TÉMA

Krajský soud v Ústí nad Labem

Zaměstnanec lounského soudu zpronevěřil podle policie šestnáct milionů korun

Policie zahájila trestní stíhání zaměstnance Okresního soudu v Lounech, který podle ní zpronevěřil soudní peníze. Celkově si na své bankovní účty převedl více než šestnáct milionů korun, trestnou činnost páchal přes čtyři a půl roku. Sdělil to mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ministerstvo spravedlnosti k věci uvedlo, že byla selháním jednotlivce, ne systémovou chybou.
20. 3. 2024|

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

Soud začal řešit případ usmrcení dítěte v Mostě. Obžalovaný odmítá, že by šlo o pokus o vraždu

Ústecký krajský soud se začal zabývat konfliktem v Mostě, při kterém zemřelo dítě. Dvaatřicetiletý Michal Pokuta je obžalovaný z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování se zbraní. Pokuta podle žalobkyně napadl nožem muže, který měl v tu chvíli v náručí svého syna. Dítě zasáhl a to na místě podlehlo zraněním. Pokuta s obžalobou z pokusu o vraždu nesouhlasí. Řekl, že nechtěl nikomu ublížit.
28. 2. 2024|

Soud poslal na dvanáct let do vězení muže, který téměř pět let zneužíval nevlastní dceru

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal muže z Teplicka za provádění sexuálních praktik na nevlastní dceři, pokus o znásilnění a pořizování a šíření dětské pornografie na dvanáct let do vězení. Muži, který se částečně doznal, nařídil sexuální léčení ústavní formou. Rozsudek není pravomocný, muž se na místě odvolal.
13. 2. 2024|

Ústecký soud začal řešit případ úhynu stovek zvířat na farmě v Měděnci

Ústecký krajský soud zahájil hlavní líčení v případu úhynu velkého množství skotu na pastvinách u Měděnce na Chomutovsku v Krušných horách. Státní zástupce obžaloval jednatele společnosti Ekochov CMN Františka Horna, ředitele Antonína Hajzlera i samotnou firmu. Ve stádu uhynuly kvůli velmi špatným podmínkám stovky krav, býků i telat. Mužům hrozí až desetileté vězení.
25. 5. 2023|

U Kfel začala dostavba dvou klíčových mostů. Podle ŘSD má být hotovo do konce roku

Na hlavním tahu z Karlových Varů do Plzně u obce Kfely začala dostavba dvou důležitých mostů. Staveniště opustil původní zhotovitel, společnost Raeder & Falge s.r.o. (nyní RAF STAVBY), loni v létě poté, co se dostal do insolvenčního řízení. V plánu je první most od Karlových Varů opravit a druhý kvůli špatnému stavu zbourat a postavit nový. Oba by měly být hotové do konce roku, řekl ředitel karlovarské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Lukáš Hnízdil.
22. 5. 2023|

Recidivista se odvolal proti doživotí za brutální vraždu

Soud v Ústí nad Labem odsoudil na doživotí recidivistu Karla Kalinu za vraždu. Loni na Děčínsku brutálně napadl a zavraždil svou kamarádku. Stejný trest mu navrhl také státní zástupce Vladimír Jan, obhajoba žádala zproštění obžaloby. Soudkyně Vladimíra Kodatová při odůvodňování výše trestu poznamenala, že oběť velmi trpěla. Rozsudek není pravomocný, Kalina se na místě odvolal.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 14:33|

Okresní soud se bude znovu zabývat skupinou anarchistů obžalovaných z podpory extremismu

Okresní soud v Mostě se znovu bude zabývat kauzou Fénix 2, ve které obžaloba viní pětici anarchistů kvůli podpoře extremistického hnutí. Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil původní osvobozující rozsudek. České televizi informaci potvrdila místopředsedkyně mosteckého soudu Šárka Tampová. Anarchisté se hlásí k takzvané Síti revolučních buněk, ta údajně stála za sérií útoků na pražskou restauraci Řízkárna. Majiteli podniku měli členové skupiny zapálit několik aut.
4. 5. 2023|

Náklady na opakované senátní volby v Mostě musí zaplatit město, potvrdil odvolací soud

