TÉMA

G8

Trump chce, aby se do G7 vrátilo Rusko. Další členové skupiny jsou proti

Už příští týden se měl původně konat v USA summit G7. Kvůli pandemii koronaviru i rasovým nepokojům se ale vrcholná schůzka ekonomicky nejvyspělejších zemí světa výhledově uskuteční až v září. Kolem summitu je však i bez toho mnoho nejistého. Polemiky vyvolal nový pokus amerického prezidenta „vzít zpět na palubu“ Rusko, které bylo ze skupiny vyloučeno v roce 2014 kvůli invazi na ukrajinský Krym.
7. 6. 2020|

USA zřejmě výrazně sníží vojenskou přítomnost v Německu, posílí Polsko

Prezident Spojených států Donald Trump nařídil stáhnout z Německa 9500 ze stávajících 34 500 amerických vojáků. S odvoláním na nejmenované americké vládní činitele to v pátek napsal deník The Wall Street Journal, podle kterého vojáci odejdou do září. Agentura Reuters tvrdí, že část vojáků bude přemístěna do Polska a do dalších blíže neupřesněných spojeneckých zemí, zbytek se vrátí do vlasti. Německé ministerstvo obrany odmítlo na dotaz agentury AFP záležitost komentovat. Informaci zatím nepotvrdil ani Bílý dům.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 23:03|

Jih Evropy se pomalu otevírá. Turisté mohou na věž v Pise, Malta zprovoznila letiště

Na jihu Evropy se otevřely některé památky. Turisté zavítali například do šikmé věže v Pise. Malta otevřela letiště a jedná o vytvoření koridorů s bezpečnými zeměmi včetně Česka. V Jeruzalémě se věřící mohli vrátit do mešity Al-Aksá. Celosvětově lékaři za celou dobu pandemie zaznamenali přes šest milionů lidí nakažených novým koronavirem, téměř 370 tisíc z nich zemřelo. Nejhorší situace je nyní v Latinské Americe, Indii a několika afrických zemích, kde nakažených přibývá stále rychleji. Jinde už se většinou pandemii daří dostat pod kontrolu.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 18:00|
Brexit

Johnson věří v brexit s dohodou. Nálada v Evropě se mění, řekl po jednání s Tuskem na summitu G7

Americký prezident Donald Trump si myslí, že Spojené státy a Velká Británie po brexitu rychle uzavřou významnou obchodní dohodu. Uvedl to před setkáním s britským premiérem Borisem Johnsonem na summitu zemí G7. Johnson prohlásil, že šance na brexit s dohodou jsou nyní vyšší. Nálada mezi evropskými zeměmi se změnila, tvrdí. Zároveň ale po schůzce s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem řekl, že brexit bez dohody by Spojené království zvládlo.
25. 8. 2019Aktualizováno25. 8. 2019, 21:54|