TÉMA

Maršál Koněv

Vláda schválila humanitární pomoc a zprávu o extremismu v roce 2020, která zmiňuje i SPD

Zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti na území Česka v loňském roce schválila vláda. Vyplývá to z výsledků jednání zveřejněných na webu kabinetu. Vláda také schválila humanitární pomoc ve výši 75 milionů korun, vklad více než dvou miliard korun do Evropského mírového nástroje či návrh novely autorského zákona, která má zajistit ochranu a licencování autorských práv na internetu a spravedlivou odměnu pro autory.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:36|

V Rusku se nijak netají tím, že Miloš Zeman je jejich člověk v Praze, říká politický geograf

Malá země, která je velkým nepřítelem. Tak teď o České republice referují státní média v Rusku. Začalo to zveřejněním skandálu ve Vrběticích a zesílilo po zveřejnění ruského seznamu zemí, které nejsou přátelské. Kromě České republiky jsou na něm už jen Spojené státy. Co to pro Česko znamená z mediálního hlediska, jak pracuje ruská propaganda a kdo jí z Česka nejvíc pomáhá, odpovídal v pořadu Newsroom ČT24 politický geograf Michael Romancov z Karlovy Univerzity a Metropolitní univerzity Praha.
25. 5. 2021|

K vyhoštěným Rusům patří tajemníci, kteří se podíleli na kauze ricin a hájili sochu Koněva

K diplomatům, které Česká republika vyhostila kvůli podílu tajných služeb na výbuchu ve Vrběticích, patří i tři tajemníci pražského velvyslanectví. Jejich jména se pojí s ruským odporem proti odstraňování pražské sochy maršála Koněva nebo kauzou ricin, při které podle některých médií hrozila otrava českým komunálním politikům. Česko-ruské diplomatické krizi se pro pořad 168 hodin věnoval Václav Crhonek.
26. 4. 2021|

Dezinformační weby psaly, že koronavirus je nebezpečnou biologickou zbraní i že je neškodný

Dezinformační média v letošním prvním pololetí dokázala podle zprávy ministerstva vnitra o extremismu skloubit ve své produkci několik témat, která plošně zaujala čtenáře z extremistických a xenofobních skupin. Soustředila se na pandemii covidu-19, kauzy pomníků maršála Koněva i vlasovců, zároveň psala protiimigrantské texty a vyjadřovala se k rasovým nepokojům ve Spojených státech.
7. 10. 2020|
168 HODIN

Šéf kulturního střediska jako „agent s ricinem“? Více zdrojů to potvrzuje

Podle několika zdrojů je agentem ruské FSB, o kterém v souvislosti s policejní ochranou pražských politiků psala některá média, ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Andrej Končakov. Je o tom přesvědčen i muž, jenž se podílel na odhalení ruských špionů, kteří se pokusili otrávit Sergeje Skripala. O údajném ruském agentovi a ochraně pražských starostů natáčely pro 168 hodin Kristina Ciroková a Zuzana Černá.
11. 5. 2020|

Pražští politici udělali s Koněvem a vlasovci hloupost, ruská reakce je ale přemrštěná, soudí prezident Zeman

Snahu ruských orgánů trestně stíhat pražské politiky kvůli přemístění sochy maršála Koněva či odhalení památníku vlasovcům považuje prezident republiky Miloš Zeman za přemrštěnou reakci, ale komunální politici podle něj udělali hloupost. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas. Zda jsou vážné důvody k tomu, aby měli tři pražští starostové policejní ochranu, prezident pochybuje.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 23:34|
Události komentáře

Rusko a Čína nás oslabují tím, že nás rozdělují, říká Vystrčil. Podle Petříčka je Koněv zástupný problém

Zahraniční výbor sněmovny ve čtvrtek projedná okolnosti dopisu čínské ambasády Jaroslavu Kuberovi s výčtem potenciálních dopadů jeho cesty na Tchaj-wan. Hovořit bude i o diplomatických nótách z posledních dní mezi Českem a Ruskem ohledně odstranění sochy Ivana Koněva, plánu na postavení památníku Vlasovcům a přejmenování náměstí před ruským velvyslanectvím po Borisi Němcovovi. Tématy se v Událostech, komentářích zabývali ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).
30. 4. 2020|

Moskva prý nechce hrotit česko-ruské vztahy, po Praze žádá důkazy o agentovi s jedem

Moskva si nepřeje vyostřovat vztahy s Českem, prohlásila ve středu v moskevském rozhlase mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Učinila tak při komentování posledních událostí, včetně zpráv českých médií o možném ruském útoku na pražské komunální politiky. Podle Zacharovové mají Češi předložit konkrétní důkazy.
29. 4. 2020Aktualizováno29. 4. 2020, 18:00|

Česko se ohradilo proti ruské nótě. Do svobody projevu odmítáme zasahovat, vzkazuje Moskvě

Ministerstvo zahraničních věcí se ohradilo proti ruské diplomatické nótě, která v pondělí kritizovala údajnou protiruskou kampaň v českém tisku. Podle týdeníku Respekt do Prahy přicestoval ruský agent vybavený jedem, který může znamenat hrozbu pro pražské komunální politiky. A zatímco ruští diplomaté mluví o nepřípustných útocích, Černínský palác hájí svobodu projevu. Podle premiéra si Česko nenechá líbit, aby cizí mocnosti ovlivňovaly jeho politiku.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 22:48|