Náklady 2,2 milionu korun na senátní volby v Mostě, které se v roce 2017 opakovaly, musí ministerstvu financí zaplatit město. Rozhodl o tom Krajský soud v Ústí nad Labem, který tak potvrdil rozhodnutí okresního soudu. Volby se konaly dvakrát kvůli postupu bývalé tajemnice, která dostala od soudu podmínku, protože nepřihlédla k odvolání kandidatury Aleny Dernerové. Zástupce ministerstva financí ani města Most se jednání nezúčastnili. Soudce Jiří Vild řekl, že po doručení vyrozumění všem účastníkům řízení nabyde rozsudek právní moci.
1. 3. 2023|

Ústavní soud odmítl stížnost, která poukazovala na možné kupčení s hlasy v Teplicích

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poukazující na možné kupčení s hlasy v komunálních volbách v Teplicích, výsledky hlasování jsou tak definitivně potvrzené. Podnět člena okrskové volební komise už loni koncem října zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem, podle kterého se nepodařilo jednoznačně prokázat porušení zákona a hrubé ovlivnění výsledku voleb. ÚS označil následnou stížnost za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu. Policie se věcí nadále zabývá.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:22|

Vyškrtnutí padesátky lidí ze seznamu voličů v Moldavě bylo v pořádku, uvedla policie

Policie odložila prověřování případu, kdy obec Moldava v Ústeckém kraji vyškrtla během podzimních komunálních voleb ze seznamu voličů téměř padesát lidí. Podle policie nešlo o protiprávní jednání. ČT informaci sdělila mluvčí Policie Ústeckého kraje Ilona Gazdošová. Podle starostky Moldavy Lenky Novákové (Otevřeně k všem) se měly do obce desítky lidí přistěhovat pouze kvůli volbě konkrétní strany. Volbami v Moldavě se policie zabývala i kvůli kupčení s hlasy nebo umělému navyšování občanů v obci. Ani v jednom případě se ale nejednalo o trestný čin.
21. 2. 2023|

Věřitelé poslali firmu RAF STAVBY do konkurzu. Má pohledávky za 791 milionů korun

Věřitelé ve čtvrtek rozhodli o prohlášení konkurzu na ústeckou stavební společnost RAF STAVBY s. r. o. (dříve Raeder & Falge s. r. o.). Přihlásili 416 pohledávek v celkové hodnotě 791 milionů korun. O řešení úpadku konkurzem hlasovali přítomní věřitelé jednomyslně. Bez mzdových nároků bývalých zaměstnanců činí celková částka přihlášených pohledávek téměř 789 milionů korun, uvedla insolvenční soudkyně ústeckého krajského soudu Iva Černá.
16. 2. 2023|

Případ napadení na koupališti v Dubí se vrací do Teplic, rozhodl odvolací soud

Případ napadení mladíka na koupališti v Dubí se vrací k Okresnímu soudu v Teplicích, rozhodl o tom odvolací krajský soud. Obžalováno je šest lidí. Ústecký soud vyhověl odvolání státního zastupitelství a tří obžalovaných a původní rozsudek v celém rozsahu zrušil. Obžalovaní se cítí nevinní. Při potyčce v létě roku 2018 napadlo podle obžaloby několik lidí mladíka, který se vložil do sporu dvou žen v brouzdališti.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 10:56|

Opakovanými volbami v Moldavě se bude zabývat soud, kandidátka SPD napadla jejich platnost

Volbami v Moldavě na Teplicku se bude znovu zabývat ústecký krajský soud. Na základě jeho rozhodnutí se opakovalo na začátku ledna hlasování v krušnohorské obci, kde starostka nechala vyškrtnout voliče ze seznamu. Předseda volební komise to ale při zářijových volbách nerespektoval. Před dvěma týdny vyškrtnutí voliči už vhodit lístek do urny nemohli, své rozhořčení neskrývali. Lídryně SPD Iveta Boudišová podala nyní návrh na neplatnost voleb a neplatnost hlasování.
19. 1. 2023|

Vrchní soud zmírnil tresty v kauze obchodníků s naftou Setadiesel. Do vězení jde nakonec jen jeden

Vrchní soud v Praze potvrdil vinu patnácti obchodníků s naftou v letité kauze litvínovské firmy Setadiesel. Kvůli průtahům v případu ale většině obžalovaným zmírnil tresty. Do vězení tak místo pěti mužů nastoupí nakonec jen jeden. Vyplývá to z pravomocného rozsudku, který ČT získala. Soudy se případem zabývají od roku 2010, škodu krácením daně vyčíslily na 351 milionů korun.
25. 11. 2022|

