TÉMA

Jižní Karolína

Superúterý podtrhlo favority. Biden i Trump ale od straníků dostali varovné vzkazy

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce ve funkci Donald Trump si podle všeho zopakují čtyři roky starý volební souboj. Oba suverénně míří za stranickými nominacemi, což potvrdilo i volební superúterý. Ukázalo ale zároveň na jejich slabiny. Bidenovi poslali vzkaz voliči třeba v Minnesotě, Trump zase může mít problém přesvědčit příznivce své vyzyvatelky Nikki Haleyové.
6. 3. 2024|

Trump vyhrál republikánské primárky v Jižní Karolíně

Bývalý americký prezident Donald Trump se opět přiblížil k získání republikánské nominace pro podzimní souboj o Bílý dům. V Jižní Karolíně v primárkách porazil zbývající republikánskou vyzývatelku Nikki Haleyovou. Ta ale chce v souboji pokračovat, přestože Trump uspěl i ve státě, kde ona byla dříve guvernérkou.
25. 2. 2024Aktualizováno25. 2. 2024, 20:26|

Biden vyhrál primárky v Jižní Karolíně. Věří, že to předurčilo výsledek celých voleb

Joe Biden jasně zvítězil v prvních oficiálních primárkách své Demokratické strany. V Jižní Karolíně jej podpořilo přes 96 procent hlasujících. Biden připomněl svůj úspěch před čtyřmi lety, který tehdy teprve nastartoval jeho úspěšné tažení do Bílého domu, a vyjádřil přesvědčení, že podobný úspěch bude po tom karolínském následovat i letos a že nakonec v listopadových volbách znovu porazí pravděpodobného republikánského kandidáta Donalda Trumpa.
4. 2. 2024|

Senátor Scott odstoupil z boje o republikánskou nominaci na amerického prezidenta

Ze souboje o republikánskou nominaci na amerického prezidenta odstoupil senátor Tim Scott. Informuje o tom agentura AP. Jasným favoritem republikánských primárek zůstává exprezident Donald Trump. Již dříve z boje o republikánskou nominaci odstoupil bývalý viceprezident Mike Pence.
13. 11. 2023|

Rok před volbami drží otěže u republikánů Trump. Válečná doba ale nahrává i diplomatce Haleyové

Americké prezidentské volby se odehrají přesně za rok – 5. listopadu 2024. Nejsledovanější předehrou bude výběr republikánského kandidáta na hlavu státu. Průzkumům jasně dominuje Donald Trump. Souboj se teď svádí hlavně o druhé místo, které si dosud držel floridský guvernér Ron DeSantis. Šance ale nyní rostou Nikky Haleyové, která má za sebou posty velvyslankyně u OSN a guvernérky Jižní Karolíny.
5. 11. 2023|

Američané přestávají věřit v Boha. Církvi se vyhýbá hlavně mladá generace

Každý třetí Američan je podle nového průzkumu agentury AP bez vyznání. Mezi mladými jejich podíl sahá dokonce až k 45 procentům. Ještě před padesáti lety přitom náležitost k jakékoliv církvi odmítlo jen pět procent obyvatel Spojených států. Řada Američanů nicméně ze svých životů spiritualitu nevylučuje a touží po setkávání se stejně smýšlejícími.
7. 10. 2023|

Americká armáda našla trosky stíhačky F-35, kterou ztratila po katapultáži pilota

Americká armáda oznámila, že se jí v pondělí v Jižní Karolíně podařilo najít trosky bojového letounu F-35, který se ztratil po katapultáži pilota. Armáda kvůli problémům s lokalizací stíhačky žádala o pomoc při pátrání i veřejnost.
19. 9. 2023|

Američanům zmizela stíhačka F-35. Armáda žádá o pomoc veřejnost

Americká armáda požádala veřejnost, aby jí pomohla najít bojový letoun F-35, s nímž ztratila kontakt nad Jižní Karolínou poté, co se pilot z neznámých důvodů katapultoval. Pátrání po stroji F-35B Lightning II se soustřeďuje na dvě jezera severně od města North Charleston, napsal britský list Guardian.
18. 9. 2023|

Domy se ocitly pod vodou, statisíce lidí jsou bez proudu. Florida sčítá škody po hurikánu Idalia