Kremelský poradce Medinskij sepsal seznam údajných pachatelů, kteří odstranili Koněvovu sochu

Kremelský poradce a exministr kultury Vladimir Medinskij předal ruským vyšetřovatelům jmenný seznam lidí údajně odpovědných za odstranění pomníku maršála Ivana Koněva v Praze. Medinskij to podle agentury TASS řekl při virtuální přednášce pro studenty moskevské diplomatické akademie (MGIMO). Kdo je na seznamu uveden, neprozradil. Podle dřívějšího vyjádření české diplomacie je případné stíhání podle ruského zákona spojené s odstraněním sochy nepřípustné a případný rozsudek nevymahatelný.
24. 4. 2020Aktualizováno24. 4. 2020, 18:45|

Ministerstvo zahraničí: Stíhání české samosprávy Ruskem kvůli soše Koněva je nepřípustné

České ministerstvo zahraničí označilo stíhání místní samosprávy kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze za nepřípustné. Reagovalo tak na fakt, že vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil v této souvislosti trestní stíhání. Sochu nechala odstranit radnice Prahy 6. Ruská diplomacie následně označila akt za zločin, který nezůstane bez odpovědi.
10. 4. 2020Aktualizováno10. 4. 2020, 18:01|

KSČM proti usnesení Evropského parlamentu. Vinit Sověty z války povede k dalším pomníkům vlasovců

KSČM odsoudila usnesení Evropského parlamentu o významu evropské paměti pro budoucnost Evropy. Jde o zamlčování pravdy o příčinách rozpoutání druhé světové války a o podílu Rudé armády na porážce nacismu a jejím podílu na osvobození Československa, uvedli komunisté ve stanovisku, které ústřední výbor strany přijal na sobotním zasedání. Žádají vládu a ministerstvo zahraničí, aby usnesení odmítly. V opačném případě podle nich bude vytvářen stále větší prostor pro kroky, jakým bylo například nedávné rozhodnutí řeporyjského zastupitelstva o vybudování vzpomínkového místa na padlé vlasovce.
14. 12. 2019Aktualizováno14. 12. 2019, 16:10|

Za incidenty u Koněvovy sochy padaly tresty. Dvě napomenutí i tisícová pokuta

Za poškození plachty, která zakrývala sochu sovětského maršála Koněva v Praze 6, potrestala tamní radnice tři lidi. Dva dostali napomenutí, třetí pokutu tisíc korun. Úřad navíc dvěma z nich zabavil předmět, kterým plachtu poničili.
17. 10. 2019|
Interview ČT24

Pražští zastupitelé se bojí názoru občanů, míní šéf komunistů Filip. Kvůli Kosovu strana zváží toleranci vlády

„To, co se tady odehrává, je vyvolávání nenávisti,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip v Interview ČT24. Zastupitelé Prahy 6 se podle něj bojí názoru občanů, proto zamítli referendum o soše maršála Koněva. Kvůli Babišově postoji vůči Kosovu komunisté zváží toleranci vlády, připustil také politik a odmítl, že by lobboval za firmy obviněného podnikatele Tomáše Horáčka.
13. 9. 2019|

Petříček ke Koněvovi: Naši partneři možná chtějí rozdělení české společnosti

Spor kolem sochy maršála Koněva v Praze nabral další obrátky. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij trvá na svém výroku o starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09), kterého přirovnal k nacistům. Obě strany by rády slyšely omluvu. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyzval k opatrnosti před rozdělováním společnosti, což podle něj naši partneři možná chtějí.
11. 9. 2019Aktualizováno11. 9. 2019, 20:55|

Koněvova dcera stáhla návrh na převezení pomníku otce do Ruska

Dcera sovětského maršála Ivana Koněva Natalja vzala zpět svůj návrh, aby byl pomník jejího otce převezen do Ruska. Tento nápad vítal mimo jiné starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) s tím, že městská část ruské straně sochu, která je jejím majetkem, opakovaně nabízela.
11. 9. 2019|

„Plivnutí do tváře občanům, kteří bojovali proti nacismu,“ řekl ruský ministr pro ČT ke kauze Koněv

Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij se v rozhovoru se zpravodajem České televize v Moskvě Miroslavem Karasem obsáhle vyjádřil ke sporu ohledně sochy maršála Ivana Koněva v Praze.
11. 9. 2019|
Newsroom ČT24

Když média naletí na parodii. Falešné profily jako past na zbrklé novináře

Co mají společného Karel Schwarzenberg, Jiří Ovčáček nebo ruské velvyslanectví? Třeba to, že jsou populární na sociálních sítích. A proč zrovna oni? Protože si někdo jejich jménem dělá z lidí už dlouhou dobu legraci. Parodické účty na Facebooku nebo Twitteru bývají ale někdy pastí zejména pro novináře. Naposledy se nechala nachytat televize Prima, která v reportáži citovala informace z falešného profilu ruského velvyslanectví. Tématem se v neděli zabýval pořad Newsroom ČT24, který přinesl i rozhovor s jedním z tvůrců této politické satiry.
9. 9. 2019|