TÉMA

Lidové obranné jednotky

Musíme zvážit i vstup do NATO bez Švédska, řekl finský ministr

Společný vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance zůstává pro finskou vládu prioritou, Helsinky ale musí zvážit i variantu vstupu do NATO bez Švédska. Podle agentury AFP to řekl finský ministr zahraničí Pekka Haavisto. Vyjádřil se tak poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil, že Švédsko by nemělo počítat s tureckou podporou svého vstupu do Aliance, pokud nezaručí respekt k islámu. Ankara už zrušila únorové jednání se Švédskem a Finskem k této otázce bez stanovení náhradního termínu.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 17:32|

Neuvědomila jsem si potíže, které mohu způsobit jiným, uvedla po návratu z Turecka Všelichová

Markéta Všelichová, kterou Turecko v pátek po 3,5 roku propustilo z vězení, si byla při své činnosti v zahraničí vědoma rizika pro sebe. Neuvědomila si ale, že může způsobit problémy, práci a starosti dalším lidem. Napsala to na Facebook spolu s omluvou za způsobené problémy a poděkováním za pomoc. Všelichová a Miroslav Farkas byli v Turecku odsouzeni v roce 2017 k více než šesti letům vězení, po pátečním předčasném propuštění je vládní speciál dopravil do Prahy. O jejich osvobození vyjednávali politici i tajné služby.
25. 7. 2020Aktualizováno25. 7. 2020, 19:42|

Ořezávaná naděje. Vývoj syrské války dovedl Kurdy z Kobani zpět k Asadovi

Ve stínu tvrdých bojů o provincii Idlib odstartovala neméně důležitá jednání o budoucím uspořádání Sýrie. Pod záštitou Moskvy se setkali zástupci kurdské samosprávy s představiteli režimu v Damašku. Nad osudem autonomie na severovýchodě země visí otazník od loňské ofenzivy turecké armády. Kurdské síly se během ní dohodly na ochraně hranic právě s centrální vládou.
15. 2. 2020|

Krvavá sobota v Sýrii. Lidé umírali při explozi na tržišti a ruském náletu

Nejméně třináct mrtvých si vyžádal výbuch na tržišti syrského pohraničního města Tall Abjád. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Šest obětí má podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nálet ruského letectva v Idlibu. Dalších osm lidí utrpělo zranění. Podle SOHR je to za poslední dva měsíce poprvé, co si útoky ruských letadel bojujících na straně prezidenta Bašára Asada vyžádaly takové množství civilních obětí.
2. 11. 2019|

Američtí kongresmani dvakrát proti Turecku. Vyzvali k sankcím za Sýrii a uznali genocidu Arménů

Sněmovna reprezentantů USA schválila usnesení, v němž prezidenta Donalda Trumpa vyzývá, aby na Turecko kvůli ofenzivě v severní Sýrii uvalil sankce. Drtivou většinou také odhlasovala rezoluci, která uznává masakr stovek tisíc Arménů v Osmanské říši během první světové války za genocidu. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu obě rezoluce odsoudil. Americkou vládu vyzval, ať se střeží dalších kroků, které by mohly poškodit vzájemné vztahy obou zemí.
30. 10. 2019Aktualizováno30. 10. 2019, 17:08|

Bitva o Manbidž začala. Postup turecké armády zkusí zastavit syrská vládní vojska

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naznačil, že Turecko je se svými syrskými spojenci připraveno z rukou syrských Kurdů dobýt významné severosyrské město Manbidž. Tureckem podporovaní syrští rebelové následně oznámili, že bitva o Manbidž už začala. V řadě severosyrských měst ovládaných Kurdy se rozmisťují syrští vládní vojáci, aby postup Turecka zastavili.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:52|

Nemluvte o invazi, nebo k vám pustíme miliony běženců, hrozí Erdogan Evropě

Jestliže Evropa označuje tureckou operaci v Sýrii za invazi, pak může Turecko poslat do Evropy syrské uprchlíky, kteří jsou na jeho území. V projevu před členy své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když hájil postup Ankary proti syrským Kurdům. Turecká armáda proti nim bojuje od středy na severu Sýrie. Před boji z oblasti uteklo podle exilové Syrské organizace pro lidská práva na 60 tisíc lidí. Turci přitom operaci odůvodňují tím, že do oblasti se naopak uprchlíci budou vracet.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 19:18|

Babiš jednal s Erdoganem o českých vězních. V Istanbulu se věnoval podnikatelům

Premiér Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že v úterý jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem také o podmínkách věznění Markéty Všelichové a Miroslava Farkase. Ti jsou za mřížemi v Turecku už třetí rok kvůli podpoře kurdských milicí v Sýrii. Vládní delegace věnovala druhý den návštěvy v Istanbulu podpoře českých podnikatelů.
4. 9. 2019|