TÉMA

Palmýra

Islámský stát rychle vzestoupil i padl. Jeho krutosti a návratu se v Rakká bojí dodnes

Teroristická organizace Islámský stát vešla do širokého mezinárodního povědomí dobytím měst v Sýrii a Iráku před dekádou. V těchto dnech je to pět let, co byla poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie. Takzvaný Islámský stát ale dokáže dál udržovat ve strachu obyvatelstvo i ze stínů.
21. 3. 2024|

Rusové cíleně ničí naše památky, obávají se Ukrajinci. Destrukci kultury vnímají jako destrukci národa

Ukrajinští kunsthistorici i kulturní svět se obávají o památky na Ukrajině. Země podle německé komise UNESCO vede seznam více než tří tisíc památek. Jako kulturní dědictví je jich v UNESCO zapsáno sedm, mezi nimi i katedrála svaté Sofie a komplex Kyjevskopečerská lávra v Kyjevě. Zničení památek ruskými útoky pro zemi neznamená „jen“ případnou nezměrnou kulturní ztrátu. Nese i symbolický význam.
7. 3. 2022|

Fanatici z IS poničili iráckou Hatru. Na opravy nejsou peníze

Náboženští fanatici z teroristické organizace Islámský stát věnovali mnoho času a energie ničení starověkých památek. V Sýrii to byla Palmýra či Apamea, v Iráku Nimrúd, Ninive nebo Hatra. Jejich záchrana už často nebude možná. Irácké vládě chybí peníze, a tak například ruiny v Hatře nikdo stále ještě detailně neprozkoumal.
21. 10. 2020|

Syrský Idlib je hustě obydlenou směsí opozičních skupin. Vládnou mu nejčastěji salafisté

Režim Bašára Asada ztratil kontrolu nad provincií Idlib v roce 2015. Od té doby jí vládla řada opozičních frakcí. V současnosti jich tam působí řádově desítky. Některé ovládají jen pár obcí, jiné rozsáhlejší území. Jejich vzájemné vztahy jsou velmi dynamické. Skupiny se neustále personálně přelévají, slučují a rozdělují, uzavírají pragmatická spojenectví, která se opět bortí.
9. 3. 2020|

Národní muzeum pomůže s obnovou památek v Palmýře. Zaškolí také syrské restaurátory

Letos na jaře by měly do Česka zamířit ze syrské Palmýry artefakty, které poškodili teroristé z organizace Islámský stát. Restaurátoři jim začnou vracet původní podobu, což dosud komplikovala bezpečnostní situace v Sýrii. Jak se přímo v ruinách antického města přesvědčil štáb České televize, zničené monumenty na opravy stále čekají.
18. 2. 2020|

V krvavé syrské válce zmizely desítky tisíc lidí. Marně pátrá i rodina pohřešovaného poslance

Možná až stovky tisíc syrských rodin každý den přemýšlejí, co se během války stalo s jejich blízkými, kteří zmizeli. Pohřešují se jak odpůrci režimu, tak i stoupenci prezidenta Bašára Asada. Jedním z nich je poslanec Ijád Sulejman. Zmizel, když v březnu 2013 mířil do neklidné Palmýry. Cestou domů ho zajali ozbrojenci fronty an-Nusra.
8. 9. 2019|