TÉMA

Plumlov

Plumlov chystá opravu fasády památkově chráněného zámku. Vypíše kvůli tomu sbírku

Radnice v Plumlově na Prostějovsku plánuje už letos zahájit opravu fasády severní strany tamního zámku, který je národní kulturní památkou. Práce na stěně směřující do nádvoří si vyžádají více než sto milionů korun. Část nákladů pokryje dotace ve výši 57 milionů z evropských fondů. Radnice současně 1. března vypíše i veřejnou sbírku a o příspěvek požádala i Olomoucký kraj. Několik milionů poskytne ze svého rozpočtu, řekla starostka Gabriela Jančíková (KDU-ČSL). Podle ní by oprava severní fasády mohla být dokončena za tři až čtyři roky.
29. 2. 2024|

Hygienici zakázali koupání v Plumlovské přehradě, obsahuje hodně sinic

Hygienici dočasně zakázali koupání v Plumlovské přehradě u Prostějova, jelikož kvalita vody v nádrži se výrazně zhoršila a lidem hrozí akutní zdravotní potíže. ČTK informaci získala na úřední desce krajské hygienické stanice v Olomouci. Voda v Plumlově byla ještě v první polovině července čistá a označovaná stupněm jedna na pětibodové stupnici, poté se její kvalita začala rychle zhoršovat. Naposledy bylo koupání v Plumlovské přehradě zakázáno předloni v srpnu.
17. 8. 2023|

Přibývá přírodních koupališť se špatnou vodou. Ke znečištění přispívají srážky i sinice

Úplný zákaz koupaní je momentálně už v pěti rybnících a biotopech v Česku. Dalších jedenáct ploch bylo hygieniky označeno za nevhodné – koupání v nich se tak nedoporučuje dětem, těhotným nebo lidem s oslabenou imunitou. Jako nejčastější příčinu znečištění uvádí ministerstvo zdravotnictví zvýšené hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a.
12. 8. 2023|

Povodí Moravy zahájilo další etapu rekonstrukce Plumlovské přehrady. Odolá tisícileté vodě

Povodí Moravy zahájilo opravu vodní nádrže Plumlov na Prostějovsku. Důvodem modernizace je zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti nádrže, která by měla odolat tisícileté a v extrémním případě i desetitisícileté povodni. Rekreační sezonu by práce, které potrvají rok a půl, výrazně narušit neměly.
29. 3. 2021|

Dva muži napadli skupinu ornitologů. Mysleli si, že týrají labutě

Na pláži Podhradského rybníka v Plumlově na Prostějovsku napadli dva muži skupinu ornitologů. Stalo se tak při kroužkování labutí, důvodem konfliktu byla zřejmě snaha útočníků ochránit labutě před domnělým týráním. Jeden z mužů byl podle policie pod vlivem alkoholu, nadýchal přes dvě promile alkoholu. Ostatní dechové zkoušky byly negativní.
27. 8. 2019|