TÉMA

Zelimchan Changošvili

Bývalý moderátor Fox News Carlson hovořil s Putinem. Hlavním tématem byla ruská válka proti Ukrajině

Bývalý moderátor americké stanice Fox News Tucker Carlson hovořil v Moskvě s ruským vládcem Vladimirem Putinem a záznam nyní uveřejnil na svém webu. Hlavním tématem je válka na Ukrajině, kterou Rusko vojensky napadlo v plném rozsahu před dvěma lety. Putin moderátorovi kromě jiného řekl, že Moskva nemá zájem na invazi do „Polska, Lotyšska nebo kamkoli jinam“. Rusko podle něj nemůže být na Ukrajině poraženo. Carlson má blízko k americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi a zpochybňuje západní pomoc Ruskem napadené Ukrajině. Za to, že dal moderátor slovo ruskému vládci, sklidil kritiku od řady amerických, ale i ruských novinářů.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 08:06|

Rusko vyhostilo dva německé diplomaty. Nepřekvapivé, ale neopodstatněné, reagoval Berlín

Rusko se rozhodlo vyhostit dva německé diplomaty. Jde o odvetu za vypovězení dvou pracovníků ruské ambasády z Německa. Berlín tak reagoval na soudní rozhodnutí, podle kterého stál ruský stát za vraždou Gruzínce před dvěma lety v Berlíně. Podle agentury RIA Novosti byl o kroku Moskvy informován německý velvyslanec v Moskvě Géza Andreas von Geyr, který byl předvolán na ruské ministerstvo zahraničí.
20. 12. 2021|

Podíl Moskvy na vraždě Changošviliho je nepodložený konstrukt, tvrdí Rusko

Ruské ministerstvo zahraničí důrazně odmítlo, že by se ruské státní orgány podílely na vraždě Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho před dvěma roky v Berlíně. Obvinění vznesené ve středu německými úřady označilo za vykonstruované s pomocí zahraničních zvláštních služeb.
16. 12. 2021|

Za vraždu Čečence Changošviliho padl doživotní trest. Německo vypoví dva pracovníky ruské ambasády

Berlínský soud uložil 56letému ruskému občanovi Vadimu Krasikovovi doživotní trest vězení za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím, která se stala v roce 2019. Kromě toho soud dospěl k závěru, že Rus byl usvědčen z nelegálního držení zbraní. Německé nejvyšší státní zastupitelství je přesvědčeno, že si vraždu objednala Moskva, která to ale odmítá. Soud konstatoval, že ruské úřady se rozhodly gruzínského občana „zlikvidovat“. Německo v souvislosti s tím vypoví dvojici zaměstnanců ruského velvyslanectví. To rozsudek označilo za neobjektivní a politicky motivovaný.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 16:57|

Mrtvý diplomat před ruskou ambasádou byl agentem FSB, domnívá se německá rozvědka

V říjnu byl před ruským velvyslanectvím v Berlíně nalezen mrtvý ruský diplomat. Muž, který zemřel za nevyjasněných okolností, podle přesvědčení německé rozvědky pracoval pro ruskou tajnou službu FSB, napsal německý list Der Spiegel.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 16:41|

Soud rozplétá vraždu Čečence v Berlíně. Podle prokuratury za ní stojí Moskva

Berlínský soud začal projednávat případ loňské vraždy Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho, která je vedle otravy ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nebo dění na Ukrajině a v Bělorusku zdrojem napětí v německo-ruských vztazích. Berlín opakovaně varoval Moskvu, že musí počítat s odpovídající německou reakcí, pokud soud zjistí, že za vraždou stojí Rusko. Moskva podíl na činu odmítá. Případ má přesah i na Slovensko, v souvislosti s incidentem totiž Bratislava v srpnu vypověděla tři ruské diplomaty.
7. 10. 2020|

Vztahy s Ruskem zahalily temné mraky, zní z Německa. Moskva vyhostila slovenské diplomaty

