TÉMA

Adam Plachetka

Když se spojí Mozart a Salieri, je z toho Molieri. Formanův film stojí podle Plachetky na velké umělecké licenci

Operní pěvec, basbarytonista Adam Plachetka vydal po dvou letech nové album s názvem Molieri. Jak slovní hříčka napovídá, jde o kompilaci operních árií Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Salieriho. Spolupracoval na něm s Czech Ensemble Baroque a dirigentem Romanem Válkem.
28. 11. 2022|

Operní pěvec Plachetka v nové knize připomíná zlomové momenty dosavadní kariéry

Adam Plachetka vydal knihu To je klasika aneb nevážné rozmluvy o vážné hudbě. Publikace nabízí vhled do muziky, divadla, ale i do života operního pěvce. Rozhovory s ním vede hudební redaktor Českého rozhlasu Vojtěch Babka, mimo jiné umělcův spolužák z konzervatoře.
27. 12. 2021|

Po deseti letech zazpíval v Českém Krumlově Plácido Domingo. Splnil slib, těší prezidenta festivalu

V Českém Krumlově začal mezinárodní hudební festival. Jubilejní, třicátý ročník zahájil galakoncert Plácida Dominga. Slavný španělský tenorista se na jih Čech vrátil po deseti letech. Celkem program do 18. září nabídne jedenáct koncertů.
4. 9. 2021Aktualizováno4. 9. 2021, 20:37|

„Slyším rekviem.“ Dodatečným rozloučením s Evou Pilarovou byla zádušní mše

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově se ve středu sloužila zádušní mše za zpěvačku Evu Pilarovou. Jedna z největších hvězd tuzemské populární hudby zemřela 14. března, kvůli protikoronavirovým opatřením se s ní ale tehdy mohli rozloučit jen její nejbližší.
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 13:45|

Místo hraním po koncertech se živí v obchodě za kasou. Kdy se vrátí na pódium, zatím neví

Jak si vydělat na živobytí, když to kvůli koronaviru nejde jako dřív? Houslistka Simona Tydlitátová měla v těchto dnech vystupovat po boku pěvce Adama Plachetky. Místo toho prodloužila smlouvu v supermarketu, kde pracuje už od března.
1. 6. 2020|

Záznam koncertu: Mozart pomáhal s Pražským jarem a Českou filharmonií

Festival Pražské jaro a Česká filharmonie uvedly v sobotu večer Mozart Gala, ovšem kvůli protikoronavirovým opatřením téměř bez publika v sále. Koncert ale mohli v přímém přenosu slyšet mimo jiné diváci České televize, záznam je k dispozici  i v tomto článku do 22. června 2020. Večer byl benefiční, spojený s veřejnou sbírkou SOS Česko, kterou vypsala nezisková organizace Člověk v tísni.
23. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 21:30|

To nejlepší z televizní kultury. Do 56. Zlaté Prahy patří Ladies Music Night, Plachetka i StarDance

O výrazných českých interpretkách klasické hudby, šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi či pěvci Adamu Plachetkovi se bude mluvit na 56. ročníku Zlaté Prahy. Festival, jehož pořadatelem je Česká televize, návštěvníkům od 25. do 28. září představí opět výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce. Tradicí už je zábavní venkovní program Den se Zlatou Prahou a setkání s hvězdami taneční soutěže StarDance.
25. 9. 2019|

Donu Giovannimu vadí déšť, klidně se ale naloží do vany

Už patnáct let se do přírodního divadla v pražské Šárce vrací na konci prázdnin opera. Tentokrát se 1. září pod širým nebem hrál Don Giovanni, představení se však poprvé v historii projektu nemohlo dohrát kvůli silnému dešti. Jen o pár dní dříve se přitom slavné Mozartovo dílo hrálo schválně ve vodě – árie z Dona Giovanniho zpíval Adam Plachetka publiku naloženému ve vaně.
2. 9. 2019|

Televizní festival Zlatá Praha věnuje noc ženám a ohlédne se za životem mužů

Jiří Bělohlávek, Jiří Kylián a Adam Plachetka patří k osobnostem, o nichž se mohou více dozvědět návštěvníci 56. ročníku Zlaté Prahy. Nové dokumenty o těchto výrazných umělcích jsou součástí čtyřdenního programu mezinárodního televizního festivalu, jehož pořadatelem je Česká televize. Divákům představuje výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce.
29. 8. 2019|