TÉMA

Čapí hnízdo

Soudce Šott dostal další měsíc na napsání rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Soudce Jan Šott dostal další měsíc na vypracování písemného rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Původní lhůta měla již uplynout, ale byla prodloužena do 12. dubna. České televizi to sdělil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V případu čelí obžalobě předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Soudní senát vedený Šottem v polovině února vynesl podruhé osvobozující verdikt.
13. 3. 2024|

Policie znovu odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Policisté podruhé odložili reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které zkoumali podezření na daňové úniky. Zabývali se platbami od firem z holdingu Agrofert za reklamu Čapímu hnízdu. O odložení případu řekl České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Rozhodnutím se podle něj nyní bude zabývat dozorový státní zástupce. Policie kauzu již jednou odložila, pražské vrchní státní zastupitelství ji ale pak opět otevřelo.
4. 3. 2024|

Kordová Marvanová čekala odsouzení v kauze Čapí hnízdo. Vondráček ocenil práci soudu

Pražský městský soud ve středu opět nepravomocně osvobodil předsedu ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. „Očekávala jsem spíše odsouzení,“ přiznala místopředsedkyně senátního ústavně-právního výboru Hana Kordová Marvanová (za SPOLU). Radost je podle ní předčasná, protože jde o kauzu, která má různé zvraty. Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) v Událostech, komentářích vyjádřil radost. „Verdikt byl velmi precizně odůvodněn, vypořádali se se všemi důkazy,“ uvedl.
15. 2. 2024|

Mám radost, řekl Babiš k rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Představitelé vlády rozhodnutí soudu respektují

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na zproštění obžaloby v kauze Čapí hnízdo uvedl, že z rozsudku má radost. Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka není závěr soudu žádné překvapení. Premiér Petr Fiala (ODS) prý rozsudek respektuje, podobně se vyjádřili i předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš, předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová či šéf poslanců SPD a místopředseda hnutí Radim Fiala.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 21:42|

„Neprokázalo se mimo důvodnou pochybnost, že došlo k trestnému činu.“ Poslechněte si odůvodnění rozsudku v kauze Čapí hnízdo

V kauze Čapí hnízdo nebylo mimo důvodnou pochybnost prokázáno, že by obžalovaní spáchali trestný čin, řekl předseda trestního senátu Jan Šott po vyhlášení rozsudku, kterým nepravomocně zprostil obžaloby předsedu ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Nepřímé důkazy, které předložila obžaloba a které mohly nasvědčovat protiprávnímu jednání, podle soudu netvořily ucelený řetězec, který by vyvrátil obhajobu obžalovaných. Celé čtení odůvodnění rozsudku je ve videu.
14. 2. 2024|

Soud znovu zprostil Babiše i Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud ve středu opět nepravomocně osvobodil předsedu ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají. Bývalý premiér dlouhodobě označuje kauzu za politicky motivovanou, nyní napsal, že má z rozsudku radost. Kauzu stejný soud nyní projednával podruhé, původně oba obžalované osvobodil. Nepravomocný rozsudek ale loni na podzim zrušil odvolací Vrchní soud v Praze.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 20:12|

Blíží se nové řízení v kauze Čapí hnízdo. Babiš dál trvá na své nevině, soud hodlá vyslechnout znalce

Městský soud v Praze by mohl ve dnech 14. a 15. února podruhé rozhodnout v kauze Čapí hnízdo. Obžalobě z padesátimilionového dotačního podvodu čelí expremiér Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Nové projednání případu nařídil Vrchní soud v Praze, když zrušil osvobozující verdikt.
11. 2. 2024|

V kauze Čapí hnízdo by příští týden mohl zaznít rozsudek, obhajoba navrhla nového svědka

V kauze Čapí hnízdo by příští týden mohly zaznít závěrečné řeči, vyloučit nelze ani vyhlášení rozsudku. ČT to řekl Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který příští středu případ po zrušení osvobozujícího verdiktu znovu otevře. Obhájce obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO) navrhl výslech nového svědka Tomáše Kohoutka. Jde o bývalého člena představenstva firmy, od které Babišovi příbuzní získali akcie Farmy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí i Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová, oba vinu odmítají.
5. 2. 2024|

Před rokem padl osvobozující verdikt k Čapímu hnízdu. Nyní se blíží nové řízení

Přesně před rokem padl nepravomocný osvobozující verdikt v dotační kauze Čapí hnízdo. Andrej Babiš (ANO) i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (ANO) byli zproštěni obžaloby z údajného padesátimilionového dotačního podvodu. To už ale neplatí, odvolací soud verdikt zrušil a žalobci chtějí v novém řízení prokázat, že podnik byl účelově vyvedený z holdingu Agrofert.
9. 1. 2024|

