo, že manažer upadl v nemilost politických špiček po svých kritických poznámkách k čínskému regulačnímu systému.
20. 1. 2021|

Jack Ma není jediný Číňan, který záhadně zmizel. Na vyšetřování nepohodlných lidí má Peking zvláštní systém

Šéf čínského e-shopového gigantu Alibaba Jack Ma je stále nezvěstný. Na veřejnosti se neukázal od října 2020. Není to ale zdaleka první podobný případ, v komunistické Číně je naopak poměrně běžné, že se ztrácejí lidé ve vrcholných manažerských pozicích. Svoji zkušenost má i český prezident Miloš Zeman, jehož bývalý poradce Jie Ťien-ming je od února 2018 nezvěstný a zřejmě se nachází v čínském vězení.
13. 1. 2021|

Čína chce trestat vlastní firmy, které neodmítnou americké sankce, píše BBC

Čína zavádí nová pravidla, která jí umožní chránit vlastní firmy před zahraničními zákony, jejichž aplikaci vláda v Pekingu považuje za neoprávněnou. To se týká i mnoha amerických sankcí, které vyhlásila vláda prezidenta Donalda Trumpa. Změny, které Peking oznámil o víkendu, čínským soudům například umožní trestat i firmy, které sankce neodmítnou. Informuje o tom BBC.
11. 1. 2021|

Peking nařídil cenzuru zpráv o antimonopolním vyšetřování Alibaby, píše britský list

Čínská vláda nařídila tamním médiím, aby cenzurovala zpravodajství o antimonopolním vyšetřování internetové společnosti Alibaba. Zakladatel firmy a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma zmizel před dvěma měsíci z očí veřejnosti, když předtím kritizoval čínský regulační systém. Ten podle něj brzdí inovace. Fakt, že Peking chce kontrolovat informování o této kauze, svědčí o tom, že věc nabyla na politické důležitosti, napsal v pátek list Financial Times (FT).
8. 1. 2021|

Zmizel zakladatel Alibaby Jack Ma. Veřejně kritizoval čínský regulační systém

Jack Ma, zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba, se dva měsíce neobjevil na veřejnosti a nevystoupil ani v posledním dílu televizního pořadu, kde měl být porotcem. Sociální média i zpravodajské servery nyní spekulují o místě jeho pobytu. Jeden z nejbohatších Číňanů si vysloužil zvláštní pozornost úřadů, protože veřejně kritizoval čínský regulační systém, který podle něj brzdí inovace.
4. 1. 2021|

Zakladatel Ant Group doplatil na své výroky, míní Handelsblatt

Zakladatel finančně technologické společnosti Ant Group Jack Ma doplatil na to, že se jako jeden z mála čínských podnikatelů odvážil veřejně sdělovat své názory na finanční regulaci. Čínským úřadům se to nelíbilo a nakonec to vedlo k tomu, že znemožnily vstup jeho firmy na burzu, který by z něj učinil jedenáctého nejbohatšího člověka na světě. Ve čtvrtek to napsal německý hospodářský deník Handelsblatt.
5. 11. 2020|

Čínská Ant Group chce na burzu, může jít o největší primární nabídku v historii

Společnost Ant Group, která je finančně technologickou divizí čínského internetového prodejce Alibaba a dominantním provozovatelem mobilních plateb v Číně, podala žádost o uvedení svých akcií na burzy v Hongkongu a Šanghaji. Primární veřejná nabídka akcií by mohla vynést až 30 miliard dolarů (zhruba 660 miliard korun) a stát se největší na světě, píše agentura Reuters.
25. 8. 2020|

Bývalý učitel angličtiny naučil lidi nakupovat jinak. Teď šéf Alibaby odchází

Jack Ma, jeden z nejbohatších mužů planety, odchází z čela Alibaby. Internetový obchod během dvaceti let proměnil v největší čínskou IT firmu. Mnozí mu ale vytýkají i neférové praktiky. Teď se chce Jack Ma zaměřit na filantropii a pomoc čínskému vzdělávání.
11. 9. 2019|