TÉMA

Jaroslav Miller

Platy učitelů se budou počítat z roku 2022, řekl Bek. Oznámil miliardu navíc pro vysoké školy

Objem peněz na platy učitelů bude odpovídat zákonnému závazku navýšení na 130 procent průměrné mzdy v zemi, řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Zároveň uvedl, že navýšení pro rok 2024 se bude počítat ze skutečnosti roku 2022. Návrh rozpočtu na příští rok, který schválila vláda, počítá se zvýšením výdajů školství o čtyři miliardy korun ve srovnání s letoškem. Ministr rovněž uvedl, že vysoké školy by v roce 2024 měly dostat asi o jednu miliardu korun navíc proti vládou schválenému rozpočtu na příští rok.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 13:26|

Ministerstvo slibuje přidat vysokým školám příští rok 1,3 miliardy

Vysoké školy, které jsou i podle ministerstva školství dlouhodobě podfinancované, mají příští rok dostat navíc alespoň 1,3 miliardy korun proti původnímu návrhu rozpočtu. Do budoucna by měla jejich situaci pomoci zlepšit chystaná změna způsobu financování. Na senátním veřejném slyšení, jehož tématem byly problémy financování vysokého školství v ČR, to v pondělí uvedla vrchní ředitelka ministerské sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Radka Wildová.
2. 10. 2023|

Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy, údajně kvůli zneužití osobních údajů

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka dal k 31. prosinci letošního roku výpověď děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Informuje o tom univerzitní Žurnál. Na personální změnu upozornila Mladá fronta Dnes, rektor se k tomuto kroku rozhodl v pondělí vpodvečer. Za odvoláním stojí údajné podezření na zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Kubala s výpovědí nesouhlasí, bránit se chce žalobou.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:59|

Ruští studenti na citlivých oborech jsou potenciálně riziko, míní expert. Podle náměstka ale nelze aplikovat kolektivní vinu

Válka je vážný faktor a je zřejmé, že potřebujeme chránit některé obory, jako je jaderná fyzika, prohlásil v pořadu Události, komentáře sociolog Ivan Gabal v souvislosti s přítomností ruských studentů na českých univerzitách. Zmínil však, že je potřeba, aby studenti získávali evropské hodnoty. Podle bezpečnostního experta z CEVRO Institutu Jana Paďourka jde o určité riziko a situace by se měla řešit. Náměstek ministra školství Jaroslav Miller podotkl, že školy by měly každý případ vyhodnocovat individuálně, a zdůraznil, že nelze aplikovat něco jako kolektivní vinu.
11. 6. 2022|

Univerzita Palackého má nového rektora. Jmenování Martina Procházky schválil prezident

Prezident Miloš Zeman schválil jmenování nového rektora Univerzity Palackého v Olomouci Martina Procházky. S novým týmem nastoupí od soboty do čela univerzity. Procházka dosud osud působil jako děkan fakulty zdravotnických věd. Nového předsedu si bude muset hledat i akademický senát univerzity, jeho stávající šéf Michal Malacka se stane jedním z prorektorů.
28. 4. 2021|

SeČTeno z Olomouckého kraje: Podnikatelům pomáhají města i univerzita. Firmy se situaci musely přizpůsobit

Koronavirová pandemie zasáhla život v celém Česku – negativní dopady má nejen na firmy a podnikatele, hospodaření měst a obcí, ale také na vzdělávání a vědu. V Olomouci se nachází Univerzita Palackého (UPOL), která se snaží pomáhat i místním firmám a drobným podnikatelům. Podporu živnostníkům zařídily také radnice měst, například odpuštěním nájmů. Ekonomickým dopadům na jednotlivé regiony se věnuje pořad SeČTeno, tentokrát z Olomouckého kraje.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 18:12|

Novým rektorem Univerzity Palackého je Martin Procházka

Univerzitu Palackého (UP) v Olomouci by měl následující čtyři roky vést dosavadní děkan Fakulty zdravotnických věd Martin Procházka. Rektorem ho zvolil Akademický senát UP ve druhém kole, v němž Procházka porazil Tomáše Opatrného z Přírodovědecké fakulty. O funkci se ucházeli čtyři kandidáti, Procházka získal ve druhém kole 14 hlasů. Přítomno bylo 24 členů akademického senátu, dva hlasy byly neplatné. Nového rektora musí jmenovat prezident, olomouckou univerzitu by měl vést od 1. května, funkční období mu potrvá do 30. dubna 2025.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 18:03|