Rusko v odvetě za vyhoštění tří diplomatů ze Slovenska vypovědělo tři diplomatické pracovníky velvyslanectví v Moskvě. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na tamní ministerstvo zahraničí. Vyhoštění Rusové podle médií pracovali pro tajné služby a krok souvisel s loňskou vraždou Čečence Zelimchana Changošviliho v Berlíně. Německý ministr zahraničí Heiko Maas prohlásil, že nad vztahem s Ruskem se vznášejí „temné mraky“, a to kvůli případu Alexeje Navalného, který byl zřejmě otráven.
31. 8. 2020Aktualizováno31. 8. 2020, 14:26|

Stav Navalného je vážný, ale zlepšuje se. Německý ministr naznačil odvetu vůči Kremlu

Zdravotní stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného je stabilizovaný a příznaky onemocnění ustupují. Stav je ale nadále vážný a pacient se stále nachází v bezvědomí. Podle světových tiskových agentur to v pátek uvedla berlínská klinika, kam byl z Ruska dopraven s příznaky otravy, kterou ruští lékaři odmítli a němečtí poté označili za pravděpodobnou. Šéf německé diplomacie naznačil možnost vypovězení ruských diplomatů, pokud se ukáže, že otrava hlasitého kritika korupce ve špičkách ruského režimu byl pokus o vraždu.
28. 8. 2020|

Maas pohrozil Rusku kvůli vraždě Čečence, Lavrov viní Slovensko, že v případu jedná podle USA

Pokud německý soud zjistí, že Rusko nařídilo vraždu Čečence s gruzínským pasem Zelimchana Changošviliho, k níž došlo loni v Berlíně, musí Moskva počítat s odpovídající německou reakcí. Po jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem to řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas. V souvislosti s Changošviliho vraždou v pondělí vypovědělo Slovensko tři Rusy. Lavrov podle agentury Interfax naznačil, že Bratislava jednala pod vlivem Spojených států.
11. 8. 2020|

Vraždu Čečence v Berlíně si objednala Moskva, je přesvědčena německá prokuratura

Německé nejvyšší státní zastupitelství je podle zpravodajského magazínu Der Spiegel přesvědčeno o tom, že loňskou vraždu Čečence Zelimchana Changošviliho v centru Berlína si objednala Moskva. Stojí to v obžalobě, kterou podala německá prokuratura na podezřelého Rusa. Německý ministr zahraničí Heiko Maas v této souvislosti nevylučuje přijetí dalších opatření vůči Rusku.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 13:22|

Podezřelý z vraždy Gruzínce v Berlíně měl kontakty s FSB, tvrdí zpráva skupiny Bellingcat

Investigativní novináři ze serveru Bellingcat už roky odkrývají aktivity Moskvy v Evropě. Pojmenovali podezřelé ze sestřelení malajsijského letadla na Ukrajině a pomohli rozkrýt případ otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala. Teď spolu s kolegy z listů Der Spiegel a The Insider tvrdí, že Rus zadržený kvůli vraždě Gruzínce v centru Berlína byl v přímém kontaktu s ruskou kontrarozvědkou.
18. 2. 2020|

Německo vyhostí kvůli vraždě Gruzínce dva ruské diplomaty. Kreml hrozí odvetou

Německo v souvislosti se srpnovou vraždou Gruzínce Zelimchana Changošviliho vypoví dva ruské diplomaty. Právě Moskva za vraždou podle vyšetřovatelů mohla stát. Podle Berlína nedostatečně spolupracovala při snahách čin vyjasnit. Případ už převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství. Německo nevyloučilo, že sáhne i k dalším krokům. Kreml jakoukoli odpovědnost odmítá. Berlínu hrozí odvetou.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:36|

Vražda Gruzínce v Berlíně: Stopy vedou do Ruska, podezřelý přijel pod falešnou identitou, píše Der Spiegel

V kauze kolem vraždy Gruzínce v centru německé metropole se množí indicie, že za incidentem z minulého týdne stojí Moskva. Podle magazínu Der Spiegel má Rus podezřelý ze spáchání činu číslo pasu, jež ukazuje na napojení na ruskou vojenskou tajnou službu GRU. Do Německa zřejmě odcestoval pod falešnou identitou. Kreml jakoukoli odpovědnost odmítá.
30. 8. 2019Aktualizováno30. 8. 2019, 16:10|