TÉMA

Petr Hlubuček

Policie navrhla obžalovat tři firmy v další části kauzy Dozimetr

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula obdržel od policie návrh na podání obžaloby tří firem v další části korupční kauzy Dozimetr. Jak vyplývá z dřívějšího zjištění Deníku N, mělo by se jednat o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Borgula pro Českou televizi uvedl, že o podání obžaloby ještě nerozhodl.
16. 4. 2024|

Audit středočeských silničářů neodhalil žádné podezřelé vazby. Šéf spojený s kauzou Dozimetr ale kvůli tomu skončil

Hloubkový audit, který zadal Středočeský kraj u svých silničářů, zjistil například spojení mezi bývalými zaměstnanci a společnostmi, které se účastnily veřejných zakázek. Naopak ale neprokázal žádné nadstandardní vztahy k bývalému řediteli Janu Lichtnegerovi, který je spojovaný s korupční kauzou Dozimetr.
27. 11. 2023|

Kriminalisté navrhli obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý navrhla obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku. Stíháni jsou mimo jiné za účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení či legalizaci výnosů z trestné činnosti, uvedl na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
31. 10. 2023|

Poslanci se v debatě o politických kauzách shodli, že potřebujeme rychlejší soudy

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček si myslí, že kauza Čapí hnízdo, která se pravděpodobně vrátí k novému projednání, u soudů trvá „nezřízeně dlouho“. O nutnosti rychlejší justice mluvil i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Oba politici se v Událostech, komentářích s šéfredaktorem magazínu Reportér Robertem Čásenským věnovali i kauze Dozimetr či kauze ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Podle Michálka se o konci Pirátů ve vládní koalici nejedná.
15. 9. 2023|

Náměstek pražského primátora Pospíšil ustál hlasování o odvolání

Opozici se nepodařilo odvolat z funkce náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09). Měl odstoupit na návrh opozičního ANO kvůli své údajné roli v korupční kauze Dozimetr. Pro odvolání hlasovalo 24 z 65 zastupitelů. Pospíšil na mimořádném jednání svou vinu a účast v kauze znovu odmítl.
14. 9. 2023|

Pražský primátor svolal mimořádné zastupitelstvo, ANO chce jednat o Pospíšilovi

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) svolal na žádost 26 zastupitelů napříč politickými stranami mimořádné jednání zastupitelstva. Bude se konat ve čtvrtek 14. září v ten samý den jako první řádná schůze zastupitelů po prázdninách. Magistrát to zveřejnil na úřední desce. Jednání inicioval klub opozičního ANO a na programu má jeden bod týkající se role primátorova náměstka Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr v dopravním podniku.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 21:42|

Soud schválil dohodu v kauze spojené s Dozimetrem, Nemrahovi přijali podmínky

Obvodní soud pro Prahu 8 v pátek schválil dohodu o vině a trestu v případu Zakaríi a Karíma Nemrahových, který souvisí s kauzou Dozimetr. Oba obžalovaní se se státním zástupcem dohodli na podmíněných trestech. Rozhodnutí je pravomocné. Policista Karím Nemrah v neveřejných policejních systémech podle dohody neoprávněně lustroval poznávací značky vozidel, v některých případech na popud svého bratra Zakaríi, který je obviněný v hlavní větvi kauzy Dozimetr.
18. 8. 2023|

Nemrahovi uzavřeli dohodu v kauze související s případem Dozimetr, soud rozhodne v pátek

Karím a Zakaría Nemrahovi obvinění v kauze lustrací vozidel, která souvisí s případem Dozimetr, uzavřeli s žalobcem dohodu o vině a trestu. Souhlasí s podmíněnými tresty. Soud o dohodě rozhodne v pátek. Policista Karím Nemrah je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému, jeho bratr pak z toho, že ho k trestným činům navedl.
16. 8. 2023|

Policie stíhá tři firmy v nové části korupční kauzy Dozimetr, píše Deník N

V nové části korupční kauzy Dozimetr stíhá policie v souvislosti se zakázkami pražského dopravního podniku (DPP) tři firmy. Uvedl to Deník N s odvoláním na státního zástupce a s tím, že obvinění se týká dodavatelských či subdodavatelských společností Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Základem kauzy Dozimetr je stíhání skupiny kolem podnikatele Michala Redla, o níž policisté tvrdí, že systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení.
18. 7. 2023|

Redl neuspěl ohledně svéprávnosti u Nejvyššího soudu. Policie ho může stíhat i v kauze spojené s Krejčířem

Nejvyšší soud potvrdil dřívější rozsudek plzeňského krajského soudu o tom, že zlínský podnikatel Michal Redl je svéprávný. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň–město Jan Špalek. O Redlově svéprávnosti průběžně rozhoduje soud od roku 2008, naposledy ji podnikateli omezil vloni v květnu. Odvolací krajský soud ale omezení v polovině září zrušil. Policie tak může Redla trestně stíhat nejen v kauze Dozimetr, ale i v případu „M5“ z doby Radovana Krejčíře.
12. 7. 2023|

Policie se vrací k trestnímu stíhání podnikatele Redla v kauze pohonných hmot

Policie bude pokračovat v trestním stíhání Michala Redla v takzvané kauze „M5“. Ta se týkala rozsáhlého úvěrového podvodu kolem firmy M5 v dovozu pohonných hmot, kterého se měl Redl dopouštět spolu s Radovanem Krejčířem. České televizi informaci potvrdil státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Marek Bodlák. Trestní stíhání zlínského podnikatele Redla, který je aktuálně obviněný i v kauze Dozimetr, bylo přerušeno v roce 2007. Podle lékařů nebyl tehdy schopný vnímat trestní řízení.
26. 6. 2023|

