TÉMA

Beton

Doporučujeme

Past pokroku: Žízeň po levném benzinu téměř zničila Mexický záliv

Když 20. dubna 2010 došlo k výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, zahynulo při něm tehdy 11 lidí. Ale to byl teprve začátek mnohem větší tragédie.
29. 11. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 12:27|

Léta zavřený podchod u budějovického nádraží nejspíš zanikne. Zabetonování je levnější než oprava

Podchod pod Nádražní ulicí v Českých Budějovicích nejspíše zanikne. Radnice uvažuje, co s dlouhodobě uzavřenými podzemními prostorami učiní. Původnímu účelu zřejmě už sloužit nebudou. V úvahu sice připadá i jejich využití například k úschově kol, spíše ale dojde k jejich zalití betonem.
29. 9. 2023|

V Marrákeši se opět třásla země. Lidé spali na ulici, záchranáři pátrají po přeživších

Obyvatelé marockého Marrákeše hlásí následné otřesy. Podle mezinárodní nevládní organizace Evropsko-středomořská seismologická observatoř (EMSC) měly sílu 4,5 Richterovy škály. Členové řady marockých rodin se v neděli do rána choulili k sobě v ulicích Marrákeše, kde strávili pod širým nebem už druhou noc po ničivém zemětřesení, jež si vyžádalo přes dva tisíce obětí a srovnatelné množství zraněných.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 22:43|

Britská vláda nařídila zavřít více než stovku škol. Kvůli zastaralému betonu jim hrozí zřícení

Tisíce britských školáků a studentů se po prázdninách nemohou vrátit zpět do svých škol. Důvodem je zastaralý beton, kvůli kterému hrozí budovám zhroucení. Nařízení britské vlády dopadá na 104 vzdělávacích institucí, celkem se problém týká 156 budov. Zhruba třetina z nich ale už zahájila nezbytné stavební práce. Vláda čelí kritice, že nepodnikla včasné kroky, aby této situaci předešla.
5. 9. 2023|

Na obchvatu Klatov vyrostla opěra mostu, pak šla zase k zemi. Podle silničářů by nevydržela

Ředitelství silnic a dálnic nechalo zbourat zbrusu novou opěru mostu na obchvatu Klatov – a to na náklady zhotovitele. Podle silničářů to bylo nutné, protože stavební firma nedodržela správný postup při betonáži. Ta chybu připustila a ujistila, že ji napraví.
22. 6. 2023|

U polské Bydhoště našli hlavici rakety, která tam dopadla v prosinci. Je z betonu

Poláci našli hlavici rakety, která loni v prosinci dopadla nedaleko Bydhoště (Bydgoszcz) na severozápadě Polska. Podle polských médií o tom informoval šéf prezidentské kanceláře Pawel Szrot. Řekl, že hlavice neobsahovala výbušniny, byla vyrobená z betonu.
19. 5. 2023|

Začala demolice nového úseku D48. Betonová vrstva není kvalitní

Stavbaři musejí na budované dálnici D48 mezi Bělotínem na Přerovsku a Šenovem u Nového Jičína zbourat loni na podzim položený betonový pás v délce 2,5 kilometru. Betonová vrstva totiž podle odborníků nemá požadovanou odolnost vůči chemickému posypu používanému v zimě, což by výrazně zkrátilo životnost vozovky. Stavební firma Colas položí novou vrstvu betonu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s ní jedná o tom, aby oprava neoddálila zprovoznění úseku. To je plánováno na konec roku. Informoval o tom mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Oprava 2,5 kilometru D48 bude stát několik milionů korun a zaplatí ji stavební firma.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 13:49|

Brambory jsou lepší stavební materiál než lidská krev. „Hvězton“ je ideální hmota na Marsu

Zatím nejlepší stavební hmotou, která by se dala použít pro budování základen na Marsu a Měsíci, je škrob, který se dá získat z brambor. Pokud by se obohatil lidskými slzami nebo dalšími tělními tekutinami a smíchal s tamními horninami, vznikl by materiál, jenž pevností předčí beton.
25. 3. 2023|

Je to na beton, za odolnost římských staveb může nehašené vápno, ukázal výzkum

Dlouhověkost starořímských staveb spočívá ve specifickém způsobu výroby betonu a malty. Ukázal to výzkum vědců z Massachusettského technického institutu (MIT), Harvardovy univerzity a výzkumných středisek v Itálii a Švýcarsku. Díky analýze starořímských stavebních materiálů vědci dospěli k názoru, že klíčovým prvkem odolnosti staveb vůči zubu času je používání nehašeného vápna. Díky tomu malta a beton získávají „samozacelující vlastnosti“.
28. 1. 2023|

Na Barrandovském mostě v Praze se bude pracovat i v noci

Na rekonstruovaném Barrandovském mostě v Praze začne příští týden pracovat třetí, noční směna dělníků. Oproti původním předpokladům používají dělníci kvůli vyšší původní vrstvě asfaltu speciální beton, což opravu zdraží o řádově desítky milionů korun, ale výrazně to zvýší životnost mostu. Termín dokončení první části oprav 2. září však stále platí, řekli zástupci magistrátu, Technické správy komunikací (TSK) a firmy Porr, která práce provádí.
20. 7. 2022|

