TÉMA

Stávková pohotovost

Odbory chystají v červnu čtyři protesty proti balíčku, další případně v září

Po neúspěšných jednáních s vládními politiky chystají odboráři a odborářky z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) další kroky. Do prázdnin jsou naplánovány čtyři protestní akce proti vládnímu balíčku k ozdravení financí. Pokud se svými návrhy na jeho úpravu u vlády neuspějí, plánují další protest na září. Odborové svazy ČMKOS balíček od počátku kritizují. Od poloviny května jsou ve stávkové pohotovosti.
19. 6. 2023|

Odbory zřídily celostátní stávkový výbor, proti vládě budou spolupracovat i se zaměstnavateli

Českomoravská konfederace odborových svazů zřídila celostátní stávkový výbor, odbory jsou podle jejich předsedy Josefa Středuly připraveny k celostátnímu protestu proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. V posledních červnových dnech budou své protesty pořádat jednotlivé odborové svazy. Zároveň vyzval ČMKOS k dalšímu jednání – chce, aby se ještě v červnu sešla tripartita. Na ní bude vláda čelit kritice nejen ze strany odborů, ale i zaměstnavatelů, které se s ČMKOS dohodly na společném postupu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zdůraznil, že je ochoten jednat o drobných změnách. Pro generální stávku důvod nevidí.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 21:20|

Důchodové reformě hrozí, že bude opět krátkodobá. Opozice ji chce zrušit, až na to bude mít sílu

Důchodové reformě, kterou představila nynější vláda, hrozí, že ji ta příští smete, pokud v ní budou nynější opoziční strany. Opoziční poslankyně Lucie Šafránková (SPD) i bývalá ministryně práce a sociálních věcí z mimoparlamentní ČSSD Jana Maláčová ujistily, že pokud k tomu budou mít v budoucnu co říct, pokusí se chystaná opatření zrušit. Zároveň shodně tvrdí, že změny představené nynějším ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) nejsou reformou, nýbrž jen souborem parametrických změn. Jurečka, Šafránková a Maláčová diskutovali o důchodové reformě a konsolidačním balíčku vlády v Otázkách Václava Moravce.
21. 5. 2023|

Odbory vyhlásily kvůli úspornému balíčku stávkovou pohotovost. Nezodpovědnost, reaguje Fiala

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku, řekl po jednání zástupců odborových svazů předseda jejich konfederace Josef Středula. Ten již krátce poté, co vláda úsporná opatření představila, prohlásil, že jej považuje za nespravedlivou „deformu“. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jde o nezodpovědnost; vláda si za opatřeními stojí a je připravena svá rozhodnutí hájit.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 22:53|

30 let zpět: Cesta Václava Klause do regionů

První cesta Václava Klause do regionů ve funkci českého premiéra vedla na severní Moravu. Premiér se mimo jiné setkal se členy krizového štábu Moravskoslezského sdružení FOS pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu. Ti zaslali premiérovi 4. září pět požadavků podmíněných ultimátem, že nebudou-li vyřešeny právě do 10. září, bude v ostravsko-karvinském revíru vyhlášena stávková pohotovost. Podle Václava Klause se přesto nejednalo o jediný ani hlavní, důvod jeho cesty na severní Moravu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 9. 2022|

Liberty Ostrava bude mít dvě moderní hybridní pece. Odboráři zrušili stávkovou pohotovost

Společnost Liberty Ostrava zmodernizuje ocelárnu, dvě hybridní elektrické pece jí dodá italská firma Danieli. V Ostravě podepsali zástupci obou firem kontrakt. Hodnota zakázky je 8,6 miliardy korun a do provozu by pece měly být uvedeny v roce 2025. V reakci na podpis smlouvy zrušily odborové organizace společnosti stávkovou pohotovost, kterou vyhlásily loni na jaře kvůli hospodářské situaci mateřské společnosti.
8. 7. 2022|

