TÉMA

Prohlídky

Počet dětí s poruchami sluchu roste. Preventivní prohlídky pomáhají problém odhalit

Na třetího března připadá Světový den sluchu. Lékaři přitom poruchu tohoto smyslu diagnostikují u čím dál většího počtu dětí – momentálně u čtyř z tisíce. Před pěti lety jich odhalili o polovinu méně. Většinou se ale podaří sluch zachránit, a to operací, léčbou nebo moderními pomůckami.
3. 3. 2023|

Češi loni podle VZP méně dbali na prevenci. Například počet screeningů na rakovinu tlustého střeva klesl o šestinu

Někteří lidé loni nechodili na screeningová vyšetření, která jsou prevencí zhoubných nádorů. O šestinu klesl počet vyšetření, která mohou odhalit nádor tlustého střeva a konečníku, o osm procent se pak meziročně snížil počet screeningů na rakovinu prsu a děložního čípku. Vyplývá to z údajů, které představil náměstek ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) David Šmehlík. Pojišťovna kvůli tomu plánuje oslovit své klienty, aby se na preventivní vyšetření dostavili.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 20:40|
Doporučujeme

Rakovina děložního čípku zabíjí ročně stovky Češek. Nemoc nově odhalí domácí test

Orientační test na rakovinu děložního čípku si budou ženy moct poprvé udělat doma. Lékaři vytipovali deset tisíc z nich, kterým posílají potřebné sady. Chtějí je motivovat, aby absolvovaly pravidelné prohlídky – skoro polovina žen na ně totiž nechodí. Zároveň jde o nový způsob, jak zachytit rakovinové bujení ještě před vznikem nádoru.
9. 9. 2019Aktualizováno14. 9. 2019, 12:31|