TÉMA

Jan Šibík

„Byl to symbol, který pobláznil mladou generaci,“ vzpomíná Šibík na Schwarzenberga

Na Karla Schwarzenberga vzpomínal ve vysílání České televize také fotograf Jan Šibík, který dokumentoval například politikovu kampaň před prezidentskými volbami v roce 2013. „Karel zůstal vždycky svůj. Byl to velký člověk,“ uvedl k politikovi, který zemřel v neděli ve věku pětaosmdesáti let.
13. 11. 2023|

Koudelka slaví pětaosmdesátiny. Podle kolegů se odlišuje nejen pílí, ale i přístupem k lidem

Okupace změnila fotografu Josefu Koudelkovi život. Vytvořil během ní snímky, které později obletěly svět. A on je následoval. Jeden z nejúspěšnějších českých fotografů tento týden oslavil pětaosmdesáté narozeniny. Podle jeho kolegů se od ostatních odlišuje svou systematičností, celoživotní pílí i přístupem k lidem.
12. 1. 2023|

Jan Šibík fotil i letošní výročí sametové revoluce. Snímky jako tehdy už se mi ale nikdy nepovedou, tvrdí

Osudový rok 89 zachytil na černobílých fotkách a považuje je za nejdůležitější v životě. Fotograf Jan Šibík se v době, kdy padaly totalitní režimy, dostal do západního Německa i do Rumunska a zachytil historické okamžiky. Do ulic vyrazil i na jaře, aby fotil Česko v nouzovém stavu. Jak se za 31 let změnila reportážní fotografie a fotí i on někdy selfie? Fotograf byl hostem svátečního Interview ČT24.
18. 11. 2020|
Newsroom ČT24

Fotografie z demonstrace využili ve svůj prospěch „rouškaři“ i „nerouškaři“. Nemůžeme tomu zabránit, zoufají jejich autoři

Chtějí zachytit ty nejzajímavější okamžiky. V pravou chvíli zmáčknout spoušť, zobrazit realitu, atmosféru, příběh. Taková je práce reportážních fotografů. Jejich snímky se ale často vytrhávají z kontextu, používají se bez komentáře nebo bez ostatních obrázků, které dokreslují realitu. Na nedělní demonstraci na Staroměstském náměstí proti vládním koronavirovým opatřením, která končila násilím, se to stalo minimálně dvěma známým českým fotoreportérům. Kvůli nenávistným komentářům a nepochopení je například skryli na sociálních sítích. Co přesně se stalo a jak tomu zabránit, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
24. 10. 2020|
Newsroom ČT24

Známí fotografové odmítli účast na Czech Press Photo, prý ztratilo kredit. Ředitelka se brání

Letošního ročníku Czech Press Photo se nezúčastníme, oznámilo několik předních českých fotografů. Soutěž kritizovali už loni, když zvítězila amatérská fotografie orangutanů z Bornea. Podle nich se ale od té doby nic nezměnilo. Ředitelka soutěže se brání – k úpravě pravidel prý došlo.
21. 9. 2019|
Newsroom ČT24

„Ukážeme soudružkám demonstrace.“ Fotoreportéři vzpomínají na rok '89

Fotoreportéři Jan Šibík a Jan Šilpoch stáli v roce 1989 na Národní třídě přímo u davu volajícím po svobodě a chtěli zachytit okamžiky revoluce. Sami přitom nevěděli, jestli se jim podaří včas utéct před obušky. Newsroom ČT24 se s nimi vrátil o tři dekády nazpět. Vracet se bude nově každý týden ve speciálním seriálu Mediální revoluce. Co znamenal revoluční rok pro české novináře? Jak ho prožívali? Co všechno změnil? Víc každou neděli ve 22:02 na ČT24.
7. 9. 2019|

„Chci být součástí.“ Fotografie Jana Šibíka dokumentují, jak se v roce 1989 měnil svět

„V roce 1989 se změnil svět, změnilo se tehdejší Československo a změnily se také životy mnohých z nás.“ Těmito slovy začíná nová kniha fotografa Jana Šibíka. Třicet let staré osudové okamžiky přibližuje zároveň i výstava Šibíkových snímků na Staroměstské radnici.
3. 9. 2019|