TÉMA

Rakovina děložního čípku

Rakovina krále Karla III. upozornila na důležitost preventivních lékařských prohlídek

Oznámení o tom, že britský král Karel III. má rakovinu, vyvolalo odezvu po celém světě. Informace zaplnila titulní strany médií ve většině zemí. Do Buckinghamského paláce přišly stovky tisíc přání brzkého uzdravení. Úřady neupřesnily, s jakým typem rakoviny se král léčí, ani jaká je prognóza. Zpráva přesto povzbudila mnoho Britů k preventivní návštěvě lékaře.
7. 2. 2024|

V léčbě rakoviny děložního čípku je klíčová prevence. Nové kroky mohou zachránit stovky žen

Podle odborníků mohou nové kroky v prevenci rakoviny děložního čípku, jako je rozšíření očkování nebo častější testování, ročně zabránit v Česku úmrtí tří set žen. Až osm set dalších nemusí vůbec onemocnět. V tiskové zprávě o tom během středy informovala Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). Podle statistik v současné době onemocní asi 2700 žen ročně. Léčených a vyléčených je zhruba 31 tisíc.
20. 9. 2023|

Mezi dospívajícími roste zájem o očkování proti viru HPV, který způsobuje rakovinu děložního čípku

Až o čtvrtinu loni přibylo dívek a chlapců ve věku 13 a 14 let, kteří dostali vakcínu proti lidskému papilomaviru (HPV). Dospívajícím dětem ji hradí pojišťovny. HPV způsobuje závažná onemocnění pohlavních orgánů nebo rakovinu děložního čípku. Celková proočkovanost v Česku stoupá, podle některých lékařů by ale mohla být ještě vyšší.
2. 4. 2023|

Nový test pomáhá odhalovat více případů nákazy virem HPV, který způsobuje rakovinu děložního hrdla

Lékařům se daří odhalovat víc těžkých přednádorových stadií děložního čípku, vyplývá to ze studie zaměřené na genetické testování, která nyní skončila. Nová metoda doplní tradiční cytologické vyšetření u žen nad třicet let věku. Podle odborné společnosti jde o klíčový pokrok v prevenci před závažnou nemocí, kterou způsobuje virus HPV (human papillomavirus, česky lidský papilomavirus).
16. 1. 2022|

Prevence je v léčbě rakoviny děložního čípku klíčová, vzkazují lékaři

Včasná diagnóza pomáhá k úspěchům v léčbě rakoviny děložního čípku. Umožňují ji i speciální testy. U žen v pětatřiceti a v pětačtyřiceti letech je nově hradí pojišťovny, u starších ale ne. Gynekologové přitom upozorňují, že právě po padesátce přestávají pacientky na prevenci chodit. Nádor tak odhalí až v pokročilé fázi.
23. 8. 2021|

S odhalením rakoviny děložního čípku pomáhá nový test. Od letoška jej proplácí pojišťovny

Na riziko rakoviny děložního čípku dokáže upozornit přesně i několik let dopředu nový genetický test. Podle odborné společnosti je klíčovým pokrokem v prevenci. Od letošního roku ho proplácí všechny pojišťovny. Jde o metodu, která doplní tradiční cytologické vyšetření u žen nad 30 let.
13. 1. 2021|
Doporučujeme

Rakovina děložního čípku zabíjí ročně stovky Češek. Nemoc nově odhalí domácí test

Orientační test na rakovinu děložního čípku si budou ženy moct poprvé udělat doma. Lékaři vytipovali deset tisíc z nich, kterým posílají potřebné sady. Chtějí je motivovat, aby absolvovaly pravidelné prohlídky – skoro polovina žen na ně totiž nechodí. Zároveň jde o nový způsob, jak zachytit rakovinové bujení ještě před vznikem nádoru.
9. 9. 2019Aktualizováno14. 9. 2019, 12:31|