TÉMA

Emília Vášáryová

V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|

Ceny Thálie mají Baranová i Pechlát. Sošku za celoživotní mistrovství dostali Kolářová či Suchý

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli jménem Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Za celoživotní mistrovství si cenu převzaly mimo jiné Emília Vášáryová a Daniela Kolářová.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 21:59|

Když ženy nebyly sešněrovány jen korzetem. Film Služka se inspiruje příběhem z rodiny Vášáryových

Postavení žen ve společnosti před sto lety vyobrazuje filmové drama Služka, které od tohoto týdne promítají česká kina. Jde o adaptaci bestselleru Hany Lasicové, která při psaní vyšla z příběhu spojeného se svou rodinou, podílela se i na filmovém scénáři. Snímek slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské vznikl v koprodukci České televize a i herecké obsazení je česko-slovenské. V domě jednoho vysoce postaveného úředníka v dobách na sklonku Rakouska-Uherska se tak mezi panstvem a služebnictvem diváci potkají s Karlem Dobrým, Annou Geislerovou či Zuzanou Mauréry. Titulní roli služky hraje Dana Droppová.
17. 3. 2023|

Vášáryová, Cina a Boková se v nové minisérii snaží uhrát padesátá léta

Co vše je člověk ochoten obětovat své představě o životě? Hlavní hrdina nové minisérie Herec se učí žít v režimu tuhého komunismu, ale také s vlastní sexuální orientací, která je v padesátých letech tabu. Třídílné drama natáčí v těchto dnech režisér Peter Bebjak s Janem Cinou, Jenovéfou Bokovou a Emílií Vášáryovou. I když jde o příběh z poloviny minulého století, považují ho tvůrci za stále aktuální.
13. 12. 2019|

Na divadelní scéně Československo nikdy neskončilo. Země ale rozděluje dabing

Na divadelních jevištích Československo nikdy úplně neskončilo. Oba státy stále spojují mnozí oblíbení herci, třeba Emília Vášáryová, která v současnosti se svými bratislavskými kolegy přijela do pražského divadla Studio DVA, které už pošesté hostí Léto slovenských hvězd.
24. 8. 2019|