Otřásla magistrátem i celostátní politikou. Uplynul rok od akce Dozimetr

Uplynul rok od korupční kauzy Dozimetr, která otřásla pražským magistrátem a výrazně ovlivnila politické dění v hlavním městě. Dne 15. června 2022 policie zasahovala na pražském magistrátu i dalších místech včetně kanceláře tehdejšího náměstka pražského primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka kvůli machinacím kolem hospodaření pražského dopravního podniku. Následně byla obviněna více než desítka lidí.
15. 6. 2023|

Státní zástupce obžaloval v souvislosti s kauzou Dozimetr policistu a dalšího člověka

Státní zástupce Pavel Prygl ve čtvrtek podal obžalobu na policistu a dalšího člověka v souvislosti s kauzou Dozimetr. V tiskové zprávě uvedl, že policistu viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného přístupu k počítačovému systému, druhého člověka pak z toho, že policistu k trestným činům navedl. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 8. Podle serveru Novinky.cz se obžaloba týká bratrů Zakaríi a Karíma Nemrahových.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 10:46|

V kauze Dozimetr byli obviněni další lidé včetně exposlance Šnajdra, píše Seznam a Deník N

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to ve středu servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:02|

Policie ukončila vyšetřování kauzy Dozimetr, uvedl Deník N. Obvinění se seznamují se spisem

Kriminalisté ukončili vyšetřování v kauze Dozimetr, která se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Obvinění, mezi nimiž je například bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN) nebo tehdejší finanční ředitel podniku Matej Augustín, se začali seznamovat se spisem. Informoval o tom Deník N.
30. 3. 2023|

Hnutí STAN vyloučilo obviněného Hlubučka

Vládní hnutí STAN vyloučilo bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hlubuček patří mezi obviněné v kauze Dozimetr, která se týká korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Proti vyloučení se může odvolat.
21. 3. 2023|

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na Twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).
20. 3. 2023|

Dozorčí rada pražského dopravního podniku je kompletní. Vedení města zvolilo zbylé tři členy

Pražští radní v pondělí v pozici valné hromady dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Kováříka (ODS), Tomáše Suneghu (KDU-ČSL) a Tomáše Homolu (STAN). Nové povolební složení rady by tak mělo být kompletní, první personální změny vedení města schválilo již začátkem března. Rada metropole v pondělí také schválila změny v dozorčí radě městské firmy Kolektory Praha.
20. 3. 2023|

Novými členy dozorčí rady pražského dopravního podniku jsou Hřib, Lněničková a Prokop

Pražští radní na valné hromadě dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), zastupitelku Gabrielu Lněničkovou (Piráti) a opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO). Zároveň z ní odvolali bývalého náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) a Petru Kolínskou. V dozorčí radě zůstává jedno neobsazené místo, které obsadí lidovci, řekl Hřib. DPP je největší městskou firmou, která zaměstnává asi jedenáct tisíc lidí. Na starosti má provoz MHD.
6. 3. 2023|

Policisté v kauze Dozimetr získají spolupracujícího obviněného

Podnikatel Pavel Dovhomilja by měl v takzvané kauze Dozimetr, která se týká údajného ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku, brzy získat status spolupracujícího obviněného. Na konci roku absolvoval jeden z posledních výslechů a dozorující státní zástupce nyní rozhodl, že s ním dohodu oficiálně uzavře, informoval v pondělí Deník N s odkazem na několik nejmenovaných zdrojů.
2. 1. 2023|

GIBS vyloučil, že by média získala informace ze spisu kauzy Dozimetr od policie

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyloučila, že by úniky informací v kauze Dozimetr pocházely od orgánů činných v trestním řízení. České televizi to sdělil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Pavel Prygl. Doplnil, že nikoho neobvinili. Odkud novináři informace ze spisu případu údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP) získávali, GIBS nezjistil. Svědci z řad novinářů podle Prygla svůj zdroj s odkazem na paragraf zákona o jeho ochraně neodhalili.
22. 12. 2022|

Soud zahájil nové řízení o omezení svéprávnosti Redla z kauzy Dozimetr

Omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla bude znovu řešit plzeňský okresní soud. Nový návrh na zahájení řízení podal člen jeho rodiny. České televizi informaci sdělil místopředseda soudu Jan Špalek. O Redlově nesvéprávnosti rozhoduje soud už od roku 2008. Naposledy mu ji prodloužil letos v květnu. Odvolací krajský soud omezení svéprávnosti ale zrušil v polovině září.
22. 11. 2022|

Reportéři ČT: Obvinění v kauze Dozimetr z vazby vydělali miliony

Obvinění v korupční kauze Dozimetr odklánějí majetky. Dvou bytů se zbavil stíhaný bývalý pražský náměstek za STAN Petr Hlubuček. Jejich prodej vynesl 15 milionů korun, zjistili Reportéři ČT. Nemovitosti převedl také další klíčový aktér případu, podnikatel Zakaria Nemrah. Jde o budovu v Příbrami a pozemky v okolí středočeského města. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová, Ondřej Golis a Dalibor Bártek.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 22:10|

Redl byl svéprávný už před kauzou Dozimetr, soud o něm nerozhodl včas, vyplývá z nového verdiktu

Plzeňský okresní soud, který v květnu prodloužil nesvéprávnost podnikateli Michalu Redlovi, překročil lhůtu, během níž mohl v případu rozhodnout. Redl se tak stal svéprávným už na konci dubna, necelé dva měsíce před tím, než ho policisté obvinili v kauze Dozimetr. Vyplývá to z rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, které získala Česká televize. Krajský soud v září verdikt okresního soudu zrušil a řízení zastavil. Redlovou nesvéprávností se ale věcně nezabýval.
3. 10. 2022|