TÉMA

Lobbista

Soud potvrdil Rittigovi odškodné za kauzu Oleo Chemical

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil lobbistovi Ivo Rittigovi odškodnění 649 tisíc korun za stíhání v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Částku přiznal jako náhradu nákladů za obhájce. Podnikatel původně žádal o 29 tisíc korun více, některé porady s advokáty ale byly podle soudu zbytečné. Rozhodnutí je pravomocné.
4. 4. 2024|

Ministerstvo se omluvilo Janouškovi za stíhání v kauze Chambon

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo lobbistovi a podnikateli Romanu Janouškovi za stíhání v kauze kolem laboratoře Chambon, ve které byl letos v únoru pravomocně zproštěn obžaloby. Omluvu ve středu zveřejnilo na svých internetových stránkách. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala.
13. 12. 2023|

Lobbisté by měli hlásit s kým a o čem jednali, plánuje vláda. Návrh chce projednat do léta

Vláda by chtěla ještě do prázdnin projednat návrh uzákonění pravidel pro lobbisty. Lidé, kteří ovlivňují tvorbu zákonů, by se například museli registrovat a každý půlrok hlásit, s kým a o čem jednali. Zákon má zakázat lobbování lidem s trestní minulostí. Vládní protikorupční rada ale kritizuje, že mezi lobbisty nebudou třeba profesní komory nebo odbory.
11. 6. 2023|

Soud předčasně propustil na svobodu lobbistu Janouška

Soud v úterý předčasně propustil na svobodu lobbistu Romana Janouška. Odpykal si asi polovinu z trestu 4,5 roku vězení za nehodu způsobenou úmyslně a pod vlivem alkoholu. Obvodní soud sice Janouškovu žádost o podmíněné propuštění zamítl s tím, že se muž ještě dostatečně nepolepšil, pražský městský soud ale v úterý v neveřejném zasedání vyhověl jeho stížnosti. Janouškův výkon trestu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů. Do vězení se vrátil loni v červenci.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 17:53|

Klimatický summit zaplavili fosilní lobbisté. Kvůli neshodám byl prodloužen do soboty

Počet zástupců fosilního průmyslu na každoroční klimatické konferenci letos stoupl. Lobbistů zastupujících uhlí, ropu nebo plyn přijelo do egyptského Šarm aš-Šajchu více než šest stovek. Část z nich se přitom objevuje přímo v delegacích zemí spojených s fosilním sektorem. Snaží se ovlivňovat zákonodárce v jejich rozhodování ohledně přijímaných opatření nebo získat část z plánovaných investic, uvedl vědecký tajemník Ústavu výzkumu globální změny Czech Globe Jiří Kolman. Kvůli neshodám na závěrečné deklaraci byla konference prodloužena do soboty.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 17:49|

Soud zrušil lobbistovi Redlovi omezení svéprávnosti

Krajský soud v Plzni zrušil v odvolacím řízení omezení svéprávnosti podnikateli a lobbistovi Michalu Redlovi, který je stíhaný v kauze korupce v pražském dopravním podniku, známé jako Dozimetr. Uvedl to server Novinky.cz. Odůvodnění rozsudku zatím není známé.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 16:31|

Janoušek doplnil stížnost proti zamítnutí svého propuštění. Zabývat se jí bude pražský městský soud

Podnikatel Roman Janoušek definitivně doplnil stížnost proti zamítnutí své žádosti o dřívější propuštění z vězení. Stížnost nyní dostane na stůl Městský soud v Praze, který o ní rozhodne na neveřejném jednání. Na dotaz ČT to uvedl Janouškův právní zástupce Martin Sadílek. Janoušek si ve vězení odpykává trest 4,5 roku za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu a od nehody ujel.
25. 8. 2022|

Kauza ohledně styků Mlejnka s Redlem může mít na civilní rozvědku dopad, říká Žáček

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) míní, že setrvání nového šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka ve funkci závisí na tom, zda získá bezpečnostní prověrku, jak také už dříve uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle Žáčka je nutné o kontaktech Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem hovořit. Očekává, že kauza bude mít na fungování Úřadu pro zahraniční styky a informace dopad. Pavel Žáček byl hostem Interview ČT24.
13. 8. 2022|

Kontakty Mlejnka s Redlem se bude zabývat sněmovní komise, pozvala si i Rakušana

Sněmovní komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů jeho šéfa Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), řekla šéfka komise Taťána Malá (ANO). Server Seznam Zprávy ve středu uvedl, že Mlejnek měl minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s Redlem, který je stíhaný v korupční kauze Dozimetr. Rakušan řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 23:24|

Janoušek zůstane ve vězení. Soud zamítl žádost o podmíněné propuštění

Podnikatel Roman Janoušek zůstane ve vězení. Soud odmítl jeho žádost o podmíněné propuštění z výkonu trestu, který si lobbista odpykává za dopravní nehodu spáchanou pod vlivem alkoholu. Muž, který byl v minulosti označovaný za šedou eminenci pražské politiky, proti rozhodnutí může podat stížnost. O podmíněné propuštění Janoušek požádal 7. července 2022.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 20:10|

Vyšetřování kauzy úniků z policejních databází je u konce, GIBS stíhá osm lidí i dvě firmy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) končí vyšetřování velké kauzy úniků z policejních databází. Elitní policisté jsou podezřelí, že za peníze poskytovali informace lobbistovi Tomáši Horáčkovi. V případu jde o úplatky za víc než milion korun.
21. 5. 2022|

