TÉMA

Ostravsko-opavská diecéze

Druhým ostravsko-opavským biskupem je Martin David. V posledních letech diecézi vedl jako administrátor

Slezsko a sever Moravy má po roce a půl římskokatolického biskupa. Fakticky se ale mnoho nemění, protože za nástupce zesnulého Františka Lobkowicze vybral papež dosavadního apoštolského administrátora diecéze Martina Davida.
4. 7. 2023|

Novým brněnským biskupem bude Pavel Konzbul. Původně působil jako inženýr a věnoval se teorii elektromagnetického pole

Novým biskupem brněnské diecéze se stane dosavadní pomocný biskup Pavel Konzbul. Šestapadesátiletý rodák z Brna nahradí Vojtěcha Cikrleho, který funkci vykonával od roku 1990 a loni oslavil 75. narozeniny. Právě to je věk, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Jméno nového biskupa oznámila Česká biskupská konference na svém webu. Jde o další personální změnu v církvi, v polovině května byl novým pražským arcibiskupem jmenován Jan Graubner, nynější olomoucký arcibiskup.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 14:51|

Zemřel první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz

Ve věku 74 let zemřel premonstrát a první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. V městské nemocnici Ostrava podlehl dlouhé nemoci. Oznámil to mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda.
17. 2. 2022|

Církev hasičům neustoupí. Jejich zabezpečení kostela v Gutech považuje za příliš drahé

Spor moravskoslezských hasičů a církve kvůli protipožárnímu zabezpečení stavby repliky kostela v Třinci-Gutech pokračuje. Biskupství neustoupí požadavku hasičů, aby byl objekt napojen přímo na ně, a chce napojení na privátní subjekt. To je podle diecéze desetkrát levnější. Podle hasičů je takové zabezpečení nedostatečné a projekt výstavby repliky vyhořelého kostela už dvakrát zamítli. Rozdíl v ceně nechtěli komentovat.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 16:33|

Stavba repliky vyhořelého kostela v Gutech se odkládá na neurčito. Nemá povolení od hasičů

Moravskoslezští hasiči zamítli navrhované protipožární zabezpečení chystané repliky kostela v Třinci-Gutech. Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely je nedostatečné. Zahájení stavby repliky dřevěného kostela, který v srpnu 2017 zničil úmyslně založený požár, se tak odsouvá na neurčito. Původně měla stavba začít loni na podzim.
2. 9. 2019|