TÉMA

Školní rok

Žáci usedli do lavic ve stavebních kontejnerech i na bývalé jezuitské koleji

Po dvou měsících volna v pondělí žáci opět usedli do lavic. Někteří přicházeli do nově postavených základních škol – podle ministerstva školství jich proti loňsku přibylo kolem dvaceti. Neobvyklou výukou na neobvyklém místě zahájili školní rok například v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Rekonstrukci tříd tam nedávno zkomplikovaly bouřky a přívalové deště. Žáci se tak učí ve stavebních kontejnerech. Studenti litoměřického Gymnázia Josefa Jungmanna zase dočasně usedli do lavic v bývalé jezuitské koleji.
4. 9. 2023|

První školní den ve Francii byl ve znamení zákazu abáji. Obešlo se to bez problémů

Zhruba dvanáct milionů žáků se v pondělí vrátilo do škol ve Francii. V médiích v té souvislosti rezonuje především začátek platnosti zákazu nosit ve školách abáju, dlouhý oděv zakrývající celé tělo, který oblékají některé muslimky. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve vzkazu pořádkovým silám zdůraznil „citlivou povahu tohoto návratu do školy“. Nové opatření se zatím obešlo bez problémů, zhodnotil první den platnosti opatření zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:15|

Stoupají ceny školních potřeb i obědů. Rodinám nabízí pomoc města nebo charita

Školní potřeby letos podraží, ceny u jednotlivých obchodníků vzrostly o jednotky procent. Základní výbava pro žáka první třídy může domácnosti stát i více než tři tisíce korun, ovšem u měsíčních výdajů na sport a zájmové kroužky dojde k ještě výraznějšímu růstu. Finanční pomoc od měst, charitativních spolků nebo dárců však mohou vyhledat nejen samoživitelky a samoživitelé, ale i úplné rodiny, které mohou mít problémy s pořízením školních pomůcek pro děti.
20. 8. 2023|

Vysvědčení převezmou i studenti ve výkonu trestů. Nejčastěji studují na kuchaře nebo obráběče kovů

Školní rok končí také lidem, kteří studují ve výkonu vazby a trestu. Roste hlavně zájem o dvouleté a tříleté učební obory, vyplývá z dat Středního odborného učiliště, které spravuje Vězeňská služba a sdružuje všechna školská zařízení v českých věznicích. V letošním školním roce se na něj hlásilo celkem 849 vězňů, což je o 242 víc než v tom předchozím. Naopak o jednoleté kurzy zájem klesl.
30. 6. 2023|

O doučování po distanční výuce je stále zájem. Ministerstvo už ale s jeho plošnou podporou nepočítá

O doučování po distanční výuce je mnohem vyšší zájem, než školy odhadovaly. Během loňska se do dohánění rezerv po covidové pauze zapojilo nejmíň pětkrát víc žáků, než školy čekaly. Na většině míst doučování stále pokračuje. Po letošních prázdninách už ale ministerstvo s jeho plošnou podporou nepočítá. Doteď na doučování poslalo přes miliardu z národních i evropských zdrojů.
8. 2. 2023|

Penál, pastelky i jídelna. Rodičům školáků letos vzrostou výdaje

Rodiče žáků si letos připlatí za nákup školních potřeb, některé položky oproti loňsku zdražily o deset procent. Víc zaplatí strávníci také v některých jídelnách. S rostoucími náklady na energie se potýkají také zřizovatelé kroužků, například v Praze jim ale s výdaji pomůže magistrát. Rodiče mohou kvůli rostoucím cenám zažádat o příspěvky sociální podpory.
26. 8. 2022|

Nový školní rok se blíží. Na mnoha místech Ukrajiny se ale děti do lavic nevrátí

Válečné podmínky postihují na Ukrajině i děti. Za necelé dva týdny by se měly vrátit do škol, mnoha z nich se to ale nepodaří. Prezenční výuka bude v části země obnovena jen ve školách, které mají bezpečný kryt. Ostatní zařízení budou pokračovat v on-line výuce, na kterou přešla už během covidu. Na Ukrajině natáčel štáb ČT s redaktorem Andreasem Papadopulosem.
19. 8. 2022|

Královéhradecká škola Sion odmítá stěhování během školního roku, výpověď dostala v září

Soukromá Základní škola Sion z Hradce Králové odmítá v tomto školním roce opustit budovu městské ZŠ Mandysova, ve které je v pronájmu. Její prostory Sion využívá pro výuku svých žáků prvního stupně. Přestěhování školy do náhradních prostor během školního roku je podle ředitele Denise Doksanského nereálné. Od vedení města dostal informaci o chystané výpovědi 18. srpna, výpověď Sion obdržel koncem září.
21. 10. 2021|

