TÉMA

Eva Koťátková

Tuzemský aukční trh s uměním byl loni rekordní. Apetit nakupovat přiživuje inflace i bohatnutí

Cena vydražené malby při aukcích v Česku za deset let průměrně vzrostla bez započtení inflace o jednačtyřicet procent, ukazuje ročenka Art+, která shrnuje aukční trh s uměním za rok 2022. Obchod s uměním si připsal loni několik rekordů. Sálové aukce zaznamenaly největší obrat ve své historii a tuzemské aukční maximum za jeden obraz přesáhlo stomilionovou hranici. Jedním z důvodů rekordního roku byla inflace, která vedla lidi k uložení svých úspor do uměleckých děl.
4. 4. 2023|

Národní galerie Praha dopřeje architekturu všem. Nové výstavy probírají i tělo a Vánoce

Národní galerie Praha otevřela novou stálou expozici o architektuře z let 1956 až 1989 a připravila na přelom roku nové dočasné výstavní projekty. Představí v nich tvorbu Evy Koťátkové i metodu používanou při průzkumu starého umění. K vánočním svátkům se váže tematická výstava o narození Ježíše Krista a jeho oslav. Všechny výstavy jsou přístupné od 7. prosince. Národní galerie rovněž zpřístupnila nový kreativní prostor nazvaný Ateliér tvorby a laboratoř asociativního snění.
7. 12. 2022|

Evropští umělci ukazují v Treťjakovské galerii různorodou jednotu

Treťjakovská galerie v Moskvě připravila velký mezinárodní projekt. Výstava s názvem Různorodá jednota ukazuje současné evropské umění na dílech devadesáti umělců z více než třiceti zemí. Průřez současnou výtvarnou scénou byl už k vidění v Berlíně, příští rok doputuje do Paříže.
25. 11. 2021|

Dobrá dětská kniha má bavit i dospělé. Své „vedlejšáky“ vystavují Nikl, Franta nebo Chalánková

V pražském centru DOX vystavuje čtrnáct současných výtvarníků. Přestože se věnují v první řadě volné tvorbě, na výstavě s názvem Fenomeander se představují jako ilustrátoři. Instalace ukazuje, jakou podobu může mít dětská literatura.
27. 7. 2021|

Kintera, Koťátková, Šedá a Kovanda. Hvězdy českého umění se setkávají na jediné výstavě

Krištof Kintera, Eva Koťátková, Jiří Kovanda nebo Milena Dopitová. Díla nejvýraznějších jmen současné české scény jsou k vidění v pražském Domě U Zlatého Hroznu na Malostranském náměstí. Prodejní výstava vznikla na základě žebříčku Art Index. Ten sestavují odborníci coby seznam stovky nejúspěšnějších umělců narozených po roce 1950. Expozice Art Index Pop Up je otevřena pouze do středy 11. září.
7. 9. 2019|