Čapí hnízdo jako rodinný projekt? Byl vysoce rizikový, zpochybňuje odvolací instance verzi soudce Šotta

Farma Čapí hnízdo byl od začátku ekonomicky neúnosný a vysoce rizikový projekt. Tvrdí to pražský vrchní soud, který ve svém usnesení kritizuje zprošťující rozsudek Městského soudu v Praze. Ten si podle odvolacího senátu nepoložil otázku, zda by převedení Čapího hnízda na rodinu obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO) pro ni nebylo nepřiměřenou zátěží. Vrchní soud v dokumentu, kterým zrušil osvobozující verdikt, vytýká spekulace i špatné hodnocení důkazů. ČT má nové usnesení soudu k dispozici.
16. 11. 2023|

Kauza Čapí hnízdo se vrací na stůl soudce Šotta. Odvolací soud kritizoval, jak původně vyhodnotil důkazy

Případ padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo projedná na pražském městském soudu znovu senát Jana Šotta. České televizi to potvrdila zastupující tisková mluvčí soudu Štěpánka Tykalová. Soudce Šott se sice v říjnu přesunul na trestní úsek soudu, kde rozhoduje o odvoláních, případ, v němž dříve rozhodoval, mu ale podle zákona zůstává. Čapí hnízdo vrátil k novému projednání vrchní soud, podle kterého bylo nedostatečné a chybně provedené dokazování u městského soudu. Z verdiktu, který se dosud nedostal na veřejnost, citoval nyní – kdy se případ městskému soudu vrátil – server Česká justice.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 17:10|

Kauza Čapí hnízdo se vrátila k pražskému městskému soudu

Městský soud v Praze má zpět kauzu Čapí hnízdo. Vrchní soud mu vrátil spis poté, co zrušil původní osvobozující verdikt nad předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem a jeho bývalou poradkyní Janou Nagyovou. Městský soud nyní podle jeho mluvčí Štěpánky Tykajové rozešle usnesení o zrušení rozsudku státnímu zástupci a obhájcům.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 15:37|

Odvolací soud zrušil osvobozující rozsudek nad Babišem a Nagyovou v kauze Čapí hnízdo

Pražský vrchní soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Vyplývá to z informací v justiční databázi, které jsou bez dalších podrobností. Soud rozhodl ve čtvrtek v neveřejném zasedání, výsledek ale oficiálně sdělí až po doručení procesním stranám. V případu jsou stíháni bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V lednu si oba vyslechli zprošťující rozsudek, proti tomu se ale odvolal státní zástupce Jaroslav Šaroch. Odvolací soud mu nyní vyhověl, případ tak znovu projedná prvoinstanční pražský městský soud.
15. 9. 2023|

Soud rozhodl o odvolání v případu Čapí hnízdo. Nepotvrdil původní verdikt, výsledek ale oznámí později

Vrchní soud v Praze v neveřejném zasedání rozhodl o odvolání státního zástupce proti osvobozujícímu verdiktu městského soudu v kauze Čapí hnízdo. Jisté je, že prvostupňový rozsudek nepotvrdil a podle advokáta Aleše Rozehnala je 99procentní pravděpodobnost, že odvolací senát vyhověl žalobci a případ vrátil k novému projednání. Oficiálně ale zatím vrchní soud svůj rozsudek neoznámil, učiní to až po jeho doručení stranám sporu, podle mluvčí soudu to nebude dříve než za měsíc. Kvůli dotaci pro Čapí hnízdo jsou obžalovaní předseda opozičního ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:22|

Firmy z Agrofertu musí doplatit přes milion na daních za reklamu

Agrofert musí zaplatit státu přes milion jako daňový doplatek za reklamu v konferenčním centru Čapí hnízdo. Jak upozornil Deník N, pravomocně o tom rozhodla finanční správa. Situací kolem daně za reklamu v Čapím hnízdě se zabývá i policie, která má podezření na daňové úniky.
23. 8. 2023|

Za reklamu na Čapím hnízdě Finanční správa doměřila nepravomocně daň přes 1,2 milionu korun, píše iRozhlas