Inspekce zjišťuje, jak ovlivnila výuka na dálku vzdělávání dětí

Školní inspekce začala zjišťovat, jak přesně zasáhla loňská distanční výuka do vzdělávání dětí. Žáci z druhých stupňů škol, které se dobrovolně přihlásily, budou vyplňovat testy z češtiny, angličtiny a matematiky. Podle posledního průzkumu vznikl mezi žáky kvůli odlišné podpoře rodičů někdy až tříměsíční rozdíl v zameškaném učivu.
19. 10. 2021|

Zahájení školního roku pro ně nebylo snadné. Situace rodičů samoživitelů se zhoršuje

Dvě třetiny rodičů samoživitelů kvůli nedostatku peněz nestihly připravit děti do školy, vyplynulo z průzkumu Asociace neúplných rodin. Nemají třeba pomůcky nebo zaplacené kroužky. Přibylo také žádostí o mimořádnou dávku od úřadu práce.
18. 10. 2021|

Děti s nadšením vtrhly do nového roku, ministr ale není tak optimistický jako loni

Začala škola. Ministerstva zdravotnictví a školství si slibují, že první dva její týdny prostřednictvím plošného testování ukážou, jak bude celý školní rok vypadat. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ale přiznal, že je mnohem méně optimistický, než byl loni 1. září. Podle dětského psychologa Václava Mertina je možné, že se u některých dětí teprve dodatečně projeví dopad toho, co v posledním roce a půl prožily, věří však, že se většina z nich dokáže snadno otřepat – ovšem za předpokladu, že se k normálu vrátí i společnost a školy zůstanou otevřené. Ministr, psycholog i pedagogové diskutovali o tom, co školáky a školy čeká, v Událostech, komentářích.
2. 9. 2021|

Největší brzdou vzdělávání jsou někteří rodiče. Nemají představu, co budou děti potřebovat za dvacet let, prohlásil šéf Scio

Nepovinným testováním na covid začal nový školní rok. Ministr vyzval učitele, aby hned od září nešíleli s doháněním učiva. Zakladatel a ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl si myslí, že by učitelé měli být po covidovém roku na děti hodní. Zároveň upozornil rodiče, že školy neumí jejich děti připravit na život v 21. století. Největší brzdou ve vzdělání jsou podle něj právě rodiče – naprostá většina z nich nemá představu, co jejich děti budou potřebovat za dvacet let, upozornil Šteffl, který byl hostem Interview ČT24.
1. 9. 2021|

Se začátkem školy čekají žáky testy na covid. Roušky mají povinné na chodbách i ve frontě na oběd

Středou začíná školní rok. Je třetím, který ovlivňuje pandemie covidu-19, ale prvním, který již začíná s konkrétními opatřeními. Děti si do školy nesmí zapomenout roušky, ve třídách na ně budou čekat testy na covid. Nebudou sice povinné, ale kdo je odmítne, bude muset splnit dodatečné povinnosti, mimo jiné bude mít nasazenou roušku i při vyučování. Zcela se testování vyhnou jen očkovaní žáci. Úplně přesný výhled do budoucnosti ale školáci ani učitelé přece jenom nemají. Jak dlouho testování potrvá, bude záviset zejména na tom, jaké budou jeho úvodní výsledky.
31. 8. 2021|

Během pandemie se mění vzdělávání, roste zájem o to individuální a odklady

V mateřských školách v minulém školním roce ubyla pětina dětí mladších tří let a na úrovni základních škol narostl zájem o individuální vzdělávání a o odklad povinné školní docházky. Důvodem může být i epidemie covidu-19, kvůli které se někteří rodiče rozhodli nechat děti doma. S daty přišel v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).
31. 8. 2021|

Volný blok zahájil volební kampaň. Nesouhlasí s vládními omezeními kvůli covidu-19 a s očkováním

Politické uskupení Volný blok zahájilo ostrou fázi kampaně před říjnovými volbami. Na pražské Letné volební lídr Lubomír Volný i další řečníci vyjádřili nesouhlas s vládními omezeními kvůli covidu-19 a s očkováním. Zároveň kritizovali plošné testování dětí před začátkem školního roku.
28. 8. 2021|

Tisíce policistů po celé republice se chystají na konec prázdnin. Vzlétne i vrtulník

Tisíce policistů posílí o posledním prázdninovém víkendu běžné policejní hlídky na silnicích. V pátek bude na dopravu dohlížet i vrtulník. Množství policistů na silnicích zůstane i v pracovním týdnu, v prvních školních dnech se zaměří zejména na bezpečnost a plynulost provozu v okolí škol. ČT to sdělila vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia Zuzana Pidrmanová.
27. 8. 2021|

Školy se připravují na návrat žáků i testování. Ředitelé i ministerstvo věří, že plošně zavírat se už nebude

Děti se připravují na další školní rok, který poznamená pandemie covidu-19. Na rozdíl od předchozích dvou let začne výuka s řadou opatření, od nichž si ale politici slibují, že díky nim již nebude potřeba vrátit se k distančnímu vzdělávání. Scénáře ministerstva zdravotnictví plošné zavíráním škol vůbec nepředpokládají. Zprvu se ale budou děti ve třídách testovat, další vývoj bude záležet hlavně na tom, co se stane v prvních dvou týdnech školního roku.
25. 8. 2021|

