TÉMA

Kostel Božího Těla v Třinci-Gutech

V Třinci-Gutech otevřeli a vysvětili repliku vyhořelého dřevěného kostela

Replika vyhořelého dřevěného kostela Božího Těla v třinecké části Guty se otevřela veřejnosti. Při první bohoslužbě, která začala v 10 hodin, byl svatostánek zároveň vysvěcen. Poprvé se rozezněly také nové varhany. V kostele původně postaveném v první polovině 60. let 16. století dosud žádné nebyly. Památkově chráněný dřevěný kostel shořel v létě 2017 poté, co jej úmyslně zapálila trojice mladíků.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 17:43|

Církev hasičům neustoupí. Jejich zabezpečení kostela v Gutech považuje za příliš drahé

Spor moravskoslezských hasičů a církve kvůli protipožárnímu zabezpečení stavby repliky kostela v Třinci-Gutech pokračuje. Biskupství neustoupí požadavku hasičů, aby byl objekt napojen přímo na ně, a chce napojení na privátní subjekt. To je podle diecéze desetkrát levnější. Podle hasičů je takové zabezpečení nedostatečné a projekt výstavby repliky vyhořelého kostela už dvakrát zamítli. Rozdíl v ceně nechtěli komentovat.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 16:33|

Stavba repliky vyhořelého kostela v Gutech se odkládá na neurčito. Nemá povolení od hasičů

Moravskoslezští hasiči zamítli navrhované protipožární zabezpečení chystané repliky kostela v Třinci-Gutech. Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely je nedostatečné. Zahájení stavby repliky dřevěného kostela, který v srpnu 2017 zničil úmyslně založený požár, se tak odsouvá na neurčito. Původně měla stavba začít loni na podzim.
2. 9. 2019|