Na západ amerického státu Florida udeřil silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé záplavy. Stovky tisíc domácností jsou bez proudu, řada budov je poničených nebo je voda úplně strhla. Nejčernější scénáře se však nenaplnily, protože se živel vyhnul hustě osídlené oblasti. V noci na čtvrtek bouře zasáhne také Severní a Jižní Karolínu.
31. 8. 2023|

Ovzduší na východě Severní Ameriky se pomalu zlepšuje, požáry v Kanadě ale dál zuří

Části Spojených států a Kanady dál trápí zhoršená kvalita ovzduší způsobená kouřem z lesních požárů, situace se ale s příchodem víkendu zlepšuje. Ve velkých městech včetně New Yorku a Washingtonu míra znečištění v noci na pátek výrazně klesla a přiblížila se hodnotám, které jsou považované za bezproblémové. Na východě Kanady hasiči pokročili v boji s některými z desítek požárů, na západě země se však plameny na konci týdne šířily, informovala agentura Reuters.
9. 6. 2023|

Jižní Karolína schválila zákaz potratů po přibližně šestém týdnu

Zákonodárci v americkém státě Jižní Karolína v úterý schválili zákaz potratů od okamžiku, kdy je možné zachytit srdeční aktivitu plodu, tedy zhruba po šestém týdnu těhotenství. Návrh byl poslán ke schválení guvernérovi Henrymu McMasterovi, který již dříve slíbil, že ho podepíše. Potraty nyní zakazují nebo je výrazně omezují zákony ve většině států amerického Jihu. Jedním z posledních států v oblasti s poměrně vstřícným přístupem k potratům je Virginie, podotkla agentura AP.
24. 5. 2023|

V Nebrasce a Jižní Karolíně nečekaně neprošly zákony na omezení potratů

Omezení potratů v hluboce konzervativních amerických státech Nebraska a Jižní Karolína velmi těsně neprošlo hlasováním v zákonodárných sborech. Američtí zastánci práva na potrat se tak ve čtvrtek dočkali velkého a nečekaného vítězství, napsal v pátek list The Guardian. Těsné výsledky také vypovídají o rostoucí výbušnosti tématu mezi členy Republikánské strany, která se tradičně stavěla proti potratům.
28. 4. 2023|

Jednou z toho bude film. Amerika žila soudem s mocným právníkem, dostal doživotí

V americkém státě Jižní Karolína skončil dramatický soudní proces, který upoutal pozornost doma i ve světě. Právník z mocné rodiny prokurátorů Alex Murdaugh byl odsouzený na doživotí za vraždu manželky a syna. Ještě předtím se u soudu přiznal k okrádání klientů o miliony dolarů, závislosti na opiátech a lhaní policii.
3. 3. 2023|

Američané ukončili pátrání po dvou sestřelených objektech, trosky nenašli

Spojené státy ukončily pátrání po troskách dvou létajících objektů sestřelených tento měsíc nad Aljaškou a nad Huronským jezerem, oznámil Pentagon. Trosky z těchto dvou objektů se podle něj nenašly. Tchaj-wan mezitím informoval, že balón, který tento týden spadl na jednom z ostrovů pod tchajwanskou kontrolou nedaleko čínského pobřeží, sbíral informace o počasí.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 14:14|

Exvelvyslankyně při OSN Haleyová oficiálně oznámila kandidaturu na americkou prezidentku

Exprezident Spojených států Donald Trump má prvního potvrzeného soupeře do primárek Republikánské strany před prezidentskou volbou, která je na programu příští rok. Úmysl kandidovat v úterý oznámila Nikki Haleyová, která byla v letech 2017 a 2018 součástí Trumpovy administrativy jako velvyslankyně USA při OSN. V klipu oznamujícím vstup do kampaně prezentovala vlastenecký vzkaz a kritizovala „establishment“.
15. 2. 2023|

Armáda USA vyzdvihla zbytky sestřeleného čínského balonu. Byly tam podle ní i zpravodajské senzory