Finanční správa doměřila firmám z koncernu Agrofert na dani za reklamu v konferenčním centru Čapí hnízdo více než 1,2 milionu korun. Podle berních úředníků 21 firem koncernu u společnosti Farma Čapí hnízdo nakoupilo za šest let reklamní služby za víc než 190 milionů korun. Vyplývá to ze závěrů dohlídky, kterou na přelomu roku kvůli reklamě provedlo ministerstvo financí, informoval server iRozhlas. Rozhodnutí o doměření daně není pravomocné, firmy z Agrofertu se obrátily na Odvolací finanční ředitelství. Podezřením na daňové úniky spojené s Farmou Čapí hnízdo se zabývá policie.
29. 6. 2023|

Žalobce zaslal k vrchnímu soudu doplnění odvolání v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zaslal k Vrchnímu soudu v Praze doplnění svého odvolání v kauze Čapí hnízdo. Navrhuje zrušení rozsudku, kterým pražský městský soud v lednu zprostil obžaloby bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Městský soud by měl podle Šarocha případ znovu projednat.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 11:25|

Žalobci se zabývají možnými křivými výpověďmi v kauze Čapí hnízdo

Městské státní zastupitelství v Praze se zabývá podezřením na křivé výpovědi, které mohly zaznít při projednávání kauzy Čapí hnízdo u Městského soudu v Praze. Uvedl to mluvčí žalobců Aleš Cimbala. Soudce Jan Šott v nepravomocném rozsudku, kterým zprostil obžalované Andreje Babiše (ANO) a Janu Nagyovou obžaloby, označil za nepravdivé výpovědi někdejšího manažera Čapího hnízda Františka Šlingra a finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové.
24. 4. 2023|

Babišovi před soudem pomohlo svědectví, že vidina dotace nebyla klíčová, stojí v rozsudku

Soud, který nepravomocně zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho bývalou poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo, se zaměřil na dvě otázky: Zda se obžalovaní podíleli na umělém vytvoření podmínek pro získání dotace vyčleněním společnosti z Agrofertu a zda byla společnost Farma Čapí hnízdo v době podání žádosti o dotaci malým nezávislým podnikem. Rozhodující byla výpověď podnikatele Jana Bareše a někdejší definice malého podniku, která podle dotačních podmínek spojení s větší firmou částečně dovolovala.
20. 4. 2023|

Pavel zvítězil i v České Čermné, kde má chalupu. Babiš v obci u Čapího hnízda

Oba kandidáti na prezidenta uspěli na místech, na něž mají vazby. Petr Pavel tak získal výraznou podporu v České Čermné na Náchodsku, kde má chalupu, a v Černoučku na Litoměřicku, kde žije. Andrej Babiš (ANO) zase bodoval v Olbramovicích, kde stojí Čapí hnízdo.
28. 1. 2023|

O případném odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo budou rozhodovat Šarochovi nadřízení

O případném podání odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo nebude rozhodovat pouze žalobce Jaroslav Šaroch, který případ vedl u soudu, ale také šéf celého městského státního zastupitelství. České televizi to řekl mluvčí pražských žalobců. Ti se také v nejbližší době začnou zabývat podnětem soudu, že někteří svědci v procesu křivě svědčili.
10. 1. 2023|

Presumpce viny pro politiky je nesmysl, říká Blažek. Chce zvýšit odměny advokátům

Odměny advokátů by se měly zvýšit od letošního července. Počítá s tím ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který v úterý o podobě vyhlášky jednal s vedením České advokátní komory (ČAK). Společně řešili také chystanou novelu zákona o advokacii. Šéf profesní organizace Robert Němec uvedl, že některé body návrhu bude potřeba prodiskutovat ještě se státními zástupci – například problematiku prohlídek v advokátních kancelářích.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 15:11|

Advokát Sokol: Rozhodnutí soudu o Babišovi mě nepřekvapilo

Že soud uznal bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho tehdejší spolupracovnici Janu Nagyovou nevinnými, není pro advokáta a bývalého ministra vnitra Tomáše Sokola velké překvapení. V Interview ČT24 řekl, že jde o složitý případ, kde je těžké vinu dokázat.
9. 1. 2023|

Rozsudek o Čapím hnízdu je dle Fialy třeba respektovat. Babiš je pro Česko nebezpečím, míní uchazeči o Hrad

Rozsudek nezávislého soudu je třeba respektovat, uvedl k pondělnímu rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo premiér Petr Fiala (ODS). „Věřím v nezávislost justice,“ napsala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Andrej Babiš (ANO) i nadále zůstává nebezpečím pro Českou republiku, přispívá k rozvracení demokracie a voliči by mu měli vystavit vysvědčení v nadcházejících prezidentských volbách, vyplývá z reakcí prezidentských kandidátů na nepravomocný osvobozující rozsudek.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 14:04|