TÉMA

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny

Aspartam je dle agentury WHO potenciálně rakovinotvorný. Na seznamu je vedle aloe či kyseliny kávové

Specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) označila sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné. Pravidla pro bezpečnou spotřebu sladidla, které velmi využívá potravinářský průmysl, se nezměnila, rozhodl souběžně jiný orgán WHO. Podle expertů jsou zapotřebí další vědecké výzkumy, které by objasnily vliv aspartamu na vznik rakoviny u lidí.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 16:40|

Reuters: WHO označí aspartam za „potenciálně rakovinotvorný“

Světová zdravotnická organizace by měla brzy oznámit, že jedno z nejrozšířenějších umělých sladidel může způsobovat rakovinu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na dva zdroje, které jsou s věcí detailně obeznámené.
29. 6. 2023|

Alkohol ročně způsobí 740 tisíc případů rakoviny. Škodí i mírné pití, varují vědci

Odhaduje se, že alkohol způsobil v loňském roce na celém světě více než 740 tisíc případů rakoviny. Autoři nové studie tvrdí, že je třeba na tuto souvislost více upozorňovat, protože lidé si ji zatím nedostatečně uvědomují.
15. 7. 2021|

Bayer zaplatí jedenáct miliard dolarů za urovnání sporů kvůli přípravku Roundup

Za urovnání sporů o přípravek Roundup, který podle amerických stěžovatelů způsobuje rakovinu, zaplatí společnost Bayer odškodné 10,9 miliardy dolarů (zhruba 259 miliard korun). Německý agrární a farmaceutický koncern to oznámil ve středu. Kontroverzní přípravek vyrábí americká firma Monsanto, kterou Bayer v roce 2018 koupil za více než šedesát miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Nyní oznámeným krokem chce ukončit vleklé právní spory.
24. 6. 2020|

Častá konzumace slazených nápojů je spojená s vyšším rizikem předčasného úmrtí, varuje studie

Lidé, kteří si pravidelně dopřávají slazené nápoje, mají o sedmnáct procent vyšší riziko předčasného úmrtí než ti, kteří se tomuto typu pití vyhýbají. Upozornila na to rozsáhlá studie, kterou publikoval odborný časopis Internal Medicine. Daný trend se přitom podle vědců týká konzumace cukrem i uměle slazených nápojů. Experti proto doporučují, aby lidé upřednostňovali vodu.
4. 9. 2019|