TÉMA

Lipník

Kraj odvolal ředitele Domova pod lípou. Objevilo se tam podezření na týrání dětí

Středočeský kraj ve čtvrtek odvolal ředitele Aleše Koblihu z vedení zařízení Domov pod lípou, v němž údajně docházelo k týrání mentálně postižených dětí a mladistvých. České televizi to potvrdil tiskový mluvčí kraje David Šíma. K odvolání Koblihy kraj přistoupil poté, co zařízení navštívili zaměstnanci kanceláře ombudsmana, který poté podal trestní oznámení. O případu informoval týdeník Respekt, zabývali se jím i Reportéři ČT.
1. 12. 2022|

Klienti potřebují péči, ale dostávají rány. Pracovníkům v některých centrech sociální péče chybí vzdělání a schopnosti

Soudy i krajský úřad se nedávno zabývaly událostmi v jindřichohradeckém centru sociální péče, které vyvrcholily smrtí klientky. Do vězení za to šel pečovatel. Nebyl to jediný případ znepokojivé praxe. Ombudsman podal trestní oznámení kvůli situaci v jiném zařízení sociální péče ve středních Čechách. Novinář Respektu Petr Třešňák, který o situaci v oblasti sociální péče dlouhodobě píše, připomněl i případy týrání psychiatrických pacientů v Praze. Na situaci v domovech sociální péče v Česku se ve 168 hodinách zaměřil Jaroslav Hroch.
28. 11. 2022|

Rezervace u Milovic se rozšíří. Kraj ale zpřísní podmínky pro výpůjčku pozemků

Rezervace pro velké kopytníky v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku se rozšíří. Středočeský kraj poskytne společnosti Česká krajina na deset let 205 hektarů. Rezervace má teď 240 hektarů, žádala ale další pozemky, aby nemusela omezit počet zvířat. Kraj nicméně zpřísní podmínky výpůjčky a nedá organizaci další dotace, řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ředitel České krajiny Dalibor Dostál chce o věci s krajem ještě jednat.
2. 9. 2019|