TÉMA

Mozková smrt

Íránská dívka, která skončila v nemocnici údajně po střetu s policií kvůli hidžábu, utrpěla mozkovou smrt

Šestnáctiletá íránská dívka, která ležela v kritickém stavu v nemocnici poté, co se v teheránském metru dostala podle lidskoprávních aktivistů do střetu s příslušníky mravnostní policie kvůli nenasazenému hidžábu, je ve stavu mozkové smrti. S odkazem na íránská státní média to uvedla agentura Reuters. Případ připomíná úmrtí mladé Kurdky Mahsy Amíníové, která před rokem zemřela ve vazbě po zatčení kvůli porušení přísných pravidel oblékání žen na veřejnosti. Její smrt vyvolala v zemi rozsáhlé protesty.
22. 10. 2023|

Rok od výjimečného porodu v Brně. Pokroky malé Elišky dělají radost rodině i lékařům

Lékařům a zdravotním sestrám ve Fakultní nemocnici Brno se před rokem podařil malý medicínský zázrak. Téměř sedmnáct týdnů udržovali vitální funkce těhotné ženy, která byla ve stavu mozkové smrti. U podobné diagnózy je to podle dostupných informací vůbec nejdéle. Na svět se jim tak podařilo přivést zdravé děvčátko, které dostalo jméno Eliška.
17. 8. 2020|

Lékaři v Brně přivedli na svět dítě ženy s mozkovou smrtí. „Zažili jsme zázrak,“ zní z nemocnice

Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno udrželi po rekordně dlouhou dobu životní funkce u ženy s mozkovou smrtí, díky tomu pak mohli v srpnu přivést na svět její dítě. Holčička se narodila císařským řezem ve 34. týdnu těhotenství a vážila 2,1 kilogramu. V pondělí ji nemocnice předala domů otci.
27. 8. 2019|