Odboráři ČT vstoupili kvůli oznámeným úsporám do stávkové pohotovosti

Hlavní odborové organizace České televize (ČT) vstoupily do časově neomezené stávkové pohotovosti. Důvodem jsou úsporná opatření vyhlášená generálním ředitelem Petrem Dvořákem. Zahrnují mimo jiné ještě letos propuštění padesáti zaměstnanců nebo oddálení rekonstrukce ostravského televizního studia. Ve společném prohlášení to uvedly Nezávislá odborová organizace (NOO) České televize Praha, NOSP ČT Ostrava, OO ČT TS Brno. Odboráři očekávají, že se k nim připojí i Odborový svaz pracovníků hromadných sdělovacích prostředků OS Media.
23. 6. 2022|

Školské a úřednické odbory zahájily stávkovou pohotovost. Podle Gazdíka jde o zbytečné gesto

Úřednické a školské odbory vstoupily do stávkové pohotovosti. Přidat se k nim postupně chtějí i další odborové svazy, protože se s vládou zatím nedohodly na růstu platů ve veřejné sféře. Podle kabinetu není krok odborů korektní, protože vyjednávání mají ještě pokračovat. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) pohotovost označil za „zbytečné politické gesto“.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 23:03|

Úřednické a školské odbory vyhlašují stávkovou pohotovost, premiér v tom nevidí smysl

Odbory úřadů vyhlašují stávkovou pohotovost. Vstoupí do ní od čtvrtka a ukončí ji v den, kdy s nimi vláda uzavře dohodu o úpravě platů ještě pro letošek. Přidají se k nim také školské odbory. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není nyní stávková pohotovost formou nátlaku nutná. Řešení situace chce najít do dvou týdnů. Premiér Petr Fiala (ODS) kritizoval odbory za to, že ke kroku přistoupily ve chvíli, kdy jednání s vládou ještě nejsou u konce.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 16:49|

Odbory úřadů práce odvolají stávkovou pohotovost, až vláda určí termín jednání o platech

Odbory jsou připraveny odvolat stávkovou pohotovost v úřadech práce hned poté, co vláda stanoví termín a zahájí s nimi jednání o růstu platů ve veřejném sektoru. Po jednání s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to řekl předseda podnikového výboru odborových organizací při úřadu práce Jan Dudek. Podle Jurečky by koalice mohla datum určit příští týden, vyjednávání by pak mohlo začít v květnu.
27. 4. 2022|

30 let zpět: Stávková pohotovost na železnici

Vedení odborů Československých drah vyhlásilo stávkovou pohotovost. Odborářům se například nelíbilo, že vedení drah stále neuzavřelo kolektivní smlouvu. Požadovali také změnu struktury vedení podniku. Následná anketa mezi zaměstnanci pak ukázala velkou nespokojenost železničářů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 4. 2022|

Komisaři pro autoškoly vyhlásili stávkovou pohotovost, resort dopravy vzniklé situaci nerozumí

Zkušební komisaři pro autoškoly od pondělka vyhlásili zatím časově neomezenou stávkovou pohotovost. Důvodem je jejich nespokojenost s kroky ministerstva dopravy, které podle nich dlouhodobě ignoruje jejich požadavky na proměnu autoškol. Podle resortu jsou ale komisaři po celou dobu zapojeni do diskuze a podílí se i na tvorbě norem. Provoz autoškol zatím stávková pohotovost neohrozí.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 19:48|

Zaměstnanci autobusového dopravce Z-Group bus hrozí stávkou, chtějí vyšší mzdy

Odborové organizace sdružující zaměstnance autobusového dopravce Z-Group bus, který sídlí ve Zlíně, ale působí v mnoha částech České republiky, vyhlásili stávkovou pohotovost. Odboráři požadují vyšší mzdy, kritizují nepřiměřeně dlouhé jednání o kolektivní smlouvě na rok 2021. Vyplývá to ze zveřejněného prohlášení odborových organizací. Podle mluvčího firmy Z-Group bus Miroslava Slaného je vyhlášení stávkové pohotovosti nezákonné a předčasné. Na vyhlášení stávkové pohotovosti, která začala o víkendu, v úterý upozornil Český rozhlas.
13. 7. 2021|

