TÉMA

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Spojení s orchestrem je záhadné, míní dirigent Popelka. Postaví se do čela vídeňských symfoniků

Dříve hrál na kontrabas v prestižních orchestrech zejména v Německu. Dnes je Petr Popelka žádaný dirigent, který od roku 2025 nastoupí jako šéfdirigent k vídeňským symfonikům. Nyní vede Symfonický orchestr Českého rozhlasu, v této sezoně se zároveň loučil v předchozím angažmá v Oslu. Popelka byl hostem pořadu Události, komentáře.
22. 7. 2023|

Mezinárodní Festival Krumlov připomene pád Bastily

Mezinárodní Festival Krumlov 14. července zahajovacím koncertem v Letní jízdárně programem s názvem Francouzská noc připomene pád Bastily. Do 5. srpna na 12 místech ve městě a jeho okolí zazní 18 koncertů hlavního programu. Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne více než šest desítek různých aktivit zdarma.
11. 7. 2023|

„Meky navěky,“ potvrdily čtyři ceny Anděl za Posledné veci Mira Žbirky. Do Síně slávy vstoupil Zdeněk Svěrák

Zpěvák a skladatel Miro Žbirka se stal jednoznačným vítězem cen Anděl za rok 2022. Nominován byl in memoriam ve čtyřech kategoriích – a čtyři sošky mu také náleží. Včetně té za album Posledné roky a sólového interpreta. Jako nejlepší sólová interpretka vzešla z hlasování České hudební akademie Lenny. Kapelou roku je Vypsaná fiXa. Do Síně slávy vstoupil textař Zdeněk Svěrák.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 23:00|

Začíná festival Pražské jaro. Jděte na kulturu, pomůžete tím jí i sobě, radí ředitel Bělor

Symfonický cyklus Bedřicha Smetany Má vlast už tradičně zahájí i letošní ročník festivalu Pražské jaro. Tentokrát v nastudování West-Eastern Divan Orchestra. Koncert si mohou poslechnout i diváci ČT Art v živém vysílání od 20:00. Program nabízí do 3. června výběr ze čtyř desítek vystoupení. Během Pražského jara bude veřejnosti také představen vítězný návrh na novou pražskou nejen koncertní síň. Návštěvnický zájem se podle ředitele festivalu Romana Bělora vrací pomalu.
12. 5. 2022|

Radůza pluje kupředu s Anitou Garibaldiovou, vydala záznam koncertního melodramu

Na objednávku Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) napsala Radůza komponovaný večer Kupředu plout. Inspirovala se osudem ženy, jež stála po boku Giuseppa Garibaldiho v bojích za sjednocení Itálie. Spolu s rozhlasovým orchestrem a svou doprovodnou kapelou projekt uvedla v prosinci 2018. Záznam tohoto jediného provedení nyní vydává.
9. 11. 2020|

Klip týdne: Místo zrušené premiéry se lze po boku Karla Gotta vydat za štěstím

Příští týden měl jít do kin celovečerní dokumentární film Karel. Avšak vzhledem k celorepublikovým opatřením, která byla přijata v důsledku šíření koronaviru, se jeho premiéra odkládá na neurčito. Fanouškům Karla Gotta tak může zkrátit čekání nový videoklip ke skladbě Jdi za štěstím, sestříhaný z materiálů, jež se do výsledné podoby snímku nakonec nedostaly.
11. 10. 2020|

Rozhlasoví symfonici nahrávají hudbu z Trnkova filmu, ve Snu noci svatojánské zní i sobot

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) nahrává hudbu z filmového Snu noci svatojánské od Jiřího Trnky. Loutková adaptace Shakespearovy komedie měla premiéru v roce 1959, rozhlasoví symfonici se nahrávku chystají vydat na CD a hudbou živě navíc doprovodí projekci Trnkova snímku v říjnu v pražském Kongresovém centru.
3. 9. 2020|

Zeman respektuje rušení kulturních akcí Čínou jako odvetu. A je proti růstu životního minima

Prezident Miloš Zeman nepovažuje za rozumné, že Čína ruší české kulturní akce. Respektuje to ale jako odvetu za činy pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten se podle prezidenta zřejmě domnívá, že může prezentovat nezávislou pražskou politiku, která není politikou jedné Číny. Zeman se ve čtvrtek před odletem z návštěvy Srbska také vyjádřil, že odmítá růst životního minima, je ale pro růst důchodů a minimální mzdy.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 18:18|

Symfonický orchestr rozhlasu podle Číny sám odložil vystoupení. Nesmysl, reaguje mluvčí

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se při jednání s čínským velvyslancem v Česku Čang Ťien-minem ohradil proti rušení koncertů tuzemských souborů v Číně. Podle Zaorálka to poškozuje obraz Číny u české veřejnosti a diplomat nese za tyto kroky odpovědnost. Velvyslanectví v reakci uvedlo, že Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) odložil návštěvu Číny na základě vlastního rozhodnutí. Mluvčí rozhlasu Jiří Hošna ale ČTK potvrdil, že od čínské strany se nepodařilo získat potřebná povolení.
9. 9. 2019|

Čína zrušila další turné. Symfonický orchestr Českého rozhlasu nedostal povolení

Plánované turné do Číny muselo zrušit další umělecké těleso spojené s Prahou. Symfonický orchestr Českého rozhlasu nedostal od čínské strany potřebná povolení. Orchestr, jehož anglický název obsahuje označení „pražský“, je po souboru PKF – Prague Philharmonia a Pražákově kvartetu už třetím souborem, kterému Čína po nedávných prohlášeních pražského magistrátu neumožnila v zemi vystoupit.
23. 8. 2019|