Policie završuje kauzu podnikatele Horáčka. Případ dvou ústeckých policistů ale dosud uzavřen není

Policie uzavírá kauzu zdravotnických zakázek kolem lobbisty Tomáše Horáčka. Obvinění se mají seznámit se spisem. Národní centrála proti organizovanému zločinu zároveň navrhla obžalovat muže, který nabízel ovlivnit policejní šetření týkající se údajného vyvedení Horáčkových firem do zahraničí v době, kdy byl ve vazbě.
29. 1. 2022|

Žalobce pro lobbistu Janouška navrhl až osm let vězení v kauze Chambon

Žalobce navrhl pro lobbistu Romana Janouška za podílnictví v kauze údajného podvodu společnosti Chambon sedm až osm let vězení. Firma podle obžaloby v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama prováděla vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou hlavně infekční viry či bakterie. K tomu ale neměla oprávnění, pojišťovnám tak účtovala za analýzu lidské DNA, která je však dražší.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 16:13|

Ústavní soud zamítl stížnost lobbisty Dědice. Bude dál pod dohledem probačního úředníka

Ústavní soud zamítl stížnost lobbisty Martina Dědice, kterým se od roku 2016 zabývá ostravský soud v souvislosti s obžalobou z manipulace s veřejnými zakázkami ostravského magistrátu a krácení daní. Stížnost směřovala proti dvěma loňským rozhodnutím o omezujících opatřeních nahrazujících vazbu a také o zákazu vycestování. Podle Dědice už dávno neexistují důvody pro vazbu, a tedy ani pro nahrazující opatření. V jeho případě spočívají v dohledu probačního úředníka a peněžité záruce.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 10:48|

Janoušek si zranění způsobil sám, na svobodě se navíc chová jako zdravý člověk, uvedl vrchní soud

Podle Vrchního soudu v Olomouci si lobbista Roman Janoušek způsobil zranění sám, na svobodě se navíc choval tak, jako kdyby žádné zdravotní problémy neměl. Soud tak odůvodnil své rozhodnutí, že se má Janoušek vrátit do vězení. Proti tomuto usnesení není možné podle mluvčího soudu Stanislava Cika podat řádný opravný prostředek. Janoušek si zatím odseděl čtvrtinu z trestu v délce 4,5 roku.
12. 7. 2021|

Advokátka využila stíhání lobbisty Horáčka. Vyváděla peníze z jeho firem, míní policie

Policie obvinila bývalou advokátku stíhaného lobbisty Tomáše Horáčka. Podle detektivů nakládala bez jeho vědomí s firmou, kterou ovládal. Horáček je ústřední postavou kauzy nemocničních zakázek a usiluje o status spolupracujícího obviněného.
6. 7. 2021|

Lobbista Janoušek ze zdravotních důvodů žádá o další přerušení trestu

Odsouzený lobbista Roman Janoušek požádal podle informací České televize Krajský soud v Brně o další přerušení výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Mluvčí soudu Klára Belkovová přijetí Janouškova návrhu ze strany soudu ČTK nepotvrdila.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 16:39|

Kdo otáčí názor po schůzkách s lobbisty? Válková s Ondráčkou hodnotí zákon o lobbování

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) a dlouholetý ředitel Transparency International David Ondráčka mluví v Událostech, komentářích o novém návrhu zákona o lobbování. Podle Válkové se na něj dlouho čekalo, Ondráčka si od něj ale neslibuje zázraky. Řeč přišla i na kauzu matky, která nechce nechat dceru očkovat proti tetanu.
11. 12. 2020|

Český bulvár poprvé „shodil“ ministra. Kdo dal bulváru tip na Prymulovu noční schůzku?

Od noční schůzky na Vyšehradě uplynul víc než týden, téma je ale v médiích stále aktuální. Jedna noční fotografie zapříčinila výměnu ministra zdravotnictví uprostřed koronavirové krize. Na předmět schůzky jsou neustále dotazovaní její účastníci a otazník stále visí i nad tím, co stálo za pořízením fotografie, která vše odstartovala. Paparazzi svoje zdroje, stejně jako třeba investigativní novináři, nezveřejňují. Pozadí této „noční akce“ se s bývalými lidmi z bulváru snažil rozplést pořad Newsroom ČT24.
1. 11. 2020|

David Rath i Roman Janoušek. České soudy čeká letos několik zásadních rozhodnutí

V roce 2020 mají české soudy vynést několik zásadních rozhodnutí. Do finále mají jít například druhá větev případu exhejtmana Davida Ratha nebo kauza údajného tunelování Mostecké uhelné společnosti. Už zanedlouho pak začne pražský městský soud řešit návrh na obnovu procesu v případu nehody lobbisty Romana Janouška. Kauzy a jejich stav zrekapituloval reportér Jiří Hynek.
2. 1. 2020|

Soud nechal sledovat Janouška, který je kvůli zdravotním potížím venku z vězení. Zastihl ho na kole i na plovárně

Odsouzený lobbista Roman Janoušek, který má do příštího jara přerušený výkon trestu kvůli závažným zdravotním problémům, chodí bez doprovodu na plovárnu, vyjel si na kole nebo navštívil galerii. Zjistil to Vrchní soud v Praze poté, co muže nechal sledovat. I na základě těchto zjištění podle mluvčí pražského městského soudu Markéty Puci vrchní soud před několika týdny potvrdil, že opětovné zamítnutí Janouškovy žádosti o prominutí zbytku trestu bylo „správné a důvodné“. Janoušek s rozhodnutím vrchního soudu nesouhlasí.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 15:50|