TÉMA

Vědecká knihovna Olomouc

Odsvěcený Červený kostel v centru Olomouce už není skladem knih, proměnil se v kulturní centrum

V Olomouci se poprvé v novodobé historii otevřel veřejnosti Červený kostel na třídě Svobody v centru města. Bývalý depozitář knih Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL) se po dva a půl roku trvající rekonstrukci proměnil v moderní kulturní centrum se sálem pro dvě stě lidí. Bude hostit nejen výstavy, přednášky, ale i projekty Moravské filharmonie či místních divadel. Náklady na opravu byly 172 milionů korun, z dotací se Olomouckému kraji vrátilo 133 milionů korun, řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Otevření kostela bude doprovázet pětidenní festival.
17. 5. 2023|

Olomouc bude mít elektronickou encyklopedii. Naváže na úspěšný projekt Z olomouckých archivů

Olomoucká radnice spolu s historiky, památkáři a počítačovými experty připravuje elektronickou encyklopedii. Ta má usnadnit badatelům i obyvatelům Olomouce práci s velkým množstvím informací o historii města. Elektronická encyklopedie by měla být na internetu zprovozněna v první polovině příštího roku.
10. 10. 2019|

Červený kostel byl skladištěm knih. Do dvou let ho kraj opraví, otevře se však už tento týden

Olomoucký kraj letos zahájí dlouho plánovanou rekonstrukci červeného kostela na třídě Svobody v centru Olomouce. Ten skoro šedesát let sloužil jako sklad knih tamní Vědecké knihovny a veřejnosti byl nepřístupný. Oprava za zhruba 130 milionů korun by měla trvat dva roky. Poprvé se však kostel otevře lidem už v tomto týdnu v rámci Dnů evropského dědictví.
3. 9. 2019|