TÉMA

Ovocnářství

Na začátku týdne se ochladí. Mrazy mohou poškodit rozkvetlé stromy

Začátkem příštího týdne mohou v noci a k ránu na některých místech klesnout teploty na jeden až pět stupňů pod nulu. Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, uvedli v neděli meteorologové. Aktuální výstraha na mráz ve vegetačním období platí pro polohy do 400 metrů nad mořem ve velké části Čech, Moravy a Slezska od pondělí do středy. Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí, orosováním nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti.
17. 3. 2024|

Ubývá sadů. Pěstování domácího ovoce je ztrátové

Ovocnáři odhadují, že letos ubude dalších šest set až sedm set hektarů sadů. Už loni vykáceli tisíc hektarů kvůli tomu, že pěstování domácího ovoce je stále ztrátové. Tvář mění třeba Polabí, kde mizí stromořadí jabloní nebo višní.
17. 3. 2024|

Z české krajiny mizí sady. Zemědělcům se prodej ovoce přestává vyplácet

Z krajiny mizí některé sady. Potíže ovocnářů znásobily drahé energie i hnojiva, a nevyplácí se jim tak o stromy starat. Přitom třeba za jablka dostávají od obchodníků méně peněz než loni. Je to i kvůli zásobám, které polští pěstitelé nemůžou prodat v Rusku, a snaží se je udat jinde. Českým sadařům by mohly pomoci peníze z EU i z národních zdrojů.
7. 5. 2022|

Vláda: Neziskové organizace dostanou příští rok o 210 milionů více než letos

Neziskové organizace příští rok dostanou dotace 5,68 miliardy korun. To je o 210  milionů více než letos. Státní dotační politiku vůči neziskovým organizacím pro rok 2020 schválila vláda na svém pondělním zasedání. Proti letošku se mají výrazně seškrtat finance na projekty k zajištění rovných šancí pro ženy a muže, bydlení či na zdravotní prevenci, přidat se má na sport, boj s korupcí či na rodinnou politiku.
9. 9. 2019Aktualizováno9. 9. 2019, 16:54|