TÉMA

Starship

SpaceX opět testoval loď Starship. Let byl dosud nejdelší, po 50 minutách ale skončil explozí

Vesmírný dopravní systém Starship společnosti SpaceX ani napotřetí nedokončil zkušební let, když firma zhruba padesát minut po startu ztratila s kosmickou lodí spojení. Plavidlo, které chce SpaceX využít pro cesty na Měsíc či na Mars, se sice dostalo do vesmíru a mnohem dál než při předchozích dvou pokusech, při opětovném návratu k Zemi ale bylo nakonec zničeno, uvedli komentátoři firmy v živém přenosu. Přesto během testovacího letu systém dosáhl několika klíčových úspěchů.
14. 3. 2024|

Kosmická loď Starship krátce po startu a oddělení od nosné rakety explodovala

Z kosmodromu v Boca Chica v americkém státě Texas v sobotu ve 14:03 SEČ odstartoval k druhému testovacímu letu dosud největší dopravní systém Starship společnosti SpaceX. Kosmická loď se úspěšně oddělila od nosné rakety Super Heavy, která však místo vertikálního sestupu do vod Mexického zálivu explodovala. Starship úspěšně zažehla vlastní raketové motory a poprvé dosáhla hranice vesmíru, společnost s ní ale pak ztratila kontakt a posléze podle agentury AFP oznámila, že Starship rovněž vybuchla.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 23:21|

Měsíční modul postaví firma podnikatele Bezose. NASA chce v kosmu víc konkurence

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) na konstrukci lunárního modulu za 3,4 miliardy dolarů  – v přepočtu 75 miliard korun. NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX, která již zkonstruovala dopravní systém Starship také k účelu přistání na Měsíci v rámci mise Artemis. NASA nyní tvrdí, že chce vytvořit větší konkurenci pro budoucí mise plánované na konec desetiletí.
22. 5. 2023|

Ekologům vadí starty Muskových raket v Texasu. Požadují detailní studii dopadů na přírodu

Environmentální skupiny podaly žalobu na Americký Federální úřad pro letectví (FAA) kvůli povolení, které úřad vydal pro start rakety Starship společnosti SpaceX. Podnět k soudu přišel jedenáct dní poté, co FAA udělila obřímu dopravnímu systému povolení k vzletu. Start rakety podle ochranářů poškodil okolní útočiště divoké zvěře a FAA měl provést rozsáhlejší dopadovou studii. O případu informovala agentura Reuters.
2. 5. 2023|

Muskova raketa Starship má za sebou první úspěšný let. V budoucnu by měla létat na Mars

Prototyp rakety Starship společnosti SpaceX Elona Muska po čtyřech předchozích neúspěších zvládl první testovací let, včetně dosednutí, informovala agentura AP. Tato raketa má v budoucnu mimo jiné dopravovat lidi na Mars.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 08:52|

Prototyp kosmické lodi Starship byl při tlakové zkoušce vážně poškozen

Prototyp lodě Starship, se kterou chce americká soukromá společnost SpaceX kolonizovat Mars, byl při tlakové zkoušce tento týden poškozen. Zakladatel SpaceX Elon Musk uvedl, že prasknutí nádrže nebylo neočekávané, protože se testovalo maximální natlakování systémů. Musk současně ohlásil, že prototyp označovaný Mk1 vyřadí a k letovým zkouškám použije ověřovací aparát s označením Mk3.
22. 11. 2019|

První krok k cestě na Mars: Muskův Starhopper se vznesl na metanových plamenech

Společnosti SpaceX se podařilo uspět s testem lodi Starhopper. Experimentální prototyp se vznesl díky metanovému motoru Raptor do výšky přibližně 150 metrů a pak přistál. Je to důležitý krok k opakovaným letům kosmických lodí s lidskou posádkou, které by se mohly vydat i k Marsu.
28. 8. 2019|