TÉMA

Robert Mugabe

Do Zimbabwe míří zahraniční investice. Staví nové hlavní město

Zimbabwe, jedna z nejchudších zemí světa, začalo nedaleko své metropole stavět nové luxusní město. Zim Cyber City se má vyrovnat nejmodernějším sídlům současnosti, třeba Dubaji. Právě Spojené arabské emiráty projekt za půl miliardy dolarů platí. Už teď je tato velmi bohatá arabská země po Číně druhým největším investorem v Africe.
8. 9. 2022|

Z přírody do čínské klece. Zjištění CNN o prodeji slůňat ze Zimbabwe šokuje svět

Tým reportérů americké stanice CNN se dostal k unikátním záběrům, které zachycují pašování sloních mláďat ze Zimbabwe do Číny. Africký stát tvrdí, že chce prodejem vzácných zvířat vydělat na ochranu národního parku. Podle aktivistů je ale přístup k mláďatům drastický. Zvířata míří do asijských zoologických zahrad a zábavních parků.
30. 11. 2019|

Prázdné tribuny, spory kvůli pohřbu. S Mugabem se jeho země loučila rozpačitě

Stát Zimbabwe na jihu Afriky se v sobotu rozloučil s někdejším dlouholetým autoritářským prezidentem Robertem Mugabem, státního pohřbu se zúčastnili mimo jiné prezidenti Jihoafrické republiky a Keni Cyril Ramaphosa a Uhuru Kenyatta. Rakev bude uložena ve svatyni hrdinů boje za nezávislost v hlavním městě Harare za zhruba měsíc, až bude dokončeno nové mauzoleum. Mugabe zemřel před týdnem ve věku pětadevadesáti let.
14. 9. 2019|

OBRAZEM: Mugabe byl přítel Západu, později se jeho režim stal jedním z nejkritizovanějších

Vláda Roberta Mugabeho patřila k nejkritizovanějším režimům v Africe i ve světě, nebylo tomu tak ale vždy. Mugabe byl řadu let vnímán jako hrdina osvobozeneckého boje a stejně byl přijímán i na Západě. Bývalá koloniální velmoc Británie jej považovala za jednoho z nejlepších afrických vůdců a v USA byl v roce 1981 dokonce poctěn cenou lidských práv. Zimbabwe bylo tehdy vnímáno jako oáza demokracie, stability a hospodářského růstu na válkami zmítaném černém kontinentě.
6. 9. 2019|

Zemřel Robert Mugabe. Autokrat, který dovedl Zimbabwe k úpadku

Bývalý dlouholetý autoritářský prezident Zimbabwe Robert Mugabe zemřel. Bylo mu 95 let. Několik posledních měsíců strávil v nemocnici v Singapuru. O jeho smrti informovala Mugabeho rodina. Marxistický politik a někdejší učitel vládl Zimbabwe pevnou rukou přes 37 let. Zemi po sobě zanechal s rozvrácenou ekonomikou, sužovanou vysokou nezaměstnaností, hyperinflací i nedostatkem potravin.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 14:22|