TÉMA

Chebsko

30 let zpět: Vyrabovaný kostel na Chebsku

Otevření západních hranic po sametové revoluci s sebou přineslo svobodu cestování. Kostelům a církevním památkám v Československu však nastaly těžké časy. V brzkých porevolučních letech se staly terčem zlodějů, kteří je ve velkém vykrádali a cennosti pak odváželi za hranice. Jak potom takové památky vypadaly, dokládá příklad Kostela sv. Oldřicha ve Dřenicích na Chebsku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 7. 2022|

Podzemí kláštera v Teplé představilo návštěvníkům barokní štolový systém

Možnost nahlédnout do historického podzemí klášterního kostela Zvěstování Páně měli o víkendu návštěvníci kláštera premonstrátů v obci Teplá. Speciální prohlídka, kterou uspořádala Hroznatova akademie, zavedla zájemce i za hranice běžné prohlídkové trasy do obtížně přístupných míst barokního štolového systému. Štoly dříve sloužily k odvětrávání a k odvedení povrchové i podzemní vody. Prohlídka se konala pod dohledem speleologa.
5. 10. 2021|

Na Chebsku ráno zaznamenali další otřesy země. Tentokrát o síle téměř tři stupně

Na Chebsku se po čtyřech měsících objevil opět silnější otřes země. Měl sílu 2,9 stupně Richterovy stupnice a byl za poslední měsíce nejsilnějším otřesem v oblasti, kde se drobná zemětřesení objevují pravidelně. Poslední silnější chvění se na Chebsku objevilo v dubnu.
5. 8. 2021|

Přeshraniční silnice mezi Hranicemi a Bad Elsterem za dvě stě milionů je dokončená

V Hranicích na Chebsku je hotová silnice do německého Bad Elsteru. Stavba, která započala v roce 2018, byla rozdělena do tří etap. Celkové náklady na německé i české straně dosáhly přibližně 7,9 milionu eur (asi 202,94 milionu korun). Z toho na české straně se investovalo 13,6 milionu, z nichž 85 procent pokryla evropská dotace pro regionální rozvoj.
27. 7. 2021|

Chebsko zasáhlo zemětřesení. Magnitudo přesahovalo tři stupně

Severovýchod Chebska v sobotu dopoledne zasáhlo zemětřesení, jehož nejsilnější otřes přesahoval magnitudo 3. Doprovázely ho přitom slabší záchvěvy, země se na hranici Chebska a Sokolovska stále slabě třese. Podle odborníků může jít o zemětřesný roj, ve kterém se mohou vyskytnout i silnější otřesy.
10. 4. 2021|

30 let zpět: Obnova přeshraničních styků na Chebsku

České pohraničí se i více než půlstoletí po druhé světové válce stále potýkalo s vylidněním i nedostatkem pracovních příležitostí. Obec Libá na Chebsku proto se sousedním německým městem Hohenbergem hledala cestu k obnově starých přechodů a investicím. Širší okolí pak chtělo vytvořit česko-německý region a bezcelní zóny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 2. 2021|

Vláda projedná cílená opatření v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, řekl Hamáček

Šéf Ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání štábu uvedl, že vláda bude řešit opatření v covidem nejvíce postižených regionech Česka – v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Ústřední krizový štáb řešil také návrat části žáků do lavic, který by měl být podmíněn jejich testováním. Do škol by se podle Hamáčka měli maturanti vrátit 1. března.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 20:09|

Cena sena roste. S podzimem může být ještě hůř

Cena sena míří vzůru. Třeba v Podkrušnohoří je ho takový nedostatek, jaký nepamatují. Výnosy z luk klesly podle agrární komory o 60 procent. Ceny krmiva navíc tlačí nahoru i zájem německých sedláků. Těm se vyplatí kupovat právě v Česku.
26. 8. 2019|