TÉMA

Motorové vozidlo

Soud v Teplicích uložil muži z Ruska za porušení protiruských sankcí pokutu 300 tisíc

Rus Vladimir Lichutin musí zaplatit tři sta tisíc korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom Okresní soud v Teplicích. Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na dvacet měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.
včera|

Sněmovna podpořila rozšíření povinného ručení i vznik energetických komunit

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který v pátek schválila sněmovna. Ukrajinští uprchlíci si také zřejmě budou moci prodloužit o rok dočasnou ochranu, poslanci však omezili dobu bydlení běženců v bezplatném nouzovém ubytování a upravili vyhošťování lidí s dočasnou ochranou. Sněmovna rovněž schválila novelu, podle níž budou moci v Česku vznikat energetické komunity.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 12:50|

Po pěti hodinách schůze si poslanci schválili program, jednání skončilo během večera

Pětihodinovým jednáním o programu začala 76. schůze Poslanecké sněmovny. Na úvod hovořil dvě hodiny předseda opozičního ANO Andrej Babiš, který ve své řeči vinil ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z údajného napojení na skupinu stíhanou v kauze Dozimetr. ANO dalo najevo, že pokud Rakušan neskončí ve vládě, pokusí se kabinetu vyslovit nedůvěru. I přes opoziční snahu zařadit debatu o Rakušanovi byl program docela jiný, elektronické vedení zdravotní dokumentace nebo návrh regulace prodeje kratomu a obdobných látek.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 23:23|

Nejčastějším prohřeškem v chráněných krajinných oblastech jsou neoprávněné vjezdy aut i motorek

Chráněné krajinné oblasti (CHKO) řeší na svém území každoročně až stovky přestupků. Návštěvníci nejčastěji jezdí motorovými vozidly tam, kde je to zakázáno. Souvisí s tím také nevhodné parkování obytných vozů. České televizi to sdělilo patnáct oslovených CHKO. Stráž přírody může při kontrole udělit návštěvníkům blokovou pokutu v řádech až několika tisíců korun, i když často končí vše domluvou.
8. 7. 2023|

Průmyslová výroba po létě zrychlila, budov se ale staví méně než před rokem

Stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles. V září se reálně snížila o 3,7 procenta, zatímco v srpnu byla nižší o 0,4 procenta. Klesla i meziměsíčně, a to o 1,7 procenta. Průmyslová výroba oproti minulému roku stoupla. Příčinou je srovnání s nízkou produkcí z minulého roku, míní analytici. Zahraniční obchod poklesl. Negativní dopad měl deficit obchodu s ropou a zemním plynem. Vyplynulo to z údajů zveřejněných v pondělí na webových stránkách Českého statistického úřadu (ČSÚ).
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 10:55|

Meziroční růst českého průmyslu v srpnu zrychlil, táhne ho větší výroba automobilového sektoru

Český průmysl v srpnu zrychlil meziroční růst na 7,2 procenta z červencových revidovaných 0,9 procenta. Růst ovlivnilo hlavně snížení produkce v loňském srpnu, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Zahraniční obchod České republiky se zbožím skončil v srpnu schodkem 28,2 miliardy korun. Poprvé po více než roce měl ale v srpnu vývoz meziročně rychlejší tempo růstu než dovoz.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 20:22|

Průmysl v červenci stagnoval. Výroba aut ale výrazně rostla

Průmysl v červenci stagnoval, produkce stoupla meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 0,1 procenta. Byl to však lepší výsledek než v červnu, kdy došlo k propadu o 3,8 procenta. K růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 13,6 %). Naopak nejvíce klesla ve výrobě a rozvodu eletřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (pokles o dvanáct procent). Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 20:35|