TÉMA

Associated Press

Hlavní Pulitzerova cena za žurnalistiku putuje agentuře AP za zpravodajství z Ukrajiny

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci letos získal tým agentury Associated Press (AP) za zpravodajství z obléhaného ukrajinského Mariupolu. AP získala ocenění i za snímky, které od začátku války na Ukrajině pořizují její fotoreportéři. Série reportáží o vraždění civilistů ruskými jednotkami ve městě Buča vynesla cenu za mezinárodní zpravodajství deníku The New York Times. Cenu za prózu získali spisovatelé Barbara Kingsolverová a Hernan Diaz.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 22:59|

Moskva unáší ukrajinské děti, aby je vychovávala jako Rusy, uvádí agentura AP

Rusové se zmocňují ukrajinských dětí s cílem vychovávat je jako Rusy, napsala agentura AP. Tisíce ukrajinských dětí byly podle ní odvezeny z okupovaných regionů. Jde o děti, jejichž rodiče zemřeli při ruském ostřelování, další pocházejí z různých institucí nebo pěstounských rodin. Rusko tvrdí, že mnoho z těchto dětí nemá rodiče nebo opatrovníky, nebo že se s nimi úřady nedokáží spojit. Podle zjištění AP však úředníci deportují ukrajinské děti do Ruska nebo na ukrajinská území pod ruskou kontrolou bez jejich souhlasu. Lžou jim, že je jejich rodiče nechtějí, začleňují je do ruských rodin a udělují jim ruské občanství.
2. 11. 2022|

Po výbuších v okupovaném Chersonu vypadlo vysílání ruské televize

Z centra okupovaného ukrajinského Chersonu byly ve středu večer a v noci hlášeny exploze. Ukrajinska pravda píše, že po nich přestala vysílat ruská televize. Ruská státní agentura RIA Novosti tvrdí, že město ostřelovala Ukrajina Točka-U. Zatím nejsou žádné informace o obětech či zraněných. Ve městě platí noční zákaz vycházení. Pokračovaly také ruské útoky na Mykolajiv, Mariupol nebo Charkov, odkud je hlášena jedna oběť.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:30|

Rusko vyměnilo se Spojenými státy uvězněného bývalého mariňáka Reeda za pilota Jarošenka

Moskva a Washington ve středu oznámily výměnu Američana Trevora Reeda vězněného v Rusku za ruského pilota Konstantina Jarošenka, kterého před lety v USA odsoudili za zapojení do obchodu s kokainem. Obě strany uvedly, že vydání vězňů je výsledkem dlouhého vyjednávání, přičemž představitelé americké vlády médiím sdělili, že věc nic nemění na stavu americko-ruských vztahů. Americký prezident Joe Biden řekl, že příprava výměny si vyžádala „těžká rozhodnutí“.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 00:39|

Česká technologie výroby vody ze vzduchu se stala nejlepší inovací výstavy Expo

Česká technologie S.A.W.E.R., která s využitím solární energie dokáže vyrábět vodu z pouštního vzduchu, dostala ocenění UAE Innovates Award za nejlepší inovaci výstavy Expo 2020. Tato technologie může pomoci chudým i bohatým zemím.
31. 3. 2022|

Silná bouře ochromuje v USA leteckou i silniční dopravu. Školy ruší výuku

Tisíce zrušených letů, nebezpečné podmínky na silnicích, zavřené školy a hrozba rozsáhlých výpadků proudu. I takové jsou důsledky další silné zimní bouře ve Spojených státech, která tento týden zasahuje centrální, jižní i východní regiony. Na některých místech Středozápadu napadlo už kolem 30 centimetrů sněhu, obavy způsobuje i mrznoucí déšť a náledí.
3. 2. 2022|

USA investují do jádra s reaktorem chlazeným sodíkem. Nahradí uhelnou elektrárnu ve Wyomingu