Americká armáda vyzdvihla z Atlantského oceánu důležité elektronické součástky z objektu, který označuje za čínský špionážní balon a který 4. února sestřelila u pobřeží Jižní Karolíny. S odvoláním na prohlášení armády o tom informovala agentura Reuters. Mezi nalezenými součástkami jsou také senzory, jejichž účelem bylo podle armády shromažďování zpravodajských informací.
14. 2. 2023|

Nad Severní Amerikou se objevil další neidentifikovaný objekt. Spojené státy jej sestřelily

Armáda Spojených států sestřelila nad Huronským jezerem neidentifikovaný objekt. S odvoláním na americké činitele o tom v neděli informují zahraniční tiskové agentury. Za poslední tři dny je to nad Severní Amerikou už třetí neznámý objekt, který armáda sestřelila. Minulý týden pak Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní.
12. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 00:00|

USA vyzvedly z moře část trosek čínského balonu, podezřívají jej ze špionáže

Americká armáda vyzvedla část trosek čínského balonu, který v sobotu sestřelil americký stíhací letoun nad americkými teritoriálními vodami. Podle agentury AFP to v pondělí uvedl mluvčí Bílého domu John Kirby. „USA se budou snažit najít co nejvíce zbytků balonu, aby mohly určit jeho špionážní schopnosti. Vrátit trosky balonu Číně nemá Washington v úmyslu,“ dodal. Čína se zároveň omluvila za balon, který přeletěl nad kostarickým územím.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 23:34|

Čína kritizuje sestřelení svého balonu americkou stíhačkou. Podle USA prováděl špionáž

Čínské ministerstvo zahraničí zkritizovalo zásah Spojených států, které v sobotu sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balon. Ten několik dní letěl nad USA včetně místa se silem s jadernými raketami a podle Washingtonu byl vybaven špionážní technikou. Peking označil sestřelení za „vážné porušení mezinárodní praxe“ a pohrozil důsledky, které tento krok může mít, napsala agentura AP. Trosky balonu chtějí americké úřady vyzvednout.
5. 2. 2023Aktualizováno5. 2. 2023, 10:34|

Další špionážní čínský balón se vznáší nad Latinskou Amerikou, tvrdí Pentagon

Další špionážní čínský balón se vznáší nad Latinskou Amerikou. S odkazem na sdělení Pentagonu o tom informuje stanice CNN a tiskové agentury. První čínský balón byl pozorován už několik dní ve vzdušném prostoru Spojených států a americké úřady o něm informovaly v pátek. Úřady uvedly, že „jistě“ jde o balón vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad vojenskými objekty v USA. Zvažovaly jeho sestřelení nad zemí, nyní uvažují, že ho sestřelí až na Atlantským oceánem. Čína uvedla, že incidentu lituje, a balón označila za meteorologický.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 19:19|

„Jsem naštvanější a odhodlanější, než jsem kdy byl.“ Trump zahájil prezidentskou kampaň

Bez velkých bouřlivých davů, ale s peprnějšími výrazy. Takovým způsobem spustil bývalý americký prezident Donald Trump prezidentskou kampaň před volbami v roce 2024 na výročním zasedání Republikánské strany v Salemu ve státě New Hampshire.
29. 1. 2023|

Americká Alabama hlásí šest mrtvých po zásahu tornádem

Nejméně šest lidí přišlo o život v centrální části amerického státu Alabama, kde se ve čtvrtek prohnalo tornádo. S odkazem na alabamské úřady o tom informuje agentura AP. Hlášeny byly rozsáhlé škody, včetně zničených domů, poškozených střech a popadaných stromů.
13. 1. 2023|

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě se blíží ke třem desítkám

Oficiální počet obětí ničivého hurikánu Ian ve Spojených státech vzrostl na nejméně 27 poté, co úřady na Floridě potvrdily několik utonulých a dalších mrtvých. Informovala o tom v noci na sobotu agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 17 obětech. Některá média uvádějí ještě horší čísla, například zpravodajská televize CNN zmiňuje 45 mrtvých. Při postupu státem Jižní Karolína bouře zeslábla na posttropickou cyklónu. Přesto tam ničila mola na pobřeží a zaplavila ulice.
1. 10. 2022|

Hurikán Ian dorazil k pobřeží Jižní Karolíny. Zprávy o počtu obětí na Floridě se různí

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180 tisíc odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil v pátek na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze. Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:52|