TÉMA

Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum

Rektor Univerzity Palackého Miller rezignuje. Nesplnil slib týkající se ústavu CATRIN

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Jaroslav Miller se rozhodl rezignovat na svou funkci. Složit ji hodlá v dubnu příštího roku, řekl ve čtvrtek na Akademickém senátu UP. Svůj krok vysvětlil tím, že chce dodržet své slovo spojené s funkčností nového ústavu CATRIN. Jeho vznik je předmětem sporů mezi vedením UP a Přírodovědeckou fakultou, ze které mají být pod CATRIN vyvedena vědecká centra. Miller je rektorem druhé funkční období, mělo mu skončit roku 2022.
17. 12. 2020|

Olomoučtí vědci vyvinuli přípravek, který zvyšuje výnosy zeleniny. Pomaleji stárnou a odolávají suchu

O pět až deset procent zvyšuje výnosy hydroponicky pěstované plodové zeleniny speciální přípravek, který vyvinuli vědci z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) v Olomouci. Preparát je odvozený od rostlinných hormonů cytokininů a byl pojmenován VegetUP.
7. 4. 2020|

Olomoučtí experti z vědeckého centra se postavili Přírodovědecké fakultě. Vyhlásili stávkovou pohotovost

Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) v Olomouci vyhlásili stávkovou pohotovost. Vygradovaly tak spory mezi tímto pracovištěm a mateřskou Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého. Problémy se týkají vzniku nového vysokoškolského ústavu, jehož součástí má být – a chce být – právě RCPTM. Fakulta však vznik ústavu od začátku kritizuje.
26. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 08:42|