Distanční výuka způsobila mezery ve vzdělání žáků, zjistila inspekce

Závažné mezery ve znalostech a dovednostech má po dlouhé distanční výuce minimálně 36,5 tisíce žáků základních škol a 18 tisíc středoškoláků. Na prvním stupni je to zhruba každý osmatřicátý, na druhém stupni každý dvacátý a na střední škole každý dvaadvacátý studující. Na odstranění rozsáhlých nedostatků budou děti potřebovat nejméně ještě celý školní rok. Zjistila to Česká školní inspekce (ČŠI).
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 15:20|

Výbava na nový školní rok vyjde na tisíce, o pomoc s placením obědů žádá stále více rodičů

Vypravit děti do lavic bude zase o něco dražší. Na výbavu pro prvňáka by si rodiče měli připravit přibližně šest tisíc korun, pro starší děti asi dva. Další tisíce k tomu průměrně utratí za kroužky a mimoškolní aktivity. Téměř každý desátý rodič se při tom neobejde bez pomoci širší rodiny. Využít mohou také státní příspěvky či pomoc neziskových organizací. Jen v programu Obědy pro děti je letos počet žádostí rekordní.
23. 8. 2021|

Není to o tom, jestli je dané dítě zdravé, ale jaký je obraz společnosti, říká k testování na covid ve školách Plaga

Děti do osmnácti let budou mít od září hrazené preventivní testy na covid-19. Zároveň proběhne na začátku školního roku plošné testování žáků vracejících se do škol. Ministr zdravotnictví bere plošné testy jako sondu do situace s covidem. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) a poslanec a místopředseda školského výboru Lukáš Bartoň (Piráti) se na potřebě testovat shodují, byli hosty Událostí komentářů. Piráti by ale dali větší pravomoci v epidemickém rozhodování ředitelům.
20. 8. 2021|

Do dětských domovů se kvůli pandemii dostalo méně dětí. Na problémy v rodinách neměl kdo upozorňovat

V dětských domovech končilo v posledních měsících méně dětí. Kvůli zavřeným školám a kroužkům klesl počet nahlášených problémových případů v rodinách, kde děti potřebují pomoc. Právě školy totiž nejčastěji na problémy žáků upozorňují. Úřady tak o týraných a zanedbaných dětech neměly dostatečné informace, což přiznává ministerstvo práce a sociálních věcí i Fond ohrožených dětí. Po obnovení prezenční výuky a kontrolních mechanismů se odborníci obávají, že počty dětí zase narostou. Volných míst je přitom v domovech dlouhodobě nedostatek.
28. 5. 2021|

Známky lze na vysvědčeních nahradit slovním hodnocením. Střední školy se mohou vyhnout jednotným přijímačkám

Vysvědčení za první pololetí aktuálního školního roku se bude moct předávat později, pokud do konce ledna neskončí zákaz přítomnosti žáků ve školách. Na vysvědčení ministerstvo doporučuje slovní hodnocení s ohledem na výuku na dálku, možné ale budou i známky. Resort školství také potvrdil, že letos nebudou na čtyřletých maturitních oborech povinné jednotné přijímací zkoušky. Od pondělí 4. ledna přešly znovu všechny školy na distanční výuku, výjimku mají například žáci prvních a druhých tříd základních škol.
5. 1. 2021|

Odborníci představili možnosti, jak zvládnout školní rok během pandemie. Navrhují systém pro dobrovolníky

Odborníci z Univerzity Karlovy připravili doporučení pro řízení škol během pandemie. Navrhují například vznik skupiny, která bude sbírat data o počtu nakažených ve školách, nebo informační systém pro dobrovolníky ve školství. Nápady podle nich mají pomoci k co nejlepšímu zvládnutí aktuálního školního roku, který poznamenala pandemie covidu-19. Návrhy shrnuli v dokumentu, který zástupci univerzity představili na on-line tiskové konferenci.
19. 10. 2020|

Koronavirus uzavřel dvě desítky škol, mnoho dalších přišlo o jednotlivé třídy. Pravidla karantén se ale zmírní

Bezmála dvě desítky škol v Česku jsou zavřené kvůli výskytu covidu-19 mezi personálem či žáky a v mnoha dalších školách jsou v karanténě jednotlivé třídy nebo skupiny žáků. Ukazuje se však, že pravidla pro omezování provozu nejsou jednotná a liší se kraj od kraje. Někde se musí kvůli prokázané nákaze jednoho žáka zavírat celá škola, jinde stačí třída. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum se připravuje metodika, která bude jednotná a zároveň by měla znamenat karanténu pouze pro lidi z bezprostředního okolí infikovaného.
8. 9. 2020|