TÉMA

Tranzitní doprava

Plzeňský kraj tlačí na zpoplatnění dalších silnic. Nechce, aby se kamiony vyhýbaly mýtu

Plzeňský kraj spolu s několika obcemi usiluje o zavedení mýta na dalších silnicích. Chtějí tím udržet mezinárodní kamionovou dopravu na dálnicích. Řidiči nákladních aut si podle vedení kraje často zkracují cestu po silnicích první třídy a zároveň se vyhýbají zpoplatněným úsekům. Prioritou kraje i starostů je zavedení mýta mezi Klatovy a Domažlicemi.
10. 1. 2024|

Obchvat Karviné se otevřel řidičům

Řidiči mají k dispozici téměř tříkilometrový obchvat Karviné. Přeložka silnice I/67, která se stavěla tři roky, uleví centru padesátitisícového města, odkud odvede tranzitní dopravu. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba přišla bez DPH na 899 milionů korun. Ve směru na Český Těšín se obchvat otevřel dopoledne, v opačném směru až po poledni.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 14:53|

Na řadě míst, kde je v Praze potřeba třicítka, už podle politiků je. Aktivisté ji ale chtějí jako pravidlo, ne výjimku

Snížení rychlostního limitu v rezidenčních oblastech Prahy na 30 kilometrů za hodinu by podle mluvčí hnutí Poslední generace Veroniky Holcnerové znamenalo spíše úlevu pro všechny než zhoršení. Domnívá se, že by se tak rozředily zácpy a situace by se zlepšila i pro městskou hromadnou dopravu. Podle starosty Prahy 9 a předsedy zastupitelského klubu SPOLU na magistrátu Tomáše Portlíka (ODS) se ale třicítka na mnoha místech, kde je potřeba, už zavedla, a případné zavedení jinde by naopak všechny zdržovalo. Třicítka ve městech byla tématem 90' ČT24.
25. 5. 2023|

EU se chystá zastavit tranzit části zboží přes Rusko, píše Bloomberg

Evropská unie se chystá navrhnout embargo na tranzit mnoha druhů zboží přes Rusko ve snaze zpřísnit vymáhání sankcí, které na něj uvalila v reakci na jeho útok na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Podle zdrojů by se zákaz tranzitu vztahoval na řadu technologických produktů i na další zboží, včetně několika typů vozidel. Zákaz by byl součástí nového balíku protiruských sankcí, který připravuje Evropská komise.
23. 4. 2023|

Ministerstvo plánuje zvýšit mýtné pro kamiony, dopravci volají po předvídatelnosti

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v rozhovoru pro Českou televizi připustil zvýšení sazby mýtného pro kamiony. Do teď přitom změny odmítal. S tím, že poplatky porostou, počítají i dopravci. Apelují ale na předvídatelnost.
12. 11. 2022|

Předvolební Budějovice: město hledá cesty, jak si ulevit od množství aut

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení městského zastupitelstva Českých Budějovic, přičemž nejvíce diskutovaným městským tématem zůstává už řadu let doprava. Provoz by sice měl zeslábnout díky stavěnému dálničnímu obchvatu, chybí ale odvedení kamionů přijíždějících ze západních Čech.
19. 9. 2022|

Na stavbu D55 ze Starého Města do Moravského Písku přišlo šest nabídek, nejnižší od Skansky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo šest nabídek na stavbu dálnice D55 ze Starého Města na Uherskohradišťsku do Moravského Písku na Hodonínsku. Nejvýhodnější nabídku za 1,951 miliardy korun podala společnost Skanska, jde zhruba o 75 procent předpokládané hodnoty, uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
1. 4. 2021|

Červená zelená vlna. Inteligentní semafory brzdí dopravu ve Vysokém Mýtě

Nové inteligentní semafory na pěti křižovatkách a dvou přechodech pro chodce ve Vysokém Mýtě měly zrychlit dopravu v přetíženém městě. Zatím ale silnice naopak zahušťují a dopravní situaci komplikují. Město dlouhodobě trpí pod náporem tranzitního provozu na silnici první třídy I/35.
5. 9. 2019|