TÉMA

Labuť

Do hejna labutí v Tovačově se začlenila i jedna černá. Zřejmě uletěla chovateli

Na Křenovském rybníku v Tovačově na Přerovsku se objevila černá labuť. Podle ornitologů pravděpodobně někomu uletěla z chovu. Původním domovem labutě černé je Austrálie, v Evropě se chová nejen v zoo, ale i v soukromých chovech, řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Podle snímků ornitologů se labuť černá přirozeně začlenila do hejna mezi své bílé společnice.
21. 11. 2023|

Mezinárodní spolupráce s Ruskem ve vesmíru je v troskách. ISS by se mohla rozdělit na dvě stanice

Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou se promítá i do spolupráce států v kosmonautice. Nejvýznamnější je další spolupráce na provozování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a připravovaný start rusko-evropské mise ExoMars2022. Vyhlášené restrikce vůči Rusku ale mohou ovlivnit i další oblasti kosmické spolupráce na dlouhé roky a plánované, nebo dokonce už probíhající projekty úplně zastavit.
28. 2. 2022|

U uhynulé labutě v Nymburce se potvrdila ptačí chřipka

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u uhynulé labutě na Labi v Nymburku. Jde o sedmý letošní nález u volně žijících ptáků, informoval Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Pět předchozích potvrzených případů u divokých ptáků bylo z jižních Čech, jeden v Libereckém kraji. Ve středních Čechách bylo na začátku února potvrzeno ohnisko v malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. Jde o subtyp H5N8.
23. 2. 2021|

Kosmický náklaďák Cygnus donesl na vesmírnou stanici kyslík i parmezán

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí přistála nákladní loď Cygnus společnosti Northrop Grumman. Posádce dopravila 3,8 tuny zásob, materiálu pro experimenty a různých zařízení, včetně nového systému recyklace moči na pitnou vodu.
22. 2. 2021|

Kosmický náklaďák Cygnus opustil ISS, proběhne na něm požární cvičení

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) opustila nákladní loď Cygnus NG-14 americké společnosti Northrop Grumman. Dříve než její valná část při sestupu shoří v horních vrstvách atmosféry, uskuteční se v lodi experiment věnovaný požární bezpečnosti ve vesmíru. Odpoutání od ISS vysílala na webu v přímém přenosu TV NASA.
7. 1. 2021|

Labutě jsou agresivnější vůči sobě než k jiným ptákům, ukazuje výzkum

Labutě vykazují vůči svým druhům násilnější chování než k jiným vodním ptákům. Poukázala na to nová studie britských vědců. Ti si zjištění vysvětlují tím, že podobně velcí ptáci pro sebe navzájem představují větší konkurenci v boji o potravu či jiné zdroje důležité pro přežití.
20. 8. 2020|

Dva muži napadli skupinu ornitologů. Mysleli si, že týrají labutě

Na pláži Podhradského rybníka v Plumlově na Prostějovsku napadli dva muži skupinu ornitologů. Stalo se tak při kroužkování labutí, důvodem konfliktu byla zřejmě snaha útočníků ochránit labutě před domnělým týráním. Jeden z mužů byl podle policie pod vlivem alkoholu, nadýchal přes dvě promile alkoholu. Ostatní dechové zkoušky byly negativní.
27. 8. 2019|