TÉMA

Luboš Olejár

Policie vyšetřuje záměnu pacientek a potrat na pražské Bulovce jako ublížení na zdraví

Záměnu pacientek v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, kvůli které jedna z žen potratila, kriminalisté vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Na sociální síti X to uvedla policie. Oznámila také, že ji během pátku kontaktoval právní zástupce jedné z pacientek. Zdravotníci v nemocnici Bulovka ženy zaměnili v pondělí. Televize CNN Prima News ve čtvrtek uvedla, že obě ženy byly cizinky, které trvale žijí v Česku.
29. 3. 2024Aktualizováno29. 3. 2024, 23:44|

Definovat nadstandardy ve zdravotnictví by bylo složité, shodli se exministři. Opozice i odbory diskusi o příplatcích odmítají

Rozpaky vzbudily úvahy ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o možném zavedení placených nadstandardů ve zdravotnictví. Opozice i odbory jsou jednoznačně proti, jasně se ale k nadstandardům nehlásí ani všichni zákonodárci z vládních stran. Podle dvou Válkových předchůdců na ministerstvu Romana Prymuly (nestr.) a Leoše Hegera (TOP 09) by byl největší problém vybrat přijatelné nadstandardy. Oba se shodli hlavně na tom, že by bylo možné se připojistit a mít nižší doplatky na léky. O definování nadstandardů diskutovali politici i zdravotničtí experti v 90‘ ČT24.
24. 11. 2022|

Soud rozhodl o propuštění Ratha z vězení. Na svobodu zatím nepůjde, verdikt není pravomocný

Městský soud v Brně se v úterý na veřejném zasedání zabýval žádostí o podmíněné propuštění někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha a vyhověl jí. Rath má za sebou polovinu ze sedmiletého trestu za korupci. U soudu uvedl, že se poučil a že tři a půl roku vězení byla dostačující zkušenost. Státní zástupkyně Adriana Valcová navrhla žádost o podmíněné propuštění Ratha ze tří důvodů zamítnout, kromě jiného nezaplatil celý peněžitý trest. Proti usnesení soudu podala stížnost a rozhodnutí není pravomocné. Exhejtman proto na svobodu zatím nepůjde.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 15:22|

Výslovně odmítnout, jinak je souhlas automatický. Proces sdílení lékových záznamů kritizují pacienti i lékaři

Od 1. prosince bude účinnná rozsáhlá novela o léčivech, jejíž součástí je sdílení informací o lécích pacientů. Už teď mohou lidé přístup do takzvaných lékových záznamů lékařům odmítnout. Pokud to neudělají, bude se automaticky počítat s tím, že dávají souhlas. V praxi lékaři a lékárníci začnou informace sdílet v červnu. Automatický souhlas se sdílením se nelíbí pacientským organizacím i lékařům. Bojí se především úniku citlivých informací. Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že systém zjednodušuje práci lékařům i lékárníkům.
1. 12. 2019|

Zdravotnictví by nakonec mohlo získat z fondů pojišťoven ještě miliardy nad rámec úhradové vyhlášky

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že uzavřelo úhradovou vyhlášku pro příští rok a odeslalo ji Legislativní radě vlády. Dohoda vznikla mezi zdravotními pojišťovnami a segmenty zdravotní péče. Z odpoledního jednání zástupců koalice ovšem vyplynulo, že z fondů zdravotních pojišťoven by mohlo do zdravotnictví v příštím roce plynout ještě o několik miliard korun víc. O konkrétní částce se ještě bude jednat. Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) ale dál odmítá, aby se v jednom roce použila hned polovina rezerv.
9. 9. 2019Aktualizováno9. 9. 2019, 23:02|