Organizovaná skupina je obžalovaná ze zotročení několika Čechů v Británii

Ústecký krajský soud se bude zabývat případem moderního otroctví, ke kterému mělo dojít ve Velké Británii. Podle obžaloby organizovaná skupina cíleně vykořisťovala minimálně šest lidí z Ústecka. Gang měl pod záminkou výdělku dopravit nic netušící uchazeče o práci do Británie a nutit je tam k práci v otrockých podmínkách. Obžalovaným, na jejichž dopadení spolupracovali čeští a britští policisté, hrozí až šestnáct let vězení. Informoval o tom Dan Anděl z ústeckého státního zastupitelství.
23. 11. 2022|

Muž dostal za maření voleb ve městě na Děčínsku nepravomocně podmínku. Za hlasy měl nabízet peníze

Muž, který měl v Mikulášovicích na Děčínsku nabízet peníze za konkrétní volbu do městského zastupitelstva, dostal roční podmínku. Za maření přípravy a průběhu voleb ho potrestal Okresní soud v Děčíně, ČT to řekla mluvčí soudu Martina Syrůčková. Muž podle policie slíbil nejméně dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu v zářijových komunálních volbách. Rozhodnutí není pravomocné.
2. 11. 2022|

Komunální volby v Moldavě na Teplicku se budou opakovat. Předseda komise nerespektoval starostku

Volby v Moldavě na Teplicku se uskuteční znovu. Ústecký krajský soud v usnesení zveřejněném v pondělí na úřední desce uvedl, že hlasování v komunálních volbách je neplatné. Voliči vyškrtnutí ze seznamu neměli právo hlasovat, přesto jim to předseda volební komise umožnil.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 18:35|

Úřad nechtěl registrovaným partnerům povolit zdvojené příjmení, soud nakonec rozhodl v jejich prospěch

Tomáš a Ondřej před téměř dvěma lety uzavřeli registrované partnerství. Stejně dlouhou dobu usilovali o to, aby oba mohli mít zdvojené příjmení – svoje i svého partnera. Případ partnerů z Ústeckého kraje nakonec řešil krajský soud. Zastal se jich a mohou se tak jmenovat stejně.
23. 10. 2022|

Z muzea zmizelo 10 tisíc předmětů. Jeho bývalá ředitelka má zaplatit 16 milionů, potvrdil soud

Podmínka pro bývalou ředitelku litoměřického muzea, z nějž zmizely předměty za 16 milionů korun, platí. Krajský soud v Ústí nad Labem odvolání Evy Štíbrové zamítl. Zaplatit má náhradu škody Ústeckému kraji, který je zřizovatelem muzea, a Okresnímu archivu v Litoměřicích. Rozsudek je pravomocný, možné je proti němu pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.
29. 3. 2022|

Střet litoměřických dozorců s vězněm nebyl trestný čin, rozhodl odvolací soud

Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil rozhodnutí litoměřického okresního soudu, podle kterého se dozorci v litoměřické věznici nedopustili trestného činu. Obžaloba je vinila z bezdůvodného napadení cizince. Proti usnesení litoměřického soudu podala stížnost na krajský soud státní zástupkyně.
7. 3. 2022|

Tresty pro skupinu novodobých otrokářů jsou pravomocné, její organizátor Rigo dostal 18 let

Osmnáctiletý trest vězení potvrdil pražský vrchní soud Júliu Rigovi, který obchodoval s lidmi a dopustil se podle rozsudků také znásilnění a dalších trestných činů. Vězení má po rozhodnutí odvolacího senátu jisté také Rigova partnerka Darina Cicková, která v něm pobude devět let, a jejich komplic Karel Ádám, kterému soud potvrdil šestiletý trest. Pravomocné jsou i podmíněné tresty pro další dva obžalované.
20. 5. 2021|

Soudce Havlína odsouzeného za korupci propustili z vězení. Odpykal si přes polovinu trestu

Krajský soud v Ústí nad Labem podmínečně propustil z vězení bývalého soudce Ondřeje Havlína, který byl odsouzen za korupci. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Havlín si měl odsedět pět let a tři měsíce, ve vězení byl více než polovinu této doby.
9. 9. 2019|