Podnik zaměřený na pokročilou jadernou energii založený miliardářem Billem Gatesem TerraPower postaví experimentální jadernou elektrárnu s reaktorem chlazeným sodíkem ve Wyomingu. Projekt v hodnotě čtyř miliard amerických dolarů, tedy zhruba 89,2 miliardy korun, bude z poloviny financovat americká vláda. Elektrárna vznikne v místě, kde bude v roce 2025 uzavřena uhelná elektrárna, napsala agentura Reuters.
17. 11. 2021|

Na ISS dorazila nová posádka, let jí zabral 21 hodin

Loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral v americkém státě Florida jí trvala 21 hodin, napsala agentura AP.
12. 11. 2021|

Američtí demokraté se po úterních volbách obávají volebního debaklu příští rok

Pro americké demokraty dopadly úterní volby špatně: ve Virginii jejich kandidát na guvernéra překvapivě prohrál a v New Jersey vyhrál jen těsně, přestože byl považován za jasného favorita. Ve straně to proto vyvolalo obavy z opakování katastrofického scénáře z roku 2009. Tehdy demokraté rovněž přišli o guvernérské křeslo ve Virginii a o rok později v kongresových volbách zaznamenali zdrcující porážku, když ve Sněmovně reprezentantů ztratili 63 křesel.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 22:34|

Katastrofy způsobené výkyvy počasí se nyní ve statistikách objevují čtyřikrát až pětkrát častěji

Katastrof způsobených výkyvy počasí je nyní ve statistikách čtyřikrát až pětkrát více než v 70. letech minulého století a působí také sedmkrát více škod, vyplývá z nově zveřejněné publikace Světové meteorologické organizace (WMO), která je součástí OSN. Přesto ale kvůli těmto pohromám umírá méně lidí. Vědci totiž umí lépe varovat.
1. 9. 2021|

Útok na Hamás nebo cenzura informací z Gazy? Novináři zjišťují, co stálo za sestřelením budovy, kde sídlila AP a al-Džazíra

Ani týden po zničení kancelářské budovy v Gaza City v Pásmu Gazy není zřejmé, z jakého důvodu na ni izraelská raketa cílila. V budově se údajně nacházely kanceláře teroristů z palestinského hnutí Hamás, sídlily tam ale i redakce agentury Associated Press (AP) a televize al-Džazíra. Novináři prý o přítomnosti Hamásu nevěděli, podle jiných s ním ale mohli spolupracovat a krýt ho. Navíc se objevily spekulace, že útokem chtěl Izrael cenzurovat informace, které se do světa z místa dostávají. Kde je pravda? A jak moc tato událost může poškodit zmíněná média? Odpovědi se snažil nalézt pořad Newsroom ČT24.
23. 5. 2021|

Stačí mít vestu PRESS a zatknou vás ještě před začátkem demonstrace, říká běloruský novinář

Protesty proti vládě Alexandra Lukašenka v Bělorusku nepolevují, redakce Rádia Svobodná Evropa teď spočítala, že během demonstrací běloruská policie zadržela tři stovky novinářů. Téměř čtvrtina z nich za mřížemi strávila víc než tři dny. Redakce pořadu Newsroom ČT24 mluvila s jedním z nich, s Vitalijem Cyhankovem, novinářem, který z Běloruska spolupracuje s několika zahraničními médii. Říká, že novinářská akreditace teď v Bělorusku spíš škodí, než pomáhá.
22. 11. 2020|

Prezident Trump představil veřejnosti nepravdivou mapu. Měla potvrdit, že hurikán Dorian zasáhne Alabamu

Ve středu 4. září představil americký prezident Donald Trump novinářům a veřejnosti nová fakta o vývoji hurikánu Dorian. Během prezentace ukázal také grafiku, na níž byla mezi místy, jež bouře mohla potenciálně zasáhnout, zobrazena také Alabama – na rozdíl od zbytku grafiky domalovaná černým fixem. Meteorologové ji nezmiňovali.
5. 9. 2019|