Odbory v Liberty vyzvaly ke striktnímu dodržování předpisů. Chtějí ukázat, že mohou chod firmy citelně ovlivnit

Odboráři hutního podniku Liberty Ostrava vyzvali zaměstnance, aby důsledným dodržováním některých věcí dali zaměstnavateli najevo, že jsou ochotni firmu bránit. Chtějí, aby zaměstnanci například odmítali přesčasovou práci, neřešili pracovní e-maily a telefonáty po pracovní době, nepoužívali jakkoli poškozené nářadí nebo využívali nároku na návštěvu lékaře v pracovní době. Důsledné dodržování takových věcí může podle odborů chod podniku citelně zasáhnout.
27. 4. 2021|

V Liberty Ostrava pokračuje stávková pohotovost. Odboráři nemají jistotu, že firma nevyvede emisní povolenky

Odboráři hutního podniku Liberty Ostrava (LO) budou pokračovat ve stávkové pohotovosti, protože stále nemají jistotu, že majitel firmy nevyvede z Ostravy emisní povolenky v hodnotě téměř šesti miliard korun. V případě, že by se tato transakce měla uskutečnit, jsou připraveni továrnu ochromit, aby ji ochránili.
22. 4. 2021|

Vedení Liberty Ostrava podle Babiše slíbilo, že emisní povolenky nebude půjčovat do Rumunska

Vedení hutního podniku Liberty Ostrava (LO) slíbilo, že nezapůjčí emisní povolenky rumunské sesterské firmě, uvedl v pátek po jednání s vedením společnosti premiér Andrej Babiš (ANO). Vlastník, skupina GFG Alliance o vyvedení povolenek před časem požádala. Povolenkami chce hutní společnost financovat svou modernizaci. Odbory LO pak i v té souvislosti vyhlásily stávkovou pohotovost související i s hospodářskou situací mateřské firmy. Stávková pohotovost potrvá podle odborů nejméně do konce dubna.
16. 4. 2021|

Řidiči autobusů na Olomoucku, Ostravsku a Zlínsku vyhlásí stávkovou pohotovost

Několik odborových organizací řidičů autobusů společnosti Arriva Morava vyhlásilo od soboty stávkovou pohotovost, protože se jim v návrhu kolektivní smlouvy nelíbí pasáže týkající se délky pracovní doby a mezd. Platí do odvolání, informovali v pátek zástupci 11 odborových orgainizací společnosti Arriva Morava z Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje, kde tato firma provozuje linkové autobusy.
18. 12. 2020|

Odboráři PKP Cargo International vyhlásili stávkovou pohotovost. Chtějí vyšší mzdy

Stávkovou pohotovost v úterý vyhlásili odboráři ostravské dopravní společnosti PKP Cargo International (dříve Advanced World Transport - AWT). Ani po několikaměsíčním vyjednávání se s vedením firmy nedokázali shodnout na nové kolektivní smlouvě a růstu mezd. Podle odborářů ale firmě chybí i vize o dalším směřování.
28. 1. 2020|

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. S ministrem se nedohodly na růstu platů

Školské odbory jsou ve stávkové pohotovosti. Oznámil to jejich předák František Dobšík po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) o růstu platů. Schůzka školské tripartity skončila bez dohody. Plaga navrhl, že se platy od ledna zvednou o 2250 korun a dodatečných průměrných 1400 korun získají učitelé na odměnách. To odborům nestačí. Výraznější přidání pro pedagogy na triparitě navíc žádali i zaměstnavatelé.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 17:21|

Rektor olomoucké univerzity požaduje rezignaci děkana přírodovědy. Skončit by měl i ředitel vědeckého centra

Rektor olomoucké Univerzity Palackého (UP) Jaroslav Miller vyzval děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubalu a ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) k rezignaci. Reagoval tak na vyhrocenou situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti v centru. RCPTM patří pod Přírodovědeckou fakultu, ale chce přejít pod plánovaný vysokoškolský ústav, fakulta je proti.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 18:08|