Přes dražší benzin a naftu města opět trápí kolony. Situaci zhoršují i probíhající opravy

Po zimní pauze se v Česku opět naplno rozjely opravy silnic. Od začátku dubna se kvůli pracím dostaly počty a délky kolon na hodnoty, které byly běžné před nástupem pandemie covidu, a to i přesto, že jsou výrazně dražší pohonné hmoty a také stavební materiál. V obou případech je ale jejich dopad na průjezdnost silnic minimální. Silničáři nyní odkládají jenom nové projekty, opravy však pokračují.
30. 4. 2022|

Komplikace s mostem u Uherska způsobila chyba v propočtech betonáže. Zřícení nehrozí

Za poklesem části konstrukce dálničního mostu nad železničním koridorem u Uherska na Pardubicku stojí podle zjištění České televize projektová chyba v propočtech betonáže. Zřícení podle stavbařů nehrozí. Opravy potrvají několik týdnů.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 16:57|

Římskou hrobku postavili z betonu, který je po dvou tisících letech pevnější než dřív. Vědci popsali jeho tajemství

Už dlouho se ví, že stavby z doby antického Říma odolávají zubu času mimořádně dobře. Již dříve vědci popsali, že za to může přidávání sopečných materiálů do betonu – nyní ale popsali, jaký chemický proces tomu zásadně napomáhá.
10. 10. 2021|

Na zmodernizované D1 na Benešovsku popraskal povrch. Kvůli opravě čeká řidiče dvoutýdenní omezení

Povrch dálnice D1 je poblíž vodní nádrže Švihov mezi 65. a 66. kilometrem poškozený. Připustilo to Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), podle kterého nastaly problémy s kvalitou betonu na úseku dlouhém 130 metrů. Na dálnici bude asi dva týdny omezen provoz.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 14:02|

Dva kilometry trámů. Staroměstský jez získá při opravách podobu ze třináctého století

V centru Prahy pokračují rozsáhlé opravy Staroměstského jezu, který leží nedaleko Karlova mostu. Po čtyřech měsících přípravných prací mají dělníci hotovou betonáž a pracují na dřevěném roštu. Rekonstrukce potrvá do jara 2024 a bude stát 112 milionů korun.
2. 9. 2021|

Nově opravený úsek dálnice D1 u Zruče nad Sázavou se musí zbrousit, beton je moc tlustý

Nově dokončený úsek modernizované dálnice D1 u Zruče nad Sázavou se ještě naplno neotevře. Silničáři to původně plánovali o tomto víkendu, po kontrole ale podle informací České televize reklamují tloušťku betonu. Kvůli broušení bude v některých dnech provoz veden v režimu 2+1 jízdní pruh.
8. 10. 2020|

Dva znalci se u soudu zastali projektanta zřícené Trojské lávky

Dva znalci se u soudu zastali obžalovaného projektanta zřícené trojské lávky Jiřího Stráského. Jeden z nich uvedl, že korozi konstrukce způsobilo používání zakázané posypové soli. Druhý řekl, že projekt i výpočty byly v pořádku a že „hlavním hřebíčkem do rakve“ byla povodeň z roku 2002. Oba zkritizovali provedené opravy a podivili se nad tím, že k nim Stráský nebyl přizván.
16. 9. 2020|

Patent, který by mohl ulevit životnímu prostředí. V Praze vzniká dům z „rebetonu“

V Praze roste dům za pomoci recyklovaného betonu. Materiál, který stavbaři použili poprvé, má podobné vlastnosti jako ten klasický. K jeho výrobě ale stačí suť obohacená takzvanou nanopříměsí a přírodní kámen není potřeba. Jde o český patent, který může ulevit životnímu prostředí.
1. 7. 2020|

Cement, voda, písek. Brněnští umělci vytváří betonové obrazy

I beton se může proměnit v umělecké dílo, dokazují manželé Vojtěškovi z Brna. Spojili výtvarnou techniku linorytu se svou zálibou v betonu jako všestranně použitelném materiálu. Výsledkem jsou minimalistické betonové obrazy. Při rozměrech 30 na 40 centimetrů váží i s rámem asi tři kilogramy.
19. 6. 2020|

Na dálnici D1 testují novou recepturu betonu, méně náchylnou ke vzniku prasklin

Silničáři od příští stavební sezony změní recepturu betonu, kterou používají při stavbách dálnic. Důvodem jsou časté povrchové praskliny, do kterých se dostává voda. Povrch se tím znehodnocuje a vozovku je třeba vyspravovat. Nová receptura by to měla minimalizovat.
28. 9. 2019|

Potápeči v Dukovanech opravují potrubí, údržbu vyžadují i chladicí věže elektrárny

Jaderná elektrárna Dukovany vylepšuje chladicí systém prvního a druhého bloku. Technici využili souběhu odstávek obou reaktorů a opravují věže ve výšce přes sto metrů, ale i potrubí, k němuž se musejí potápět.
2. 9. 2019|