Univerzita Palackého prohlásila smlouvy zaměstnanců ústavu CATRIN za neplatné. Chybí podpis děkana

Zaměstnanci nově vznikajícího vysokoškolského ústavu Univerzity Palackého CATRIN (Czech Advanced Technology and Research Institute) řeší problémy se smlouvami. Nepodepsal je děkan přírodovědecké fakulty a jsou proto podle univerzity neplatné. Ústav, který spojuje dvě výzkumná centra této fakulty, měl být v provozu od prvního ledna. Nestalo se tak a i kvůli tomu rezignoval rektor univerzity Jaroslav Miller.
27. 1. 2021|

Rektor Univerzity Palackého Miller rezignuje. Nesplnil slib týkající se ústavu CATRIN

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Jaroslav Miller se rozhodl rezignovat na svou funkci. Složit ji hodlá v dubnu příštího roku, řekl ve čtvrtek na Akademickém senátu UP. Svůj krok vysvětlil tím, že chce dodržet své slovo spojené s funkčností nového ústavu CATRIN. Jeho vznik je předmětem sporů mezi vedením UP a Přírodovědeckou fakultou, ze které mají být pod CATRIN vyvedena vědecká centra. Miller je rektorem druhé funkční období, mělo mu skončit roku 2022.
17. 12. 2020|

Univerzita Palackého nabídla stipendia studentům a akademikům z Běloruska. V letním semestru přijme devět lidí

Olomoucká Univerzita Palackého (UP) nabídla vybraným studentům a akademikům z Běloruska mimořádná stipendia na studijní nebo badatelskou stáž ve výši téměř 900 tisíc korun. Škola už v polovině srpna vyjádřila podporu běloruským občanům usilujícím o liberální a demokratický vývoj v jejich vlasti. První stipendisté mohou do Olomouce dorazit v únoru 2021.
15. 9. 2020|

BLOG: Proč je důležité míti univerzity? Koronavirus pohledem rektora Univerzity Palackého

Nabídka napsat krátkou úvahu o naší hektické koronavirové současnosti mne potěšila a zároveň uvrhla do nemalých rozpaků. Původně jsem koketoval s myšlenkou zůstat věrný profesi historika a srovnat dnešní epidemii s morovými ránami minulosti, například prostřednictvím apokalyptického díla Daniela Defoa Deník morového roku (1722), naturalisticky popisujícího zkázu Londýna v roce 1665. Svět i Česká republika ovšem v těchto mizerných časech potřebují spíše povzbuzení a pozitivní příklady přinášející naději. Proto jsem nakonec došel k rozhodnutí podívat se na současnou krizi očima rektora starobylé olomoucké univerzity, která za dobu své existence pamatuje mnoho epidemií, protože neochvějně a věrně slouží této zemi již plných 450 let.
17. 4. 2020|

Olomoucká univerzita dostala prestižní grant. Prozkoumá superkondenzátory energie

Zásluhou fyzikálního chemika Michala Otyepky, zastupujícího ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Univerzity Palackého v Olomouci, míří do České republiky vůbec první grant Evropské výzkumné rady (ERC) Proof of Concept na podporu přenosu výsledků výzkumu do praxe. Jeho cílem je připravit dostatečné množství nového uhlíkového elektrodového materiálu a ve spolupráci s komerčním partnerem ověřit jeho využití v zařízeních pro ukládání energie – superkondenzátorech. Zájem o testování už projevila americká korporace a v jednání jsou další významní výrobci z Evropy.
13. 1. 2020|

Rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller zatím nebude trvat na odvolání děkana přírodovědy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller zatím nebude podnikat kroky k odvolání děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubaly. Ten minulý týden nevyslyšel jeho výzvu a nerezignoval. Informovala o tom mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Kubalu a ředitele vědeckého centra RCPTM Radka Zbořila rektor vyzval k rezignaci kvůli vyhrocené situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti vědců.
10. 9. 2019|

Rektor olomoucké univerzity požaduje rezignaci děkana přírodovědy. Skončit by měl i ředitel vědeckého centra

Rektor olomoucké Univerzity Palackého (UP) Jaroslav Miller vyzval děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubalu a ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) k rezignaci. Reagoval tak na vyhrocenou situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti v centru. RCPTM patří pod Přírodovědeckou fakultu, ale chce přejít pod plánovaný vysokoškolský ústav, fakulta je proti.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 18:08|